Rusya-Ukrayna savaşı gıda fiyatlarını arttırabilir

BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, Şubat ayında tencere enflasyonunun Ocak ayına göre düştüğünü, ancak Rusya Ukrayna Savaşı’nın, bu iki ülkeden hububat ve ayçekirdeği ithal eden Türkiye’yi olumsuz etkilemesinden endişe duyduklarını söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşı gıda fiyatlarını arttırabilir
Rusya-Ukrayna savaşı gıda fiyatlarını arttırabilir
GİRİŞ 02.03.2022 01:14 GÜNCELLEME 02.03.2022 01:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başkan Dönmez, yaptığı açıklamada BUYSAD verilerine göre gerçekleşen Şubat ayı tencere enflasyonu rakamlarını paylaşırken, dünyadaki gelişmelerin gıda fiyatlarına yansımalarını değerlendirdi. Ocak ayında 14,9 olan gıda enflasyonunun, Şubat ayında 4,4 olarak gerçekleştiğini belirten Başkan Dönmez, Kasım Aralık ayında dövizdeki yükselişin Ocak ayında gıda fiyatlarına yansıdığını, ancak Şubat ayı ile birlikte piyasanın nispeten durulduğunu kaydetti. Hazır yemek sanayicileri olarak gıda fiyatlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Başkan Dönmez, gıda enflasyonunun 1 Ocaktan bugüne kadar yüzde 18 arttığını bildirdi.

Başkan Dönmez, açıklamasında küresel gelişmelere de değinerek, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile Rusya Ukrayna savaşının Türkiye’yi olumsuz etkilemesinden duydukları endişeyi dile getirdi. Rusya’nın dünyanın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olduğunu, Ukrayna’nın da doğalgaz sevkiyatında kilit ülke konumuna dikkat çeken Coşkun Dönmez, “Maalesef, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın savaş sebebiyle önümüzdeki süreçte de devam etmesi endişesi yaşıyoruz. Enerji fiyatlarındaki artış, ülke ekonomilerine, dolaylı olarak da enflasyona etki ediyor” dedi.

Coşkun Dönmez, Rusya Ukrayna savaşının her iki ülkeden hububat, bakliyat ve yağlı tohum ithalatı yapan Türkiye’yi olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu da söyledi. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’dan buğday ve ay çekirdeği ithal ettiğini hatırlatan Dönmez, “Buğday arzında yaşanacak sıkıntı, un ve ekmek fiyatlarını, ay çekirdeği ithalatındaki aksaklık da yağ fiyatlarını etkileyebilir. Gıda enflasyonu zaten sektörümüzün belini büküyor. Şimdi de küresel gelişmelerden kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıyayız. Umarız, tarımsal ürün ithalatında yaşanması muhtemel sıkıntılar, bu ürünler farklı ülkelerden temin edilerek çözülür” diye konuştu.

YORUMLAR 5
  • sems 2 yıl önce Şikayet Et
    Aslınsa şunu da sormak gerekmez mi. Yanı başımızda sayılabilecek bir savaş var o ateşlenen dövizler neden tekrar uçmadı. Altında bir yükseliş o da normaldir. Demek ki oynan oyun çok büyük. Fiyat artışlarına gelince dışa bağımlılık azaltılmadığı sürece bınları çok yaşarız.
    Cevapla
  • Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ülkesiyiz ya destekleyin çiftçiyi ama nerede bitirdiniz çiftçiyi
    Cevapla
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim buğdayımız bize yeter, artık yalan söylemeyi bırakın. Türkiye en büyük un ihracatçısı, rusyadan ve ukraynadan un üretimi için buğday alınıyor. Devletimiz yurtiçi un fiyatlarını sabitlesin, un ihracatçısının çıkarlarını korumasın. Fabrikalar kazansın diye derdini biz çekmek zorunda değiliz
    Cevapla
  • hsn 2 yıl önce Şikayet Et
    şu sıralar sebze,meyve ve diğer gida maddelerinde ihracat azaltılmalı ki iç piyasa ucuzlasın.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Sorsan kendi kendine yeten tarım ülkesiyiz. Ukrayna da savaş çıksa bizde zam. Nasıl bir ekonomik yapmız varsa, afrikada yellenseler burada dolar yükseliyor. Azerbaycan savaşa girdi bizden parası değerli, ukrayna savaşa girdi, parası neredeyse aynı değerinde sabit duruyor. Bizim de durduk yerde bir dolar çıkıyor bir enflasyon çıkıyor. Yeter artık bir gidin. Biraz da başkaları denesin. Yanına tansu çillerle, devlet bahçeliyi alıp, koalisyon dönemine saydıracak kadar kafayı yediniz aten.
    Cevapla