AB ve ABD’ye pabuç pahalı geldi! Rusya’yı SWİFT sisteminden çıkarmak zor

Avrupa Birliği ve ABD, Rusya’ya yönelik bir dizi yaptırım açıkladı. Rusya’nın uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkarılması da konuşuluyor ancak bu o kadar kolay görünmüyor. Çünkü sistemin üç numarası bir Rus.

GİRİŞ 26.02.2022 11:10 GÜNCELLEME 26.02.2022 13:57
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

ABD ve İngiltere’nin Putin’i durdurmak için gündeme getirdiği Rusya’yı SWIFT (Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sisteminden çıkarma talebi, sanıldığı kadar kolay kullanılacak bir kart değil.

Uluslararası para transferini sağlayan SWIFT sistemi, 1973 yılında Belçika merkezli olarak kurulsa da bugün 200’den fazla ülke tarafından kullanılıyor. Bankacılık endüstrisinin küresel para trafiğinin yapıldığı sistemde günde ortalama 42 milyon işlem yapılıyor.

ÜÇ NUMARALI YÖNETİCİ RUS

11 binden fazla finansal kurumun birbiriyle yaptığı para transferine aracılık eden SWIFT finansal sisteminin yönetimi, kullanıcı ülkelerin işlem yapma sıklığına bağlı olarak şekilleniyor. Sistemde en çok para trafiğine sahip ilk altı ülkeden ikişer üye ile temsil ediliyor. İlk altıdan sonraki on ülke ise birer üye verebiliyor.

Geriye kalan üç üye ise ülkelerin oluşturduğu grupların önerisiyle seçiliyor. SWIFT Direktörler Kurulu’nun 25 üyesi kendi aralarında başkan seçiyor. ABD temsilcisi Yawar Shah’ın başkanlığını yaptığı Direktörler Kurulu’nun üç numaralı ismi Rusya’dan Eddie Astanin.

RUSYA’YI SİSTEMDEN ÇIKARMAK ZOR

ABD, İngiltere, İsviçre, Fransa ve Belçika’nın ikişer kişiyle temsil edildiği kurulda, Rusya, İspanya, Güney Afrika, Singapur, Çin, İtalya, İsveç, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, Almanya, Japonya ve Hong Kong’un birer temsilcisi var. Bu denli çeşitli bir dağılımın olduğu sistemi Rusya’ya karşı kullanmanın zorluğu dikkat çekiyor.

SWIFT kartını kullanmaya karar verilse bile, bu adımın Rusya üzerindeki caydırıcı etkisinin kısa vadede görülmeyeceği belirtiliyor. Bu gerçeğin farkında olan Avrupa ABD makamları, hem sistemin güvenirliğini sarsacakları hem de küresel ticareti çıkmaz bir sokağa iteceklerini bildikleri için SWIFT kartını kullanmayı masada tutsalar da kullanamayacakları konuşuluyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 51
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve AB Ukrayna'yı çok ucuza sattı. Danışıklı dövüş. Silah denemeleri bunlar. Ruslar eski sömürgelerine "Bakın biz hala kuvvetliyiz. ABD ve AB bizimle antlaşmalı" mesajı veriyor. Çin Tayvan'ı alınca arkasından diğer ülkelere gelecek sıra. Bunlar hep filimdir. Olan halka oluyor.
    Cevapla
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistemde biz neden yokuz, hiç müslüman ve Türk devleti neden yok. Bu sistemle istedikleei ülkenin parasal hareketini kapatıp ekonomik olarak çökertebilirler. Bizim için büyük bir risk
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    avrupa usa nato sadece cikarina bakiyor yatirim diye yaptiklari seyler ufak seyler bir sey yapan yok ucaklara gemilere hava ustunu kapat digital saldiri yap onlari yapmak yok sadece bos bos konusan usa lideri var ne dedigini bile anlamak zor
    Cevapla
  • DADAŞ 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların hepsi oyun ABD ve İNGİLTERE bilerek oynuyor oyunu burada bir paylaşım var aklı selim olmamız lazım bekle ve gör hemen duygusallaşıp görmeden karar vermeyelim şu anda duruşumuz çok iyi ABD FIRSAT BEKLİYOR Ö ne atlayan olursa yem edecek neden YUNANİSTANIN SESİ ÇIKMIYOR ÇÜNKÜ SUS VE BEKLE DENİLMİŞ
    Cevapla
  • Sinan 2 yıl önce Şikayet Et
    İsterlerse bal gibi sistemden çıkarırlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle