Ray Dalio: ABD’nin en büyük ekonomi sınavı yaklaşıyor

Ünlü hedge fonu yöneticisi milyarder Ray Dalio ABD’nin büyük bir ekonomik güç testine yaklaştığını söyledi. Dalio Çin’deki ekonomik büyümenin ABD’nin daha önceki hiçbir rakibine benzemediğine dikkat çekti.

Ray Dalio: ABD’nin en büyük ekonomi sınavı yaklaşıyor
Ray Dalio: ABD’nin en büyük ekonomi sınavı yaklaşıyor
GİRİŞ 10.03.2022 15:36 GÜNCELLEME 10.03.2022 15:36

Milyarder yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Ray Dalio, 40 yılı aşkın süredir küresel piyasalarda yer alıyor. Dev hedge fonu şirketi Bridgewater Associates Baş Yatırım Sorumlusu Dalio Market Insider’daki açıklamasında günümüzün siyasi ve ekonomik olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

72 yaşındaki milyarder yatırımcı küresel ekonomide daha önce görmediği üç şeyin gerçekleşmekte olduğunu söyledi. Dalio ilk olarak daha önce hiç bu kadar seviyede borç üretilmediğini ve sıfır faiz oranında para basılmadığını söyledi. Ünlü yatırımcı siyaset, servet ve değerler konusunda iç çatışmanın da hiç bu kadar yüksek seviyede olmadığına işaret etti. Ray Dalio son olarak da değişen dünya düzenine ve Çin gibi yükselen bir gücün ABD ile rekabetine daha önce hiç şahit olmadığını belirtti.

Üçüncü sürpriz konusunu biraz daha açan Dalio Çin’in rekabetinin ABD’nin geçmişteki rakiplerine göre daha farklı olabileceğini belirtti. Zira milyarder yatırımcıya göre daha önce Çin’dekiyle karşılaştırılabilecek hızlı bir gelişme oranına sahip bu kadar büyük bir ülke daha önce hiç olmamıştı.

Dalio, Çin hızla yükselirken, ABD'ninse düşüşün erken safhasında olduğunu söyledi. Tecrübeli yatırımcının vardığı sonuç küresel gayrisafi yurtiçi hasıla, küresel ticaretteki pay, eğitim düzeyi, teknolojik yaratıcılık, rezerv para birimi statüsü, borç seviyeleri ve askeri güç dahil olmak üzere 18 farklı göstergeye dayanıyor.

Borsa uzmanı ABD’nin en büyük gücünün rezerv para birimine dayandığını söyledi. Doların statüsünü kaybetmesi yıkıcı sonuçlar doğurabilir ve borç yaratma ve para basma miktarı nedeniyle ABD şu anda risk altında görülüyor. Dalio dünyanın artık dolar cinsinden borçlanmaya aşırı doymuş hale geldiğini ve doların cazip bir servet deposu olarak kalmasının riskli bir teklif haline geldiğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin yerel devlet borcu tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve faiz oranları da tüm zamanların en düşük seviyesinde. Ülkedeki enflasyonsa son 40 yılın en büyük yüzdesine ulaştı. Dalio bu trend sebebiyle ABD Merkez Bankası’nın faiz artırırken ödemeler dengesini sağlamakta zorlanacağını söyledi. Hedge fonu yöneticisi enflasyonu kabul edilebilir şekilde kontrol edecek kadar yüksek bir faiz artışının finansal piyasalar ve ekonomi için fazla yüksek olacağına dikkat çekti.

Dalio röportajında bireysel yatırımcılar için de bazı tavsiyelerde bulundu. Yatırım uzmanı ülkelere veya şirketlere yatırım yapmaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken üç kritere işaret etti.

Milyarder yatırımcı, ortalama bir yatırımcı için nakit paranın çöp olduğu yönündeki tavsiyesini yineledi. Dalio bunun yerine, yatırımcıların iyice çeşitlendirilmiş bir portföy inşa etmeye odaklanması gerektiğini söyledi. Borsa uzmanı yatırım tercihlerini çeşitlendirirken hisse senetlerinin de ötesinde ve enflasyonla ilişkili devlet tahvillerine, farklı ülkelerin para birimlerine, altına ve maddi varlıklara odaklanılabileceğini söyledi.

KAYNAK: AA