Esnafa yönelik 'Bağ-Kur düzenlemesi' çağrısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf için yeni bir Bağ-Kur düzenlemesi yapılarak geriye dönük borçlanma hakkı verilmesi gerektiğini belirtti.

GİRİŞ 26.02.2022 09:47 GÜNCELLEME 26.02.2022 11:40
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Palandöken, yazılı açıklamasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 3600 ek gösterge ile kamudaki düzenlemeler için çalışmaları tekrar gündeme aldığını anımsatarak, çalışmalarda esnafın sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntıların unutulmamasını talep etti.

Emeklilikte esnafın haksızlığa uğramaması için Bağ-Kur primleri açısından geriye dönük borçlanma talep edildiğine dikkati çeken Palandöken, "SSK'lılar 7 bin 200 prim gününü doldurup emekli olabiliyorken, esnafımızın 9 bin günü doldurması gerekiyor. Gecesi, gündüzü, tatili, bayramı, özel günü ya da hafta sonu izni olmayan esnafımızın SSK emekli prim günü ile arasında neredeyse 5 yıl var." ifadesini kullandı.

Palandöken, 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan, o dönemde Bağ-Kur'a kaydını yaptırmadığı için emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekli olamayan esnaf için düzenleme yapılması çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Esnafımıza geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli. 2000 yılından önce emekli olanlar ile sonrasında emekli olanlar arasında maaşlarında büyük fark var. Koşullar ve çalışma süreleri aynı olmasına rağmen bu düzen adaletsizliğe neden oluyor. Uzun süredir mecliste çıkması beklenen İntibak Yasası zaman kaybedilmeden sonuçlandırılmalı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • hüsrev 2 yıl önce Şikayet Et
    9000 gün pirim yatıran alt guruptan pirimyatıran bir bağkurlu bari maaş bsğlandığında biraz fazla alması gerekmez mi.Yıllarca hizmet sektöründe hizmet etmiş vergi vermiş devletimiz bunu görmesi lazım.
    Cevapla
  • Hilal 2 yıl önce Şikayet Et
    1996 da vergi kaydım var ama bağkura bildirilmemiş bize de yazık günah değilmi herkese aynı eşitlik sağlansın
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    insallah. 2000 öncesi esnaflik yaptim, maliyeye kaydim var sicil belgem var vergi ödemişim ancak bagkur kaydim yok. insallah boyle bir duzenleme çıkarda benim gibi bircok magdur insan yararlanir sizlere duaci olur
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Endüstri meslek liselerinin staj başlangıç süreleri SGK başlangıcı olarak sayılmalı Devlet büyüklerimizin bu konuda bir çalışma yapmalarını bekliyoruz
    Cevapla
  • koyhisarlı 2 yıl önce Şikayet Et
    ben de 04 10 2000 bağkur sicil mağdururuyum inşallah en kısa sürede hükümetimiz bir yasa çıkarırsa çok iyi olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle