Karadeniz'de gaz sancısı! Rusya'nın asıl hedefi enerji kaynakları

Doğalgaz ve kaya gazına göre çok daha verimli olan hidratın dünyadaki toplam 10 trilyon metreküplük rezervinin yüzde 20’lik kısmı Karadeniz’de yer alıyor. Savaşın perde arkasında Karadeniz'de yer alan enerji kaynakları olduğu belirtiliyor.

Karadeniz'de gaz sancısı! Rusya'nın asıl hedefi enerji kaynakları
Karadeniz'de gaz sancısı! Rusya'nın asıl hedefi enerji kaynakları
GİRİŞ 05.03.2022 10:01 GÜNCELLEME 05.03.2022 10:01
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş her geçen gün farklı bir boyut kazanıyor. Rusya’nın bölgede bu denli bir savaşı göze almasının arka planında farklı hedeflerinin olduğu da ifade ediliyor. NATO’yu risk olarak görüp Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın, perde arkasında Karadeniz’de yer alan zengin enerji kaynaklarına hâkim olma isteği olduğu belirtiliyor.

55 YILLIK TÜKETİME DENK

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğalgaz rezervi dışında bölgede ciddi miktarda ‘gaz hidrat’ rezervi bulunuyor. Gaz hidratın doğalgaz ve kaya gazına göre çok daha verimli bir enerji kaynağı olduğu biliniyor. 1 metreküplük gaz hidrat, 164 metreküp doğalgazı içinde tutabiliyor. Konsantre yapısı ile katma değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

TPAO son dönemde Piri Reis araştırma gemisi ile gaz hidrat rezervi konusunda bölgede ciddi çalışmalar yürüyor. Yapılan araştırmalarda bölgedeki rezervin Türkiye’nin 55 yıllık doğalgaz tüketimi karşılayacak bir kaynağın olduğu ifade ediliyor.

EXXON MOBIL DE GELDİ

Son yapılan araştırmalarda geleceğin enerji kaynağı olarak nitelendirilen gaz hidratın dünyadaki toplam rezervi 10 trilyon metreküp olarak hesaplanıyor. Bu rezervin yüzde 20’lik kısmı Karadeniz’de yer alıyor.

Dünya Enerji Konseyi raporuna göre, Rusya 1970 yılından bu yana gaz hidratı ticari olarak kullanıyor. Öte yandan 2008 yılında Exxon Mobil ve Shell, Karadeniz’de gelerek rezerv tespiti yaptı. Ancak maliyeti yüksek diyerek çalışmalarını sonlandırdı.

KNOW-HOW DESTEĞİ ALINACAK

Bu rezervin işlenmesi ile ilgili Deniz Jeofiziği Sismik Laboratuvarı ve TÜBİTAK ortaklığında çalışmalar devam ediyor. Kaynağın çıkarılarak ticari hâle getirilmesi için birinci aşama tamamlandı. Rezerv tespiti ve harita çıkarıldı. Rezervin işlenmesi ile ilgili olarak Rusya ve ABD gibi ülkelerden know-how desteği alınacak.

KANAL İSTANBUL İŞTE BU YÜZDEN ÖNEMLİ

Karadeniz’deki enerji kaynaklarının ticari hâle getirildikten sonra Avrupa’ya taşınması için Kanal İstanbul büyük önem taşıyor.

Eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, katıldığı bir televizyon programında, Karadeniz’deki gaz hidrat rezervine dikkat çekerek “Karadeniz’in altı hidrojen sülfür dolu. Dünya ihtiyacının 45 katı hidrojen sülfür var, geleceğin en temiz yakıtı. Burada Türkiye’nin önemli bir kaynağı bulunuyor. Ama bunu taşımak önemli. İşte burada Kanal İstanbul’un önemi ortaya çıkıyor. Hatta bir değil, iki Kanal İstanbul bile yapılabilir. Biz bunu yapmazsak, Bulgaristan ve Yunanistan yapacak. Karadeniz sınırından bir kanal açıp, Yunanistan Dedeağaç’a kadar inecekler.” demişti.

Gaz hidratın içinde karbondioksit, hidrojen ve sülfür bulunuyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 58
  • (* . *) 2 yıl önce Şikayet Et
    İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah'ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakîler ancak onlardır! Bakara : 177
    Cevapla
  • enver 2 yıl önce Şikayet Et
    putinin derdi karadeniz de abd nin derdi ne? giremediği bir deniz var o da karadeniz. burada da nato kılıfı ile dalış yapacak.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben orasını burasını bilmem de bu savaş bizi de ilgilendiriyor. Karadeniz, Boğaz. Ukrayna ve Rusya'ya bir şey olacağına inanmıyorum yer kavgaası gibi bir şey yapıyorlar pek düşmanlık yok. Anlaşır giderler. Bir birlerini koruyorlar yinede. Bizle savaş olsa şehirleri dumana çevirirlerdi. Bizim çok güçlü çok ileri olmamız gerekiyor ki şu an ki konumumuzu koruyalım. Solda Yunanistan, aşağıda Suriye ırak, sağda Rusya Ermenistan yukarsı yangın. Fransa İngiltere Almanya hepsi bize pençe atıyor. Çok güçlu olup Rusya gibi sözümüzü geçirmemiz gerekiyor. Şu anki halimiz biraz eksik gibi. Osmanlı torunuyuz halbuki.
    Cevapla
  • İsmail dağ 2 yıl önce Şikayet Et
    Omanliyı bosamı yıkmaya çalışıyorlar çalıştılar. Ve hala uyuyan dev uyanır korkusu var gavurda
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    avrupa uyandi,kisa sürede rus gazindan kurtulurlar
    Cevapla
  • Hmd 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp zihniyetliler de durmadan "ya kanal ya istanbul" lafları ile milleti kandırmaya çalışmaktadırlar.Bir de, kanal istanbul projesi ile katarlılara toprak satılıyor ve istanbulun su kaynakları yok ediliyor propagandası yapmaktadırlar.Maalesef chp bu ülkenin hayrina bir çivi bile çakmamış, ancak milletin kafasına çivi çakmıştır.Bunların zihniyetinin putinin zihniyetinden hiç farkları yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle