Palm yağı fiyatlarında rekor geldi

Palm yağı fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin emtialarda küresel çapta kıtlığa neden olabileceği beklentisiyle rekor yüksek seviyeye tırmandı. Soya fasulyesi de rekora yakın seyrediyor

Palm yağı fiyatlarında rekor geldi
Palm yağı fiyatlarında rekor geldi
GİRİŞ 01.03.2022 09:48 GÜNCELLEME 01.03.2022 09:49

Mayıs vadeli kontratlar Kuala Lumpur’da yüzde 4 kadar yükselerek ton başına 6,553 ringit (1,562 dolar) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Kuala Lumpur’daki CGS-IMB Futures’ta trader olan Chandran Sinnasamy “Ukrayna’da devam eden çatışmada henüz uzlaşma işareti yok. Palm yağı fiyatları özellikle Mart-Nisan sevkiyatlarında yüksek talep beklentisiyle de yükseliyor. Ancak aşırı yükselen fiyatlar talebin bir noktada azalmasına neden olacak. Piyasalar her iki yönde yüksek volatiliteye karşı temkinli olacak” değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesi petrolden buğdaya kadar birçok emtiada yükselişe neden oldu. ABD ve Avrupa Rusya’ya emtiayı hedef alan direk yaptırımları devreye almasa da bankaların finansmanı bırakması ve taşıma maliyetlerinin artması bu ürünlerin ticaretini zorlaştırırken fiyatlarda da yükselişi tetikliyor.

Chicago Borsasında Mayıs vadeli soya fasulyesi fiyatları da yüzde 2.5 arttı.