207 yıl sonra İsviçre'den bir ilk: Rusya’ya yaptırım kararı

ABD ve İngiltere, Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile işlemleri yasakladı, Japonya Başbakanı, Rusya Merkez Bankası’na yönelik uygulanan yaptırımlara da uyacaklarını açıkladı. Öte yandan 1815'ten beri tarafsızlık politikasını resmi olarak uygulayan en eski ülke olan İsviçre, Rusya'ya mali yaptırımlar uygulayacağını ve hedef alınan kişi ve şirketlerin malvarlıklarının dondurulacağını duyurdu.

207 yıl sonra İsviçre'den bir ilk: Rusya’ya yaptırım kararı
207 yıl sonra İsviçre'den bir ilk: Rusya’ya yaptırım kararı
GİRİŞ 28.02.2022 16:51 GÜNCELLEME 28.02.2022 17:13
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu kararın Rusya Merkez Bankası'nın ABD veya ABD'li kişiler tarafından nerede olursa olsun tutulan tüm varlıklarının etkin bir şekilde hareketini kısıtlamayı amaçladığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD'li kişilerin Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı ile işlem yapmasının yasaklandığı kaydedildi.

Bunun Rusya'nın hızla değer kaybeden para birimini destekleme girişimlerini bozacağı belirtilen açıklamada, bu kararla eş zamanlı olarak Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'nin (OFAC) Rusya Merkez Bankası ile enerji ile ilgili belirli işlemlere izin vermek için genel bir lisans yayımladığı bildirildi.

Rusya Merkez Bankası

Açıklamada, Rus Doğrudan Yatırım Fonu'na da yaptırım uygulanacağı belirtilerek, fonun yönetici şirketi, bir iştiraki ve İcra Kurulu Başkanı Kirill Dmitriev'in de yaptırım listesine alındığı aktarıldı.

'TARAFSIZ' İSVİÇRE'DEN YAPTIRIM KARARI

İsviçre, Rusya'ya mali yaptırımlar uygulayacağını ve hedef alınan kişi ve şirketlerin malvarlıklarının dondurulacağını duyurdu.
 

"PUTİN REJİMİNİN UKRAYNA'YI İŞGALİNİ FİNANSE ETMEK İÇİN SERMAYE TOPLAMASINI ÖNLEMEYİ AMAÇLIYOR"

ABD'nin Ukrayna'ya desteğini göstermeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Putin rejiminin Ukrayna'yı işgalini finanse etmek için sermaye toplamasını önlemeyi amaçladığı" ifade edildi.

Açıklamada, ABD'nin bu kararı tek başına almadığı, bunun Avrupa Birliği'nin kısıtlamalarını takip ettiği kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında, "Eylemlerimiz, Ukrayna'ya olan küresel desteği ve Rusya'nın tehditkar, otoriter yöneticilerini çirkin eylemlerinden sorumlu tutma taahhüdünü gösteriyor." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, alınan kararın Rusya'nın istikrarı bozan faaliyetlerini finanse etmek için varlıkları kullanma kabiliyetini önemli ölçüde sınırlayacağını ve Putin ile yakın çevresinin Ukrayna'yı işgalini sağlamak için bağımlı olduğu fonları hedef alacağını belirtti.
Boris Johnson

İNGİLTERE DE YASAKLADI

Benzer şekilde İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, ülkede bireysel ve kurumsal olarak Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile ilgili mali işlemlerde bulunulmasının yasaklandığı, Rusya'nın İngiliz finans piyasalarına erişiminin kısıtlanmasına ilişkin bir dizi karar alındığı bildirildi.

Açıklamada, Rusya'nın, döviz cinsinden rezervlerinin İngiltere'nin müttefikleri tarafından uygulanan finansal yaptırımların etkisini azaltacak şekilde kullanmasının engellenmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Belirli Rus bankalarının İngiliz bankaları yoluyla sterlin ve takas piyasasına erişiminin de engellenmesi yönünde ilgili kurumlara yetki verildiği bildirilen açıklamada, bu yetkinin kullanılması halinde söz konusu Rus bankalarının İngiltere üzerinden herhangi bir ödemeyi işleme koyamayacağı ve İngiltere'nin finans piyasalarına erişim sağlayamayacağı belirtildi.

Açıklamada, İngiltere ve Rusya arasında üst düzey ve kritik önemdeki ekipmanların ticaretinin büyük oranda kısıtlanmasını içeren bir dizi yaptırım kararı alındığı da kaydedildi.

"YAPTIRIMLAR, RUSYA EKONOMİSİNİ MAHVEDECEK"

Bu yaptırımların; elektronik, telekomünikasyon ve havacılık gibi sektörlerde karşılıklı ticareti yapılan önemli ekipmanları içerdiği bildirilen açıklamada, "Yaptırımlar, Rusya ekonomisini mahvedecek ve doğrudan Vladimir Putin ve Sergey Lavrov da dahil olmak üzere yakın çevresini hedef alacaktır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Putin'in yakınındaki oligarklara ait yaklaşık 100'ün üzerinde şirketin varlıklarının dondurulmasına karar verildiği, söz konusu varlıkların toplam hacminin ise yüzlerce milyar sterline eş değer olduğu kaydedildi.

Açıklamada, yaptırımlardan en ağır darbeyi Rus savunma sanayisinin almasının hedeflendiği, bu kapsamda Rusya'nın en büyük ikinci bankası konumunda olan VTB ile ilişkili yaklaşık 154 milyar sterlin hacmindeki varlıkların dondurulmasına karar verildiği bildirildi.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio

JAPONYA'DAN YAPTIRIMLARA DESTEK

Japonya, ABD ve Avrupa ülkelerinin, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası Rusya'ya karşı, bazı Rus bankaların uluslararası para transferi SWIFT sisteminden çıkarılması yaptırımına katılacak.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, katıldığı televizyon programında "müsamaha gösterilemez" şeklinde nitelediği Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini "statükonun güç kullanılarak değiştirilmesi" olarak gördüklerini söyledi.

Müdahalenin "uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini" belirten ve bunu şiddetle kınadığını yineleyen Kişida, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bazı hükümet yetkililerin mali mal varlıklarının dondurma kararı aldıklarını bildirdi.

Uluslararası toplumun "birleşimş ve kararlı yaptırımlarının önemine" değinen Kişida ülkesinin, ABD ve Avrupa ülkelerinin, bazı Rus bankaların SWIFT sisteminden çıkarılması yaptırımına katılacağını belirtti.

"Pervasız şiddet hamlesinin devasa maliyeti olduğunu göstereceklerini" kaydeden Kişida, Ukrayna halkına 100 milyon dolarlık acil yardım ve Japon yeni cinsinden 100 milyon dolarlık kredi desteği sağlanacağını da sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR 70
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Kapirtalist ve Sömürgeci ülkeler 15 ülkeyi gecmez. Bunlar saflarini siklastirmaktalar. Isvicrenin yaptigida beklenen seydir. Sömürgeci kapitalist düzen cökmüs ve can cekismektedir. Pandemi ve Ukrayna savasi üzerinden kendini kurtarma pesindeler.
    Cevapla
  • savaş 2 yıl önce Şikayet Et
    3.dünya savaşı bu yaptırımlardan sonrası gelecek putin ve rusya mecbur kalacak durum bunu gösteriyor nükler emride bu yüzden
    Cevapla
  • tonyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    biraz rus ölmeli ise ölecektir..yaratan herşeyi bilir..
    Cevapla
  • putine veda 2 yıl önce Şikayet Et
    paraya çökme yarışı.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin ile kardeşmisin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle