Belçika, nükleer santralleri kapatma kararını gözden geçirecek

Belçika, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerjide arz sıkıntısı yaşamamak için nükleer güç santrallerini kapatma kararını yeniden değerlendirecek.

Belçika, nükleer santralleri kapatma kararını gözden geçirecek
Belçika, nükleer santralleri kapatma kararını gözden geçirecek
GİRİŞ 08.03.2022 01:29 GÜNCELLEME 08.03.2022 01:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Belçika Başkanı Alexander De Croo, RTBF radyosuna yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle hükümetin nükleer enerjiden çıkma kararının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Nükleerden çıkma kararının alındığı Aralık 2021'de doğal gaz fiyatlarının 145 avro seviyesinde olduğunu anımsatan De Croo, "Şimdi, durum o kararı aldığımız dönemdekinden çok daha farklı." ifadesini kullandı.

Belçika'da hükümet ortağı siyasi partilerin temsilcileri, geçen yıl ülkenin enerji stratejisini ve nükleer santrallerin durumunu görüşmüştü. Müzakereler aralık ayında tamamlanmış, Belçika'daki nükleer güç santrallerinin 2025 yılında faaliyetine son verilmesi planında uzlaşılmıştı.

Nükleer santrallerin kapatılması sonucunda ortaya çıkan elektrik üretim açığının ise doğal gaz santralleri ile sağlanmasına karar verilmişti.

Belçika Parlamentosu, 2003 yılında nükleer enerji kullanımına son vermeye ve faaliyet sürelerini dolduran reaktörleri devre dışı bırakmaya karar vermişti. Ancak 2015 yılında ülkede elektrik kesintilerini önlemek için reaktör faaliyet sürelerinin 10 yıl uzatılması planlandı. Bu doğrultuda reaktörlerin yenilenmesi için ilave mali kaynak aktarıldı.

Belçika'da, Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4 adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de 3 adet olmak üzere toplam 7 reaktör faaliyet gösteriyor.

Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, normal şartlarda ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Cumhur. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim muhalif gurupta nükliyer santral düşmanı.Allah bunlara iktidar yüzü göstermesin.
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    İki santralde ülke elektriğinin yarısı, 2 santral daha olsa ülke eletriğinin tamamı elde edilir. Enerjide dışarıya bağlılık biter. Biz ise hala barajla HES'le uğraşıyoruz. Onu bile istemeyen tipler var. Şu anda Türkiye olarak gerçekten çok ucuz bir hidrokarbon olan doğalgaz ile yaşıyoruz. Ancak bilinmelidir ki heryerde yüksek efsafta patlayıcı ve yanıcı bir madde ile beraberiz. Ukrayna'daki savaş durumu ülkemizde olsa ilk saldırı sonrası şehirler yaşanacak doğalgaz patlamaları ile yerlebir olur ve 1 ay yanar. Oysa nükleer tesislerin vurulması o bölgede işgalcilerin bile barınamaması demek olduğundan hiçbir devlet bu işe kalkışmaz. Akıllı olmak gerek.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Enerji pahalasti nükleer santarli olan kapatmaktan vaz gecmeli
    Cevapla