"Öngörülebilir ve istikrar vadeden politikaların sürmesini istiyoruz"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, son dönemlerde sıkça konuşulan fiyat istikrarsızlıkları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

"Öngörülebilir ve istikrar vadeden politikaların sürmesini istiyoruz"
"Öngörülebilir ve istikrar vadeden politikaların sürmesini istiyoruz"
GİRİŞ 19.02.2022 17:21 GÜNCELLEME 19.02.2022 17:21

Başkan Aydın, salgın kaynaklı yaşanan durgunlukla etkili olan baz etkisi, küresel ölçekte büyüme beklentilerinin artması, küresel ölçekte talepte yaşanan toparlanma ile bazı emtialarda arz sıkıntılarının görülmesiyle arz-talep dengesizliğinin oluşması ve tedarik zincirinde yaşanan aksamaların emtia fiyatlarını artırarak piyasalarda belirsizlik ortamını yaşattığını, bu olumsuzluğun da öngörülebilir ve istikrar vadeden politikaların sürdürülmesi ile aşılabileceğini belirtti. 

ASKON  Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti:

Pandemi ilk etapta dünya ekonomilerinde bir durgunluğa sebebiyet verdi. Kapanan ekonomilerle birlikte arz talep ilişkisinde düşüşler yaşandı ve başta enerjiye olan ihtiyaçta azalmalar görüldü. Ne var ki pandeminin etkisinin azalması ile birlikte salgın kaynaklı yaşanan durgunlukla etkili olan baz etkisi, küresel ölçekte büyüme beklentilerinin artması, küresel ölçekte talepte yaşanan toparlanma ile bazı emtialarda arz sıkıntılarının görülmesiyle arz-talep dengesizliğinin oluşması ve tedarik zincirinde yaşanan aksamaların emtia fiyatlarını artırarak piyasalarda belirsizlik ortamını yaşattı. Bugün geldiğimiz noktada alıcı ürünü kaça alacağını, satıcı da ürünü kaça vereceği konusunda belirsizlikler yaşamaktadır. İş dünyasının ve ticari yaşamın da en büyük kaygılarından biri de belirsizlik ortamıdır. Bu olumsuzluk da öngörülebilir ve istikrar vadeden politikaların sürdürülmesi ile aşılabilir. Devletimiz sağ olsun sübvanselerle özellikle yüksek olan enerji maliyetlerini halkımızın sırtından almaya çalışıyor. Ne var ki emtia fiyatlarındaki sürekli yukarı yönlü artışlar belirsizlik ortamını güçlendiriyor. Bu nedenle risk analizlerini öngörülebilir bir şekilde yaparak, istikrarı sağlayacak politikaların zamanında uygulanması büyük önem arz ediyor. Özellikle tüm dünyada yükselen enflasyona karşı ülkemizde de sosyal devlet bilince ile bu dönemde vatandaşlarımızın yükünü azaltacak politikalara ağırlık verilmesi ve değişkenlik arz eden fiyatlar noktasında da istikrarın sağlanması iş dünyası olarak en büyük arzumuzdur.