Enerji Bakanlığı'ndan 'zeytinlik' açıklaması!

Kamuoyunda gündeme gelen Zeytinliklerle ilgili Maden Yönetmenliğindeki Değişiklikle ilgili yanlış anlaşılan konulara ilişkin Enerji Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, "Zeytin ağaçların kesilmesi söz konusu değildir" denildi.

GİRİŞ 03.03.2022 12:05 GÜNCELLEME 03.03.2022 17:32
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Türkiye'nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere zeytinlik alanların madencilik faaliyetleri için kullanılmasına kamu yararı dikkate alınarak belirli şartlar kapsamında izin verilecek.

Konuya ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kovid-19 pandemisi sonrası dünyada hızla artan enerji talebinin yerli kaynaklarla karşılanması, küresel enerji fiyatlarındaki ani dalgalanmalara karşı daha fazla önem kazandı. Ayrıca bu dönemde ülkeler enerji arz güvenliğini teminat altına almak için mevsim ve iklim koşullarından bağımsız, 7/24 kesintisiz enerji sağlayan baz yük santralleri tekrar devreye almaya başladı.

Türkiye’nin son dönemde çift haneli rakamlara ulaşan ekonomik büyümesinin sürekliliğini sağlayacak en önemli unsur sürekli ve kaliteli enerji arzıdır. Bu kapsamda Resmi Gazete’nin bugünkü nüshasında yapılan değişiklikle, artan elektrik ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik yeni bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu düzenleme hâlihazırda faaliyet gösteren santralleri kapsamaktadır. Böylece mevcut santrallerdeki istihdam da korunmuş olacak.

Elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik yapılacak madencilik faaliyetinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda uygulanacak yeni usul ve esaslar şu şekildedir:

Kamu yararının gözetilmesi şartıyla, sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının iznine tabi olacaktır.

"ZEYTİN AĞAÇLARININ KESİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Sahadaki zeytin ağaçları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ve uygun görüşüyle, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacaktır. Zeytin ağaçların kesilmesi söz konusu değildir.

Zeytin ağaçlarının taşınacağı bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek ve mücbir bir sebep olmadıkça taşınma işlemi olmayacaktır.

Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflar ve ortaya çıkacak tüm talepler, ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek şirket tarafından karşılanacaktır.

AĞAÇ BAŞINA 5 FİDAN DİKİLECEK

İlgili firma, taşınan ve tutmayan her bir zeytin ağacına karşılık 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacaktır.

Sahadaki maden faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, saha rehabilite edilecek ve eski haline getirilecektir. Sahanın rehabilite edilmesi Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

YORUMLAR 64
  • adalı bir kişi 2 yıl önce Şikayet Et
    kuşadasında her gün onlarca zeytin ağacı kesilip yerine ev dikiliyor, kimse de ses çıkarmıyor. yazık...
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerde buluna bir ormanı KURUTMAK istiyorsanız; Rüsgar altında kalacağı yere bir adet MADEN KIRMA ELEME tesisi, veya BETON santrali veya DEMİRÇELİK/ÇİMENTO fabrikası yapın. Bu tesislerden kaynaklanan toz emisyonu kesinlikle o ormanı kurutacaktır. Okuma yazma bilen fakat okumayan lardansanız, Gidin gezin bakın. Yok okur yazma biliyorsanız uluslararası makalenleleri okuyun.
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani diyorum ki KANUNU delmek için yönetmelikle uğraşmayın; ihanetin binlerce şekli var. Fıtratınızda ne varsa ona uygun davranın Mış gibi yapmayın.
    Cevapla
  • kul hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    marmara adası saraylar ilçesi mermer çıkarıyor, uydudan bile moloz yığını olduğunu görebilirsiniz. Kimse ıslah çalışması falan yapmamış.
    Cevapla
  • Ayaşlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bergama lı Asterix i bilir misin ??? Dışarıdan aldığı bir kaç kuruş fon için, Bergama da altın çıkartılmasın diye bi yerlerini yırtmıştı. Geberdi gitti de Türkiye de kurtuldu. Peki hiç yolun Bergama ya düştü de, o altın çıkartılan sahayı gördün mü ? Önceki halinden daha da yeşil. Her yer ağaç. Demek ki olabiliyor.
    Cevapla
  • Cesur 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber iki yönlü birinci yönü maden geliri ki buna ihtiyacımız var ancak işi alan şirketin yerli olması harcamaların ve gelirlerin ülkemizde kalması benim temennimdir hatta çıkarılan madenin ham madde olarak satılmasını işlenip satılmasını isterim 2. Yönü ise değerli zeytin ağacı meselesi ki buna da ihtiyacımız var vatandaş olarak bize düşen maden şirketinin ağaçları güzelce taşıyıp yaşattığını kontrol etmek devlet de bu konuyu titizlikle takip etmeli hatta ağaçların taşınacağı noktaları bize şeffaf bir şekilde göstermeli ben devletimden bu nezaketi bekliyorum
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    2021 yılında Rusyadan 897 bin ton ithalatla ham ayçiçeği yağı var. Bu yağı üretmeyip dövizle ithal edersen fiyatıda dövize bağlı olarak artar Tarım ülkesi özelliğimiz bittiği için artık ürünler pahalanmaya devam edecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle