Rusya-Çin ticareti için kur tehlikesi

Rublenin yuan karşısında yaşadığı rekor değer kaybı sonrası Rusya ile en büyük ticaret ortağı Çin arasındaki 110 milyar dolarlık ticaretin olumsuz etki görmesi öngörülüyor.

Rusya-Çin ticareti için kur tehlikesi
Rusya-Çin ticareti için kur tehlikesi
GİRİŞ 03.03.2022 11:48 GÜNCELLEME 03.03.2022 11:48

Rusya’nın en büyük ticari ortağı Çin ile ticaret yapması, yuanın ruble karşısında yüzde 25 değer kazanması ile çok daha pahalı hale geldi.

Yuan, Rusya Merkez Bankası’nın yaptırımlar karşısında ezilmesiyle bu hafta ruble karşısında rekor seviyede yükselerek yüzde 25 değer kazandı. Bazı Çin bankaları bugüne dek oluşan en geniş makas sonrası mevcut kurdan işlem yapmayı askıya aldı.

Kurdaki ani artış ve devamında kur işlemlerinin askıya alınması Rusya’nın küresel piyasalardan teker teker çıkarıldığı bir ortamda iki ülke arasındaki stratejik ortaklıkla ilgili soru işaretleri oluşmasına neden oluyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 112 MİLYAR

Bloomberg’in IMF’den topladığı verilere göre iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret 2020 yılında 112 milyar dolara ulaştı.

“Çin’in Rusya ile ticareti daha yüksek işlem ücretleri ve sınırlı kanallar gibi zorluklarla karşılaşabilir fakat yine de devam edebilir” diyen Credit Agricole CIB Hong Kong Analisti Xiaojia Zhi Rusya’nın Çin mallarına olan talebinin azalabileceğine fakat iki ülkenin yuan üzerinden yeni bir ticaret anlaşması imzalayabileceklerini kaydetti.

Gittikçe azalan yuan-ruble hacmi endişelere neden olurken işgal öncesi açılmaya başlayan kur makası Perşembe günü 152 baz puana ulaşarak rekor kırdı. Bu durum rublenin dalgalı seyrinden dolayı yatırımcıların işlem yapma iştahının azaldığına işaret ediyor.

Yaşanan son gelişmeler sonrası orta büyüklükte en az iki Çin bankasının riskleri kontrol etmek amacıyla ruble-yuan ve ruble-dolar işlemlerini askıya aldığı belirtiliyor. Rusya’ya yaptırım uygulamayacağını ve ticari ilişkileri normal tutmayı umduğunu açıklayan Çin son dönemde finansal olarak tüm piyasalardan izole olan Rusya için bir dayanak noktası olma özelliği taşıyor.