Çin’den iddialı büyüme hedefi

Çin 2022 yılı için büyüme hedefi için piyasaların yüzde 5'lik beklentisinin üstüne çıkarak yüzde 5,5 olarak belirlendi. Uzmanlar bu rakamın altında Çin'in altaypı harcamalarını artırma planı ve faiz oranlarını daha fazla düşüreceği düşüncesinin olduğunu belirtiyor.

Çin’den iddialı büyüme hedefi
Çin’den iddialı büyüme hedefi
GİRİŞ 07.03.2022 09:26 GÜNCELLEME 07.03.2022 09:26

Çin 2022 yılı için %5,5 seviyesinde bir büyüme hedefi belirledi. Bu oran, her ne kadar 30 yılı aşkın bir sürenin en düşük büyümesine işaret etse de, %5 seviyesindeki piyasa tahmininin ve %4,8 seviyesindeki IMF öngörüsünün oldukça üzerinde bulunuyor.

Ekonomistlere göre bu iddialı tahmin, Çin’in altyapı harcamalarını artıracağına, faiz oranlarını daha da düşüreceğine ve konut piyasasını istikrara kavuşturmak için daha fazla adım atacağına işaret ediyor. Çin Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında konuşan Çin Başbakanı Li Keqiang, “Yurt içi ve yurt dışındaki durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirdiğimizde, ülkenin kalkınmasının karşı karşıya olduğu riskler ve zorlukların bu yıl önemli ölçüde arttığını görüyoruz.

İşler zorlaştıkça, daha özgüvenli olmalıyız” dedi. Çin Ulusal Halk Kongresi hedeflerine göre kamu harcamalarında %8,4 artış öngörülüyor. Bununla birlikte bütçe açığının GSYH’ye oranının ise %2,8’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Çin’de bu sabah açıklanan veriler ise Ocak-Şubat döneminde dolar cinsi ithalatın yıllık %15,5, ihracatın da %16,3 yükseldiğini ortaya koydu. Aralık ayında %20,9 yükselen ihracat artışının hız kesmesi, son gelişmelerle birlikte küresel talepte daha ılımlı bir tablo oluştuğuna işaret etti.