Altın hesabı nasıl kazandıracak... 6 farklı tercih imkanı

Yastıkaltı için hesap seçeneği çok! Altında 6 farklı tercih imkanı. ‘Vatandaş ‘Altın Dönüşümlü TL Hesabı' ve ‘Çeyrek Hesap'ın da aralarında bulunduğu 6 farklı hesaptan birini tercih edebilecek. Altının asgari getirisi ise yüzde 3.51 olacak.

Altın hesabı nasıl kazandıracak... 6 farklı tercih imkanı
Altın hesabı nasıl kazandıracak... 6 farklı tercih imkanı
GİRİŞ 17.02.2022 22:57 GÜNCELLEME 17.02.2022 22:59
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Altın Tasarruf Sistemi'nde yatırımcılar sisteme girmeleri halinde 6 farklı hesap açabilecek. Vatandaş Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı türlerini tercih edebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması için, karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açılarak değer korumasından faydalanılabileceğini açıklamıştı.

Alınan bilgiye göre, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan yeni sistemde, rafineriler ve kuyumcular anlaşarak kendi toplama ve dağıtım kanallarını oluşturacak, vatandaşlar kuyumcular üzerinden ziynet, işlenmiş veya hurda gibi fiziki altınlarını sisteme teslim edecek ve ister bankalarda bulunan altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının Türk Lirası karşılığının TL cinsi hesaplarına aktarımını talep edebilecek.

Söz konusu aktarım anlık gerçekleşecek. Kişiler, finansal sisteme aktardığı altın tasarrufunu, tercih ettiği şekilde değerlendirildikten sonra tekrar fiziki olarak çekmek istediğinde kuyumcu ve banka dağıtım kanalları üzerinden rahatlıkla alabilecek.

GETİRİ NASIL HESAPLANACAK?

Değerlemesi yapılan altın tutarı 100 gram has altın (1000/1000 ) İlgili dönüşüm kuru 800 TL Vatandaşın hesabına geçecek TL tutarı: 100X800 TL= 80.000 TL 3 aylık vade sonunda faiz/kâr payı: Asgari yüzde 3.51 Getiri tutarı: 80.000X0.0351 = 2808 TL Toplam hesap bakiyesi 82.208 TL

MUHTEMEL SENARYOLAR

1- Vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından küçük olması durumunda

Vade sonu altın kuru: 750 TL

Toplam kazanç: 2808 TL

2- Vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarına eşit olması durumunda

Vade sonu altın kuru 800 TL

Toplam kazanç: 2808 TL

3- Vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından büyük, elde edilen kazançtan düşük olması halinde

Vade sonu gram altın kuru 820 TL

Toplam kazanç: 2808 TL

4- Vade sonu altın fiyatının dönüşüm tutarından ve kazançtan büyük olması halinde

Vade sonu altın kuru: 850 TL.

Toplam kazanç 2808 TL + 2192* TL = 5000 TL

10 SORUDA 'ALTIN TASARRUF SİSTEMİ'

Soru 1: Altınlar sisteme nasıl dahil edecek, hangi kanallara teslimatı yapacak?

Vatandaş altınlarını rafineriler tarafından oluşturulan kuyumcu ağları üzerinden banka hesaplarına aktarabilecekleri gibi ayrıca banka şubeleri kanalıyla da fiziki altın teslim edebilecek. Altın toplama sürecinde bugüne kadar uygulanandan farklı olarak bankaların bazı şubeleri toplama işlemlerine sürekli aracılık yapacak.

Soru 2: Altınların değerlemesi nasıl yapılacak, mağduriyetler nasıl önlenecek?

BDDK tarafından belirlenmiş 'Hurda Altın Değerlemesinde Kullanılacak Asgari Milyem Değerleri' esas alınacak. Vatandaş bu değer üzerinden kendilerine en uygun fiyatı veren kuyumcular üzerinden işlemlerini gerçekleştirecek. Vatandaş işlemini gerçekleştirip kuyumcuyu terk etmeden önce hesabına ne kadar altın veya TL aktarıldığına ilişkin teyidi alacak.

Soru 3: Kişiler hangi yatırım araçlarını tercih edebilecek ve getirisi nasıl hesaplanacak?

Vatandaşlar sisteme girmeleri halinde Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı türlerini tercih edebilecek. Vatandaşın elde edeceği getiriler, sistem dahilinde seçtikleri yatırım aracı ve bankaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek. Sağlanacak ek avantajlar, ilgili bankalarca ve oluşturulacak platformlarda vatandaşlara duyurulacak. Ayrıca Altın Dönüşümlü TL Mevduat veya Katılma Hesaplarında TCMB düzenlemesi uyarınca hesaplanan getiriler elde edilecek.

Soru 4: Yatırım geri çekilirken fiziki altın ya da mevduat olarak alınabilecek mi?

İstenildiğinde fiziki altın ya da TL olarak geri alınacak.

Soru 5: Altını teslim etmek herhangi bir bankada hesabı olması gerekecek mi?

Anlaşmalı bir bankada hesap bulunması gerekecek. Altın teslim edildikten sonra o banka hesabına havale yapılacak.

Soru 6: Uygulama ne zaman başlayacak?

Şu anda fiziki altınların tesliminde anlaşmalı kuyumcu noktaları bulunuyor. Söz konusu yatırımların fiziki altın olarak çekimine ve farklı hesap türlerinde değerlendirilmesine ise 1 Mart itibarıyla başlanacak. Kısa süre içinde 81 ilde en az bir kuyumcu noktası aktif olacak. Vatandaşın katılım bankalarında ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açmalarına da 1 Mart'tan itibaren başlanacak. Kısa bir süre içinde 1500 kuyumcu sayısına ulaşılacak.

Soru 7: Sisteme dahil olan kuyumcular için herhangi bir kriter belirlendi mi?

Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuyumcular olacak.

Soru 8: Sisteme her banka ve tüm şubeleri dahil olacak mı?

Yetkili banka ve kuyumcu bilgilerinin, hazırlanacak web sitesinden vatandaşlara duyurulması planlanıyor.

Soru 9: Vadeden önce çekilmesi durumunda getiri miktarı değişebilecek mi?

Yayınlanan tebliğ hükümleri uygulanacak.

Soru 10: Bankalar vade ve getiride farklı uygulama yapabilir mi?

Vade ve hesap türüne bankalar tarafından farklı uygulamalar mümkün olabilecek.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 3
  • anketci 2 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş olarak bu ulkeye katkimiz olmali. ben yastik altindakileri hic bir karsilik beklemeden emaneten devletime vereceğim. herkesten de bu duyarliligi bekliyorum.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haramdır din kardeşlerim
    Cevapla
  • israfil T. 2 yıl önce Şikayet Et
    Faizini alma, yada yolda bulmuşcasına hayırda kullan, hayrını o parada hakkı olanlara bağışla. Ülkesine destek olman için kolundan çıkarıp veren cennet ehline komşu olmak için, hiç değilse altınını emanet ver.
    Cevapla