Joe Biden'ın kararı Türkiye'yi de etkiledi! Fiyatlar rekordan döndü

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken ham petrol fiyatlarındaki yükseliş tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkiliyor.

Joe Biden'ın kararı Türkiye'yi de etkiledi! Fiyatlar rekordan döndü
Joe Biden'ın kararı Türkiye'yi de etkiledi! Fiyatlar rekordan döndü
GİRİŞ 10.03.2022 11:59 GÜNCELLEME 10.03.2022 12:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya'nın savaşın taraflarından biri olması dünya genelinde petrol fiyatların uçurmaya başladı. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. Karar sonrası Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.5 yükselerek 131 doların üzerine çıkarken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 6'nın üzerinde değer kazanarak 126 dolardan alıcı buldu.

DÜN YÜZDE 12 DÜŞTÜ

BAE Enerji Bakanı'nın OPEC+ anlaşmasına bağlı olduğu açıklaması petrolde yönü yukarı çevirdi. Dün yüzde 12 düşen petrol fiyatları bugün yüzde 2 yukarıda. Erken saatlerde 110 dolar/varil seviyesini test eden Brent petrolü şu sıralarda düne göre 3.77 dolar artışla 114,91 dolar seviyesinde.

ABD Başkanı Joe Biden

Covid 19 salgını sonrası dünyanın birçok ülkesinde uygulanan sokağa çıkma ve uçuş yasakları nedeniyle, hava ve kara yolu trafiğinde büyük bir düşüş yaşanırken, bu durum petrole olan talebi azaltmıştı. Brent petrol bu dönemde 21,76 dolardan alınırken, savaş öncesi Brent petrolün varıl fiyatı 90 dolar seviyesinden işlem görüyordu.

SAVAŞLA YÜZDE 38 YÜKSELDİ

Barclays analistleri Rusya'dan petrol ve gaz alımının neredeyse tamamen durduğu 'en kötü senaryoda' petrolün varil fiyatının yaz aylarında 200 dolara çıkabileceği öngörüsünde bulundu. Bu petrol fiyatının yaklaşık yüzde 53 artması anlamına geliyor. Rusya'nın işgal girişiminin başlamasından bu yana petrol fiyatları yüzde 38 yükseldi.

TÜRKİYE’NİN ETKİLENMESİ KAÇINILMAZ OLDU

Ham petrol fiyatlarındaki bu yükseliş akaryakıt fiyatlarına da yansımaya başladı. Tüm dünyada olduğu gibi petrol üretimi kısıtlı olan ve büyük bölümünü ithal eden Türkiye’nin de bundan etkilenmesi kaçınılmaz oldu. Akaryakıt fiyatları Türkiye'deki gelişmelerden bağımsız olarak artmaya devam ederken, benzin ve motorinin litre fiyatı 20 TL seviyelerine kadar yükseldi.

Küresel piyasalarda motorin talebinin yüksek olması ve en fazla üretimin yapıldığı rafinerilerin Rusya'da bulunması nedeniyle söz konusu motorine benzinden daha fazla zam yapılıyor.

Akaryakıt

ABD VE ALMANYA'DA FİYATLAR REKOR KIRDI

ABD’de benzinin ortalama fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi. ABD'de benzinin ortalama fiyatı galon başına 4,17 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa'da bir çok ülkede olduğu gibi Almanya'da da akaryakıt fiyatları rekor seviyeleri gördü. Ülkede benzinin ve motorinin litre fiyatı ortalama 2 avronun üzerine çıktı.

Dünyadaki birçok ülkede akaryakıt ürünlerine zam geldi. Bazı ülkelerdeki zamlı yeni fiyatlar şöyle:

* ABD : Galon başına fiyat 4,17 dolar (Kaliforniya'da 5 doların üstünde)

* Almanya : Litresi 2 Euro'nun üzerine çıktı.

* Belçika : 1.9 Euro ve üstünde.

* İngiltere : 1.5 Sterlin (18 Şubat'taki zam)

* Türkiye : Litresi 20 TL'nin üzerinde

Petrol

TÜRKİYE’DE FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının artmasının temelde iki nedeni bulunuyor. İthalata dayalı akaryakıt sektöründe kur hareketleri ve uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi fiyat artışlarında etkili oluyor. Türkiye’de 2020 yılında 5 TL olan benzin fiyatları, 2022 yılında petrol fiyatlarının 131 dolar seviyesine çıkmasıyla birlikte 4 kat artarak 20 TL seviyesine çıkmış durumda.

PETROL 9,5 KAT BENZİN 4 KAT ARTTI

2020 yılında 7,30 TL olan dolar/TL kuru 2022 yılında 14,50 TL seviyesinde bulunuyor. Türk lirası bazında bakıldığında 2020 yılında 197 TL olan Brent petrol, 2022 yılında 9,5 kat artarak 1885 TL’ye çıkmış durumda. 9,5 katlık bu artışa rağmen Türkiye'de ise pompa fiyatlarına 4 kat artış yansıtıldı.

YORUMLAR 8
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    sallıyor arkadaşlar yillik anlasmali kur korumali alim yapsınlar
    Cevapla
  • AHMET 2 yıl önce Şikayet Et
    savaşta 100 de 33 bizde 100 de 200 yükseldi
    Cevapla
  • iklim değişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Ticari alanda Ruslarla ilişkimizi artırmalıyız diğer Küreselciler durumu çok iyi ve tedbir aldıkları belli biz ise Türki cumhuriyetler sebebiyle Ruslarla ticari alanda anlaşmaya devam etmeliyiz zaten Abd nin istediği hep fitne fesat bize hiç faydası dokunmuyor zarardan başka.Abd ve ingilizler dışındaki ülkelerin yaptırım kararı çok büyük hata oldu çünkü iki süper gücün küresel çapta etkisi büyük.Küresel kriz kapıda!!! bakalım ilk hangi dünya ülkesi iflas bayrağını çekecek ve hangi ülkeler ekonomi savaşından galip çıkcak.Biz barıştan yana olup ticari anlamda herkesle aynı mesafedeyiz.!!!
    Cevapla
  • Yorumcu 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha iyi günler bekleyin devamı gelecek
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    trump olsaydı opec e beyzbol sopası gösterirdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle