Rusya Merkez Bankası'ndan 'şok' faiz kararı! Sberbank para çekmeyi yasakladı

Ukrayna'ya başlattığı saldırı sonrası yaptırım kararlarıyla ekonomisi ağır yara alan Rusya'dan ani bir faiz kararı geldi. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı. Öte yandan Rusya'nın en büyük bankası Sberbank yatırım hesaplardan 10 gün süreyle para çekmeyi yasakladı.

Rusya Merkez Bankası'ndan 'şok' faiz kararı! Sberbank para çekmeyi yasakladı
Rusya Merkez Bankası'ndan 'şok' faiz kararı! Sberbank para çekmeyi yasakladı
GİRİŞ 28.02.2022 11:00 GÜNCELLEME 28.02.2022 11:44
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Ukrayna'ua saldırı sonrası Rusya'ya karşı başlatılan ekonomik yaptırımlar sonrası ruble yüzde 30 değer kaybetti.

1050 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI

Ekonomisi yara almaya başlayan Rusya faizi artırma kararı verdi. Rusya Merkez Bankası, 1050 baz puan artışla politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı. Salgın döneminde politika faizi yüzde 4,25 seviyesine kadar indiren banka, 2021'in Mart ayından itibaren faizleri kademeli bir şekilde artırarak yüzde 9,5 seviyesine çıkarmıştı.

DÖVİZ SATMA ZORUNLULUĞU

Öte yandan Rusya Maliye Bakanlığı, şirketlerin elinde bulunan döviz rezervlerinin yüzde 80'ini satma zorunluğu getirdi.

Rus Rublesi yaptırım kararları nedeniyle çakıldı!Rus Rublesi yaptırım kararları nedeniyle çakıldı!

RUS MERKEZ BANKASI SINIRSIZ PARA VERECEK

Rusya merkez bankası, bugün düzenlemeyi planladığı repo ihalesi programına ilişkin ince ayar ile sınır olmayacağını bildirdi.

Banka, Rusya'nın finans kurumlarını hedef alan bir dizi yeni yaptırımın ardından bankacılık sisteminin istikrarlı kaldığını da kaydetti.

Merkez bankası, banka kartlarının normal şekilde çalıştığını ve müşterilerin fonlarına her an erişilebileceğini bildirdi. Banka, kredi almak için teminat olarak kullanılabilecek menkul kıymet çeşitlerini önemli ölçüde artıracağını aktardı.

Swift kararı sonrası Rus vatandaşları ATM'lerde uzun kuyruklar oluşturdu

DÖVİZ PİYASALARI AÇILMAYACAK

Moskova Borsası döviz ve para piyasası açılışları ertelendi, döviz repo piyasası kapatıldı. Moskova Borsası döviz ve para piyasası işlemlerinin yerel saat ile 10.00'da başlayacağını bildirdi. Normal şartlarda işlemler 07.00'da başlıyordu.

Borsa ayrıca, döviz repo piyasası işlemlerini durdurduğunu da açıkladı. ABD Doları/Rus Rublesi paritesinde şu sıralarda işlemler durmuş durumda. 83,919'a kadar yükselmiş olan USD/RUB'da son işlem 82,9501 seviyesinden geçti.

AB’DEN RUSYA MERKEZ BANKASI'NA YASAK

Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası'nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı aldı.

AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması nedeniyle hazırladığı yaptırım listesine Rusya Merkez Bankası'nın da dahil edilmesi kararı, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi.

Rusya Merkez Bankası varlıkları ile birlikte rezervlerin yönetimi ile ilgili işlemler de yasak kapsamına alındı. Bununla birlikte AB'nin veya ilgili üye ülkenin finansal istikrarını sağlamak için "kesinlikle gerekli" olması durumlarında yapılacak işlemlere ise izin verilebilecek.

Rusya, özellikle yüksek fiyatlı doğal gaz ve petrol gibi enerji ürünlerinin satışından sağladığı döviz rezervleri ile Batı'nın ekonomik yaptırımlarının etkisini zayıflatmayı planlıyordu.

ABD ve Avrupa, Rusya'nın 640 milyar doları bulan rezervlerini de hedefe aldı.

Rusya rezervlerinin yaklaşık yarısı Batı ülkelerinde bulunuyordu. Rusya'nın söz konusu rezervlerine erişimi kesilmiş oldu.

İKİ DEV BANKADAN RUSYA'YA ŞOK

Societe Generale ve Credit Suisse, Rusya'dan emtia ticaretine finansman sağlamayı durdurdular.

Avrupa'nın en büyük bankalarından Societe Generale ve Credit Suisse, Rusya'dan emtia ticaretine finansman sağlamayı durdurdular.

Bloomberg News'un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Societe Generale ve Credit Suisse, Rusya'dan metal ve petrol gibi ham maddelerin alımı için kredi sağlamayacakları.

Hollanda'da ING Group ve Rabobank da Rusya ile Ukrayna'dan emtia alımı için kredi verilmesine sınırlama getirme kararı aldılar.

Japonya Merkez Bankası

JAPONYA'DAN RUSYA KARARI

Japonya Merkez Bankası ve Japonya Finansal Hizmetler Ajansı ile yaptığı toplantının ardından konuşan Kanda, "Rusya-Ukrayna krizinde durum bazı insanların beklediğinden daha ağır hale geldi. Uluslararası toplum yaptırımların büyüklüğünün maksimum etkiyi yapacak düzeyde olması gerektiği görüşünü paylaşıyor" dedi.

YORUMLAR 45
  • Arifi 2 yıl önce Şikayet Et
    rusya savaşta %30 parası düşerken.... biz savaşa girmeden paramız %45 değer kaybediyor..gelde şaşma..
    Cevapla
  • Tayfun 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizimkilerde dolar euro alır. Banka para cekmeyi yasakliyor ve döviz bozdurtuyor.
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Şuan en kırılgan para birimi bizimki inşallah en kısa zamanda hak ettiği yeri alır.
    Cevapla
  • antifeto 2 yıl önce Şikayet Et
    kırılgan olan türk halkının ruh hali. o kadar kırılganki. ne yapacagını bilmiyor. çünkü zenginleşti ve birikimi arttıkça sapıttı. fakir yine fakir. onlar hep aynı. araba ev birikim sahibi olan türk halkı size yazıklar olsun. gavurun parasına sığınıyorsunuz ya. kendi ayağına sıkmaktan zerre farkı yok. utanıyorum sizden.
    Cevapla
  • Köroğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    İşgal eden ülke nasıl taarruza geçiyor...
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Ukrayna'ya girdi. Ruble hiç takmadı bile. Bizim TL daha fazla değer kayıp etti xD
    Cevapla
  • Burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen nerde yaşıyon Can? Ruble bir günde %30 değer kaybetti, hiç bir şeyden haberin yok yorum yapıyorsun.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    82 den 102 ye düştü ruble
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle