İşte Putin'in gizli kasası! Yaptırımlara karşı kozu mu?

Ukrayna ile savaşta olan Rusya'nın ekonomik planmasını gözler önüne serildi. 2014'ten itibaren rezervindeki doların payını azaltan Rusya, altınla birlikte önemli bir bölümünü planına sadık kalarak kullandı.

İşte Putin'in gizli kasası! Yaptırımlara karşı kozu mu?
İşte Putin'in gizli kasası! Yaptırımlara karşı kozu mu?
GİRİŞ 01.03.2022 18:04 GÜNCELLEME 01.03.2022 18:04
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Rusya 2014'ten bu yana rezervlerinde doların payını azaltırken, önemli bir kısmını ise Çin'e kaydırmıştı.

Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yaklaşık yarısına erişimini dondururken, bankaya ait rezervlerin önemli bir kısmı da ülkede ve Çin'de bulunuyor. Rusya Merkez Bankası'nın rezervleri 18 Şubat itibarıyla 643 milyar dolar düzeyindeydi.

Rezervlerin yüzde 21,7'si altın olarak Rusya'da bulunurken, yüzde 13,8'i Çin'de tutuluyor. Ülke rezervinin önemli kısmı Batılı ülkelerde bulunurken, yaptırımlar nedeniyle Rusya Merkez Bankası'nın bu rezervlere erişimi donduruldu.

Rusya'nın rezervlerinin yüzde 12,2'si Fransa, yüzde 10'u Japonya, yüzde 9,5'i Almanya ve yüzde 6,6'sı ise ABD'de.

Rezervlerin yüzde 5'i çeşitli hükümetler arası kuruluşlarda muhafaza edilirken, kalanının yüzde 4,5'i Birleşik Krallık'ta, yüzde 3'ü Avusturya'da, yüzde 2,8'i Kanada'da, yüzde 10,7'si ise adı açıklanmayan diğer ülkelerde tutuluyordu.

REZERVLERDE DOLARIN PAYI AZALTILMIŞTI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada, G7 ülkelerinde bulunan Rusya Merkez Bankası rezervlerinin dondurulacağını duyurmuştu.

Bu oranın, Rusya'ya ait rezervlerin yaklaşık yarısına denk geldiğine işaret eden Borrell, Rusya ve Çin'deki rezervlere erişimin ise engellenmeyeceğini söylemiş ve son yıllarda Rus rezervlerinin Batı tarafından dondurulamayacak ülkelere gönderdiğine işaret etmişti.

Rusya, ekonomide ve uluslararası ticarette risklerden korunmak için dolar kullanımını azaltmaya yönelik süreci Kırım'ı 2014'te yasa dışı ilhak ettikten sonra hızlandırmaya başlamıştı.

Rusya Merkez Bankası tarafından 2021'in ilk yarısına ilişkin yayımlanan verilerde, ülkenin uluslararası rezervlerinde doların payının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,2'den 16,4'e düştüğü ortaya konmuştu.

Rusya Maliye Bakanlığı da 8 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Ulusal Refah Fonu'nda dolar varlıklarının payının sıfıra indirildiğini bildirmişti.

SWIFT sisteminden çıkarılma riski nedeniyle Rusya, 2014'te SPFS'yi (Mali Mesajlaşma Sistemi) geliştirmeye başlamış, Aralık 2017'de ise kullanıma açmıştı.

YORUMLAR 13
  • Prof 2 yıl önce Şikayet Et
    Moskovada yer mi yoktu altın koyacak ? Cambaza bak derlerse ?
    Cevapla
  • Yalan yok 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan Ailesi Gizli Kasaları Nerede Acaba .??
    Cevapla
  • YİĞİDO 2 yıl önce Şikayet Et
    bende haberin yok mu sen kukla k.k sorgula adamı ın iş bankasından gelen belediyelerden payına düşeni nerede saklıyor onun bu son seçimi o da biliyor bir daha ki seçimde olmayacağını
    Cevapla
  • Bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Varsa bul ozaman getir madem bu kadar iddalısin
    Cevapla
  • Lyx 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelirler o altınları alırlar senden paşa
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Putine amargolar sökmez etrafindaki tüm ülkeler (eski sovyetlerdenj ayrilanlar)Cin dahil putin nicin herseyi yaparlar
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    beyaz/göreceksin beyiniz yamyam
    Cevapla
  • Beyaz 2 yıl önce Şikayet Et
    sallama
    Cevapla
  • Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki dövizi körükleyen bu ayular
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle