Bakan Kurum'dan çiftçiye müjde

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2022 yılında, çok daha büyük oranda hazine arazimizi yine başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü için, çiftçimizin kullanımına açacağız" dedi.

GİRİŞ 08.03.2022 13:13 GÜNCELLEME 08.03.2022 14:53
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son günlerde zeytin ağaçlarının ve alanlarının zarar göreceğine dair iddialarla milletin yanlış bilgilendirildiğini belirterek, "2002 yılına kadar, bu ülkede sadece 620 bin hektar zeytincilik alanı vardı. 20 yıldır yaptığımız çalışmalarla 2021 yılı sonu itibarıyla zeytin alanı büyüklüğümüzü tam 890 bin hektara çıkardık." dedi.

Bakan Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) arasında iş birliği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, bugünün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu, bu kapsamda, Kadın İşçiler Hatıra Ormanı'na fidan dikeceklerini belirtti.

Bakanlık olarak en prestijli projelerde bilgisine, görgüsüne, estetik anlayışına yürekten inandıkları kadınlarla çalıştıklarını dile getiren Kurum, ülke olarak özellikle kadınların öncülük ettiği projelerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 20 yıldır dur durak bilmeden iklim değişikliğiyle ve olumsuz sonuçlarıyla mücadele ettiklerini bildirdi.

İklim değişikliğiyle mücadeleye güç katacak çok kıymetli bir protokolü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde imza altına aldıklarını aktaran Kurum, "Bugün ülkemizin her yerinde milyonlarca fidanımızı, kadınlarımızın yoğun ilgi gösterdiği ve sahiplendiği millet bahçelerimizde toprakla buluşturuyoruz. Şehirlerimizi yeşil koridorlarla, birbirine bağlıyor, ülkemizi yeşil ağlarla örüyoruz." dedi.

Erozyon sonucu toprak kaybına karşı gerekli önlemleri titizlikle aldıklarını, arazi tahribatını önlemek amacıyla karar destek sistemini güçlendirdiklerini anlatan Kurum, toprağı, havayı, suyu ve çevreyi en güzel şekilde koruduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ne değinen Kurum, "Türkiye'nin en kapsamlı çevre ve kadın hareketi olan Sıfır Atık Projemizle israfın, doğa tahribatının ve çevre kirliliğinin önüne, siz değerli kadınlarımızla birlikte geçiyoruz. Ben başta Sıfır Atık olmak üzere, tüm çevre, doğa koruma ve iklim dostu projelerimizde yanımızda olan, yol arkadaşımız olan kadınlarımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bakan Kurum, Türkiye'de son iki yılda deprem, sel, yangın olaylarının yaşandığını anımsatarak, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin çok derin bir şekilde hissedildiğini kaydetti. Doğal afetlerde yaraların bir an evvel sarılması için etkin mücadele yürüttüklerini belirten Kurum, yanan, yıkılan evlerin, okulların, camilerin yenilerinin yapılması, doğanın rehabilite edilerek yeniden yeşillendirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

"KORUMA ALANLARI DARALTILMIYOR, GENİŞLİYOR"

Antalya'da "Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye" temasıyla istişare toplantısı, Konya'da da Türkiye'nin ilk iklim şurasını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kurum, yakında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin önündeki 100 yıllık çevre ve iklim politikalarını şekillendirecek kararları millet ile paylaşacağını bildirdi.

Kurum, daha yeşil bir dünya bırakmak için titizlikle çalışırken, zaman zaman aslı astarı olmayan, mesnetsiz, yalan ve yanlış açıklamalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Bir daha yangınlar olmasın, canlar yanmasın diye "Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin" yeni bir yönetmelik yayınladıklarına işaret eden Kurum, şunları söyledi:

"Bu yönetmelik, sit alanlarına dair yeni bir ek düzenleme içermeyen, bunun tam aksine, şu anda korunan alanlarda devam eden faaliyetlere bile sınırlamalar getiren bir yönetmelik oldu. Tabi, ülkemizin, doğamızın geleceğini ilgilendiren her konuyu saptıran, çarpıtanlar yine boş durmadılar. Aynı insanlar, Salda Gölü'nde de sahneye çıkmışlardı. Ama bizim Salda'ya yönelik, dünyaya örnek olan çevre koruma projemiz tamamlandıktan sonra sesleri tamamen kesildi. Tıpkı Salda'da yaşadığımız gibi yine, 'Nitelikli Doğal Koruma Alanlarının tanımı değişti, artık daha fazla yapılaşma olacak' diyorlar. Yine her zamanki gibi doğa koruma ve çevre projelerimizi, doğru yanlış demeden politik bir argüman olarak kullanmaya devam ediyorlar. Halbuki bir kere olsun objektif olabilseler, 'rant' amaçlı bir yapılaşmanın kesinlikle söz konusu olmadığını göreceklerdi. Tamamen çevre-doğa-insan ortak menfaatinin gözetildiğini apaçık göreceklerdi."

Yönetmeliği eski haliyle karşılaştırdıklarında düzenlemelerin izinleri genişletmediğini, tam aksine daha çevreci hale getirdiğini çok iyi göreceklerini vurgulayan Kurum, yönetmeliğin yangınlara karşı tedbirleri de güçlendirdiğini kaydetti.

YORUMLAR 19
  • Fevzi KURUBAL 2 yıl önce Şikayet Et
    köyler belediye sınırları içine alındı. Tarlalar kolayca imara açılıyor. Toprak bilmeyen nesil hemen mütahite teslim ediyor. Önlem alınırsa iyi olur.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayçiçeği ne zaman ekilir, hasadı ne zaman yapılır biliyor mu acaba? Ekilen ekildi, yumuşak iklimli yerlerde belki, mart ve nisan ucuna kadar ancak ekilir. Bu tohum ve mazot fiyatıyla kim ekecek ne zaman hasat edecek gündaydın.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    şemsiye girmiş açmaya çalışıyorsunuz
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Fakire verin toprağı
    Cevapla
  • a.60 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir müjde de yapı kayıt belgesi iptal edilenler için gelse keşke.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle