Ruslar rotayı Türkiye'ye çevirdi: Resmen hücum ettiler

Rusya ve Ukrayna savaşının durdurulması için hakem rolü üstlenen Türkiye, yatırımda güvenli liman olarak öne çıktı. Rus alıcılar rotayı Türkiye'ye çevirirken, birçok sektörde hareketlilik yaşanıyor.

Ruslar rotayı Türkiye'ye çevirdi: Resmen hücum ettiler
Ruslar rotayı Türkiye'ye çevirdi: Resmen hücum ettiler
GİRİŞ 11.03.2022 09:27 GÜNCELLEME 11.03.2022 09:27
Bu Habere 232 Yorum Yapılmış

Rusya'nın 23 Şubat'ta başlattığı Ukrayna saldırısı, ülkeyi ekonomik olarak büyük bir kaosun içine soktu. 22 Şubat'tan bu yana, birçoğu ekonomik olmak üzere 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kalan Rusya, toplamda ise 5 bin 530 ile İran'ı da geçerek dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi oldu. Kredi kullanımından para transferlerine kadar birçok finansal enstürman da kullanılamaz hale geldi.

Rusya'da faaliyet gösteren küresel markaların birer birer faaliyetlerini durdurarak pazardan çekileceğini açıklaması gözleri bu pazara çevirdi. Aralarında H&M, Burberry, Chanel, Estee Lauder, Louis Vuitton, Prada, Gucci ve Saint- Laurent gibi moda markasının da bulunduğu 100'den fazla global dev ülke ile ticaretini durdurdu. Rusya'nın içinde bulunduğu bu tablo, barış görüşmelerinde öncü rol üstlenen Türkiye'ye ekonomik olarak da ilgiyi artırıyor. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş turizm, enerji, gıda, ihracat ve gayrimenkul de rotanın Türkiye'ye çevrilmesini sağladı. Ayrıca, Rus bankalarının önemli bir bölümünün yaptırıma uğraması, Rusların Türk bankalarına yönelmesine neden oldu.

YENİ BİR TİCARET KAPISI

Dünya markalarının çoğunun ülkeden çekilmesi, Türkiye ile Rusya arasında farklı bir ticaretin kapısını aralamaya başladı. Özellikle perakende, gıda ve elektronik eşyada Rus alıcılar bu markaları Türkiye'den tedarik etmenin yollarını aramaya başladı. Rus işadamlarının özellikle tekstil ve dayanıklı tüketim malzemelerini ülkeden tedarik etmek için Türk tedarikçiler ile bir araya gelmeye de başladığı ortaya çıktı.

Yine Türkiye'ye gelen Rus turistler de gerek bavul ticareti gerekse de diğer tedarik kanalları ile Türkiye üzerinden ülkelerine ürün taşımaya başladı. Açıklamalarda bulunan perakendeciler uzun vadede çok farklı bir ticaretin kapısının aralandığını belirtiyor. Öte yandan Gürcistan ile olan sınır ticaretinde ciddi bir artış başladı.

GAYRİMENKULE HÜCUM

Öte yandan Avrupa'nın ambargo uyguladığı Rusya'nın üst gelir grubu vatandaşları, kapanan kapıların ardından Türkiye'yi güvenli liman seçti. Antalya ve İstanbul'daki lüks ve markalı konut projelerine yatırım için acentelerle görüşen Ruslar, para transferi sorununun çözülmesi durumunda birikimlerini Türkiye'de gayrimenkule çevirmek için sıraya girdi.

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) üyesi acentelerin verdiği bilgiye göre, sadece Ruslar değil, Ukraynalı yatırımcılar da yastık altındaki paralarını gerek vatandaşlık gerek yatırım için gayrimenkul alarak Türkiye'ye aktarmaya çalışıyor. Acenteler, "Güvenli yaşam için B planı artık Türkiye. Üst gelir grubu yatırımcıların gayrimenkule yöneldiği ülkemiz, savaş sonrasında ise orta gelir grubunun göç akını ile karşılaşacak. Para transferi sorunu çözülürse piyasa ikiye katlanabilir" diyor.

UÇAK BİLETLERİ UÇTU

Rusya'dan Türkiye'ye yönelik yoğun bir uçak trafiği var. Türkiye yönlü seferlerdeki bilet fiyatları 3 bin dolara kadar çıktı. Ruslar'ın dünyaya açılan az sayıdaki hava sahasının Türkiye üzerinden gerçekleşmesi bilet fiyatlarındaki artışın ana nedeni olarak gösteriliyor.

CİDDİ BİR TALEP GELİYOR

Gayrımenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, "Temennimiz, bu talihsiz sürecin en kısa zamanda sona ermesi. Üye firmalarımızdan son günlerde her iki ülkeden Türkiye'ye ciddi bir talep olduğunu tespit ettik. Sadece tatil amaçlı değil yatırım ve yaşama amaçlı talepler artıyor. Rus vatandaşlarının yaptırımlardan dolayı çok fazla alternatifi kalmadı.

Ukrayna ile iyi ilişkilerimiz ise onların da Türkiye'ye yönelmelerine olumlu etki edecek" dedi. Rusya'ya karşı uygulanan tecritlerin sonucunda ülke yatırımcılarının özellikle İstanbul'a yönelmesinin beklendiğini kaydeden GİGDER Başkan Yardımcısı ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe ise Rus entelektüellerin, elit kesimi ile zenginlerinin şu anda İstanbul'da olduğunu belirtti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 232
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'den gayrimenkul alanlar Türkiye kanunlarına tabidir. Hiç bir sakıncası yok. Türkiye kanunlarına saygılı bir Rusu veya Suriye'liyi kanun tanımaz bir Türk'e tercih etmiyorsak, henüz Osmanlı'nın hoşgörüsünü ve ahlakını anlamamışiz demektir.
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamların diğer ülkelerdeki mal varlıklarına el konuluyor adamlarda gelip ülkemizden gayrimenkul alacaklarmış. Gayrimenkul fiyatlarını yükseltmek için yalan haber yapmaya da başladılar
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Gayrı menkul zaten uçuk daha nereye kadar...
    Cevapla
  • Sarıkaya kdr 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusların ve Ukraynalılar ın Türkiye yi güvenli liman olarak görmeleri güzel bir şey, gocunacak ,çekinecek bir durum yok bence, savaş sona erince dönerler ,zira onların yaşam tarzı uymaz bize ,yeme içme ,sokağa indiğinde adım başı istediğine ulaşmak gibi dönerler, dönerler.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Savaşmadan ülkeyi ele geçirmek taktiklerden biri evet ülkemiz her millet için refah ortam sağlanan bir devlet haline geldiği için Müslümanın dan ziyade gavuruda gayrimenkul sahibi olmaya talib oldular devletler arası sınırlar kalktı gibi bişey hiçbir ülke bizim için istikrarlı değilken nasıl oluyorda onlar için biz güvenli liman oluyoruz anlamıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle