Ukrayna'nın elektriğinin yüzde 20'sini üretiyordu

Rus ordusunun kontrolüne geçen ve içinde çıkan yangınla savaşın odak noktası haline gelen Zaporijya Nükleer Santralı, Ukrayna'daki elektrik üretiminin yüzde 20'sini karşılıyordu

 Ukrayna'nın elektriğinin yüzde 20'sini üretiyordu
Ukrayna'nın elektriğinin yüzde 20'sini üretiyordu
GİRİŞ 04.03.2022 13:12 GÜNCELLEME 04.03.2022 17:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1984-1995 yıllarında inşa edilen Zaporijya Nükleer Santralı Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dokuzuncu en büyük nükleer santrali olarak biliniyor. Her biri 950 megavatlık toplam 6 reaktöre sahip santral, toplam 5700 megavat elektrik üretimiyle yaklaşık 4 milyon haneye enerji tedarik edebiliyor. Ukrayna'daki toplam elektrik üretiminin yüzde 20'sini karşılayan santral, nükleer enerjiden elektrik üretiminde ise yüzde 50 paya sahip bulunuyor.

Başkent Kiev'in güneydoğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas'ın ise batısında kalan Zaporijya Nükleer Santralı, Dnipro Nehri’nin kıyısında yer alıyor.

RADYASYON TEHLİKESİ

Rus güçlerinin Zaporijya Nükleer Santralı sahasında kontrolü ele geçirmek için saldırması nedeniyle 4 Mart gecesi tesiste yangın çıkmıştı. Santralın güvenlik kameralarındaki kayıtlarda, gece saatlerinde santral sahasında patlamalar olduğu ve karşılıklı mermi atışlarının yaşandığı görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı görüntülere yansıdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, santrale yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini ve bir patlama olması halinde bunun Avrupa'nın sonu olabileceğini bildirdi.

Ukraynalı yetkililer, sabah saatlerinde yangının söndürüldüğünü duyururken, Ukrayna Nükleer Düzenlemeler Denetim Kurulu santralin Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri, Çernobil Nükleer Santralı'nın kontrolünü ele geçirmişti.

Ukrayna, elektrik tüketiminin yaklaşık yarısını ülkedeki 4 tesiste işletmede bulunan 15 faal nükleer reaktörle karşılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer mükleer adamların savaş halinde elektrikleri, suları internetleri hala çalışıyor. Bizde ısparta da kar yağsa elektrik yok. Altyapı yerine para bassın diye müteahhite yol yaparsan anca yol parası öder dururuz. Devlet yol yapar müteahhite yolu dükkan ettirmez.
    Cevapla