Avrupa kartını oynadı! Doğal gazda tüm gözler Türkiye seçeneğinde

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında Kuzey Akım 2'nin askıya alındığının duyurulması sebebiyle gözler Türkiye'ye çevrildi. Avrupa'nın gaz rotasındaki bu değişim hakkında konuşan bazı uzmanlar ise Avrupa'ya rekabetçi fiyatla doğal gaz ulaşmasını sağlayabilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtiyor.

GİRİŞ 28.02.2022 10:21 GÜNCELLEME 28.02.2022 10:21
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Kuzey Akım 2'nin rafa kaldırılmasının ardından Türkiye'nin enerji denklemindeki rolü ve önemi de arttı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Doğal gazın Avrupa'ya ulaştırılmasında kaynakların ve rotaların belirlendiği, Türkiye'nin stratejik anlamda yükseldiği bir dönemin içerisindeyiz. Bu dönemde tedarikçi ülkeler Avrupa'daki tüketim merkezlerine erişim için kıyasıya bir rekabet içerisinde. Bu rekabet içerisinde inşa edilen Kuzey Akım 2 Projesi Baltık Denizi üzerinden Rus doğal gazını Almanya'ya ulaştıracak 55 milyar metreküplük dev kapasitesi ile dünyanın en uzun denizaltı boru hattı" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu

TÜRKİYE ÜZERİNDEN AKTARIM YAPILIYOR

Yaklaşık 10 milyar avro maliyetle yapımı geçen yıl tamamlanmış ancak ticari gaz akışı başlamamış olan projenin rafa kalkmasıyla birlikte Avrupa için alternatif tedarik arayışının başlayacağını belirten Kumbaroğlu, "Bu arayış içerisinde gözler Türkiye'ye çevrilecek zira Avrasya'daki doğal gaz kaynaklarının Avrupa'ya rekabetçi bir fiyatla ulaşmasını sağlayabilecek yegane ülke Türkiye" dedi

TAP İLE GAZ AVRUPA'YA

Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) da tamamlanmasıyla Azerbaycan gazının bir yıldır Türkiye'den Trans Anadolu boru hattı TANAP üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştığını aktaran Kumbaroğlu, şöyle konuştu: "Şimdi hem ilave yatırımlarla TANAP ve TAP kapasitesinin yükseltilmesi planları hem de Akdeniz'deki İsrail gazı Mısır gazı gibi diğer kaynakların Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasına yönelik projeler gündeme gelecektir."

Türkiye boru hatları haritası

AZERBAYCAN ÖN PLANA ÇIKIYOR

Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatını sağlayan Güney Gaz Koridoru'ndan gaz akışının arttırılması için görüşmeler devam ediyor. Azerbaycan'ın Şahdeniz Doğal Gaz Sahasında üretilen doğal gazı Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya taşımak amacıyla inşa edilen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Güney Gaz Koridoru'nun en önemli halkasını oluşturuyor. Güney Gaz Koridoru'nun diğer parçaları ise Şahdeniz-2 doğal gaz sahası, Güney Kafkasya Boru hattı ve TAP boru hattı projesinden oluşuyor. Şahdeniz doğal gaz sahasında yüzde 28,8 oranındaki hissesiyle BP operatör konumundayken, TPAO yüzde 19 hisseye sahip durumda bulunuyor.

KARADENİZ GAZINI İHRAÇ EDEBİLİRİZ

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Önümüzdeki yıldan itibaren, Karadeniz'deki dev keşfimiz karaya getirildikten sonra, Avrupa'ya Türk gazı da ihraç edebileceğiz. Bu süreçte savunma sanayiimizin güçlü olması bölgesel barış ve istikrarın sürekliliği için önemli bir ön koşul" diye konuştu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 27
  • Eda 2 yıl önce Şikayet Et
    Bı bizde yok doğalgaz . Ne talihsiz bir yerdeyiz
    Cevapla
  • mustafa bildik 2 yıl önce Şikayet Et
    karadenizde buldugumuz gazi niye avrupaya satalim bize lazimken hani vatandasa dagitilip gaz ucuzlayacakti
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupaya daha yakin ve arz fazlasi yüzünden tabi gazi cikarirsak
    Cevapla
  • Ebabil kuşu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakin görün işte man kafalar , köprüler ,hava limanlari ,hastahaneler vb. Önemi ne denli ortaya çikiyor bu hizmet cumhuriyet tarihinde görulmedi ama millet hala nankor hala nankör ,bende kirginim kamu malini asiri harciyor bazi kansizlar ,lux araclar vb. Ve milletin kanini emen suluklere gerekli ceza verilmiyor ,destekler zengine gidiyor devlete kufredene gidiyor denetim yok , ekonomik adalet yok .bu degilki devlete sirtimi donecegim biz kansiz degiliz devletimizi kirginligimizi soler şerre karşi yine devletimizin yaninda oluruz ,dunya bir yana reis bir yana
    Cevapla
  • Ferhat 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi hikaye yahudi gazını satacak avrupaya bizde yine transfer ci olacağız bu iş İsrail e yarar
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupayi güzel gazliyacagiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle