TEMSA, ‘Süperkapasitör’ teknolojisi ile bataryaların ömrünü uzatacak

Yurt içinde ve dışında başarılı bir ihracat performansı sergileyen TEMSA, araç teknolojilerine yaptığı yatırım ve Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

TEMSA, ‘Süperkapasitör’ teknolojisi ile bataryaların ömrünü uzatacak
TEMSA, ‘Süperkapasitör’ teknolojisi ile bataryaların ömrünü uzatacak
GİRİŞ 17.02.2022 13:21 GÜNCELLEME 17.02.2022 13:21

TEMSA, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK’tan destekli projesi ile otomotiv sektörüne bir ilk kazandırmaya hazırlanıyor. Hibrit ve dizel araçlarda batarya performansını artırmaya yönelik ‘Süperkapasitör’ teknolojisini geliştirmeye hazırlanan TEMSA, 2023’te SUNUM ve İTÜ ile tamamlamayı ön gördüğü bu projeyi TÜBİTAK 1702 desteği ile 2025'te ticarileştirmeyi hedefliyor.

Yurtiçi ve yurtdışına gerçekleştirdiği başarılı ihracat performansıyla dikkat çeken TEMSA, araç teknolojilerine yaptığı yatırım ve Ar-Ge çalışmalarıyla da ses getiriyor.

2008 yılında bu yana 30’dan fazla TÜBİTAK projesini başarıyla tamamlayan şirket son olarak, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve İTÜ iş birliği ile otomotiv sektörüne yönelik yüksek performanslı pil ve bataryalar için kullanılacak ‘Süperkapasitör’ teknolojisini üretmeye hazırlanıyor.

Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri tarafından geliştirilen ve patentlenen teknolojilerin şirketler tarafından lisanslanması aşamasında destek veren TÜBİTAK 1702 Programı, 2021 çağrı döneminde onaylanan 11 projeyi belirledi. Bu projelerden biri olan TEMSA, SUNUM ve İTÜ ortak patentli teknolojisi, TÜBİTAK 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Lisanslandırılmaya hazırlanan teknolojinin ilk etapta TEMSA'nın elektrikli ve dizel araçlarına entegre edilmesi, 2023'te ürünleşme sürecine 2025'te de ticarileşme sürecine girmesi öngörülüyor. SUNUM ve İTÜ katkılarıyla geliştirilecek patentli bu teknoloji, aynı zamanda Türk sanayi ve otomotiv sektörü için de emsal bir proje niteliğinde olacak.

2025’TE TİCARİLEŞECEK

“Yüksek Performanslı Enerji Depolama Sistemlerine Yönelik Sıvı Kristalin Mezofazları” başlığı ile ulusal patent başvurusu gerçekleştirilen teknoloji, yüzde 100 yerli ve milli mühendislik ile hayata geçirilecek. Mevcut lityum iyon pil teknolojilerinin düşük güç ömrü ile ihtiyaçlarda yetersiz kalmasından dolayı geliştirilmeye hazırlanan büyük ölçekli Süperkapasitör teknolojisi, lityum iyon pil ve batarya yönetim sistemine entegre edilerek batarya sistemin ömrünü ve performansını artırmada büyük rol oynayacak.  Otomotiv sektörüne özgün hale getirilecek teknoloji, start stop ve rejeneratif frenleme gibi sistemlerde de kullanılabilecek.

TEMSA’nın üretimini gerçekleştireceği süperkapasitörlerde kullanılacak jel teknolojisinin aynı zamanda kolay üretim ve maliyet açısından da kullanıcılara avantaj sağlaması hedefleniyor. Yeşil kimya ile geliştirilecek ve sürdürülebilir enerjiye de önemli katkılar sunması beklenen projenin, 2023'te ürünleşme, 2025'te de ise ticarileşme sürecine girilmesiyle birlikte ülke ekonomisine katlı sağlaması öngörülüyor.

ENERJİ YÖNETİMİNE BÜYÜK KATKI SUNACAK

Büyük ölçekli Süperkapasitör teknolojisinin otomotiv sektörüne büyük katma değer sağlayacağına dikkat çeken TEMSA Arge ve Teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Caner Sevginer şöyle devam etti: Sürdürülebilirlik konusu şu an tüm şirketlerin ana gündem maddesi. Bu kapsamda TEMSA olarak hem kendi faaliyetlerimiz hem de sektörün geleceği için fark yaratacak teknolojiler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. TÜBİTAK onayı ve desteğiyle yüzde yüz Türk teknolojisiyle hayata geçirmeye hazırladığımız bu proje de sektöre katkı sağlamasının yanı sıra enerji yönetiminde dengeyi ve performansı en üst seviyeye çıkaracak. Projenin en önemli amaçlarından biri ise; TEMSA otobüslerinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabetçi fiyatlandırılmasına olanak sağlaması… İlk etapta TEMSA araçlarına uygulayacağımız bu teknolojiyi zamanla paket halinde piyasaya sunmayı hedefliyoruz.”

ÜLKE EKONOMİSİNE DEĞER KATACAK

Türkiye Araştırma Altyapısı kapsamında çalışmalar yürüten SUNUM, nanoteknoloji alanında, evrensel geçerliliği ve katma değeri olan ürünler ve hizmetler oluşturmak için araştırmalar, akademi ve sanayi ile iş birlikleri gerçekleştiriyor. Bu yıl TÜBİTAK’tan sadece 11 projenin destek aldığını, bu desteğin patentin ticarileştirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayan SUNUM Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Direktör Yardımcısı Mert Umut Özkaynak ise şunları söyledi: "Enerji konusu, tüm dünyanın bugünlerde en çok üzerinde durduğu konuların başında geliyor. Araştırmacılarımızın bu alanda yaptığı çalışmaların sonuçlarının ticarileştirilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlayacak. SUNUM olarak nanoteknolojide küresel bilgi ve değer üreten bir Türkiye için çalışıyoruz. Araştırmacılarımızın sürdürdüğü katma değerli çalışmalar ile sanayi iş birliklerimizi ileriye taşımaya devam edeceğiz."