Petrol krizinin kazananı Buffett oldu

Buffett petroldeki yükseliş sırasında dünyanın en zengin 5 insanı arasında servetini yükseltebilen tek isim oldu. Buffett’ın yatırımlarında uyguladığı çeşitlendirilmiş porftöy yapısı şirketi Bershire’ı büyük krizlerden korudu

GİRİŞ 10.03.2022 16:52 GÜNCELLEME 10.03.2022 17:33
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Efsane borsa yatırımcısı Warren Buffett bir kez daha dünyanın en zengin beş insanı arasında yer aldı. 91 yaşındaki yatırımcı Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinin ardından değişen piyasa atmosferinde servetine servet kattı. Buffett 117 milyar dolarlık net varlığıyla Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault ve Bill Gates’in ardından dünyanın en zengin beşinci kişisi oldu.

İlk beş arasındaki diğer isimlerin aksine Warren Buffett’ın serveti 2022 yılında 7,8 milyar dolar arttı. Karşılaştırmak gerekirse dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’In serveti bu yıl 62 milyar dolar eridi. Bill Gates’in serveti ise 12,5 milyar Dolar azaldı.

CNBC’nin haberine göre Buffett’ın listede beşinci sıraya tırmanmasındaki en büyük etken servetindeki artıştan ziyade diğer isimlerin servetlerindeki düşüş oldu. Ocak ayında net serveti 120 milyar dolardan fazla olan Mark Zuckerberg’in serveti Facebook hisselerinin çöküşüyle birlikte 54 milyar dolar azaldı.

Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, eski Microsoft CEO'su Steve Ballmer ve Oracle'ın Kurucusu Larry Ellison gibi daha önce ilk 10'da yer alan diğer teknoloji patronları, bu yıl teknoloji hisselerindeki düşüş nedeniyle net servetlerinde önemli kayıplar verdiler. Söz konusu kayıplar gerçekleşmeseydi bu isimler listede hala Buffett'ın önünde yer alacaktı.

Buffett'ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in hisseleri, büyük ölçüde yatırım stratejilerinde çeşitlendirmeye ayrılan pay sayesinde bu yıl şimdiye kadar %7'den fazla arttı. Berkshire'ın portföyünün %44'ü Apple'dan oluşuyor olsa şirketin portföyü yoğun bir şekilde çeşitlendirildi ve Apple hisselerinin de %10 değer kaybettiği teknoloji hisseleri satış dalgasında Berkshire’ın yükselişini sürdürmesine imkan tanıdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Berkshire’ın portföyü içerisinde iddialı enerji yatırımları da bulunuyor. Petrol şirketi Occidental Petroleum’da 5,1 milyar dolarlık hissesi bulunan Buffett’ın şirketi Ukrayna-Rusya savaşının ardından artan petrol fiyatlarından pozitif etkilendi. Occidental hisseleri sadece geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarının 115 dolar civarında bulunduğu süreçte %45 değer kazandı.

Omaha Kahini uzun zamandır yatırımcılara paralarını bir endeksteki her hisse senedini tutan endeks fonlarına koymalarını ve bu sayede otomatik olarak portföylerinde çeşitlendirmelerini sağlamalarını tavsiye ediyor. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi’nde Apple, Coca-Cola ve Google gibi dev şirketler bulunuyor.

Buffett, 2017'de CNBC'ye verdiği demeçte, emeklilik tasarruflarını oluşturmak isteyen insanlar için çeşitlendirilmiş endeks fonlarının "neredeyse her zaman için  en mantıklı yatırım" olduğunu söylemişti. Ünlü yatırımcı açıklamasında, "Sürekli olarak bir S&P 500 düşük maliyetli endeks fonu satın alın. Yüksek ve düşük miktarlarda, özellikle de düşük miktarlarda sürekli satın almaya devam edin" ifadelerine yer vermişti.

YORUMLAR 3
  • Maydin 2 yıl önce Şikayet Et
    zenginin malı züğürdün gözünü yorar
    Cevapla
  • serko 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc hidayet versin. 91 yasinda bu parayi kime kazandi
    Cevapla
  • Mehmet66 2 yıl önce Şikayet Et
    Her canlı ölümü tadacaktır..
    Cevapla