Tarım Bakanlığının ihracatta düzenleme yapma yetkisi genişletildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihracatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi kapsamına dahil olan ürünlerin listesi genişletildi.

Tarım Bakanlığının ihracatta düzenleme yapma yetkisi genişletildi
Tarım Bakanlığının ihracatta düzenleme yapma yetkisi genişletildi
GİRİŞ 04.03.2022 12:54 GÜNCELLEME 04.03.2022 12:54

Tarım ve Orman Bakanlığının, ihracatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi aldığı ürünlere yenileri eklendi. Bakanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri, bezelye, pirinç, buğday ve mısır unu, buğday ve mısır irmiği, soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları, mısır yağı, margarin, bulgur ve karma yem ihracatına da kısıtlama getirebilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından 27 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğle, Tarım ve Orman Bakanlığına tebliğde listelenen bazı tarım ürünlerinin ihracatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi verilmişti.

Tarım Bakanlığı bu yetkisini ilk olarak Bakan Olur’u ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 26 Şubat 2022 tarihli yazısıyla, Adi Fasulye (beyaz fasulye dahil), Kırmızı mercimek ve Dökme Zeytinyağı için Bitki Sağlık Sertifikası ve/veya Sağlık Sertifikası düzenlenmemesi talimatı vererek kullanmıştı.

Tarım Bakanlığının düzenleme yapma yetkisi genişletildi

4 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2022/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2022/2) ile Tarım Bakanlığına ihracatında dönemsel düzenleme yetkisi tanınan ürünlerin kapsamı daha da genişletildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğle, Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2022/1)’in 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan tabloya, var olan ürünlere ek olarak;

Büyükbaş hayvanların etleri, Koyun ve keçi etleri, Sakatatlar, Bezelye, Pirinç, Buğday unu, Mısır unu, Buğday irmiği, Mısır irmiği, Aşurelik buğday, Soya yağı ve fraksiyonları, Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları, Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları, Mısır yağı ve fraksiyonları, Margarin, Bulgur, Karma yem, olmak üzere 17 ürün daha eklendi.