Hafif ticari araçlar kantara girmek zorunda mı? Sektör temsilcilerinden ilk açıklama

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz günlerde aldığı kararla 3 bin 500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçların da kantara girmesi zorunlu olmuştu. Peki karada değişiklik yapıldı mı?

Hafif ticari araçlar kantara girmek zorunda mı? Sektör temsilcilerinden ilk açıklama
Hafif ticari araçlar kantara girmek zorunda mı? Sektör temsilcilerinden ilk açıklama
GİRİŞ 17.02.2022 11:45 GÜNCELLEME 17.02.2022 12:37
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ağırlığı 3 bin 500 kilogram altında kalan kamyonet tescilli hafif ticari araçlara getirilen kantara girme zorunluluğu, yaşanan yoğunluk ve hususi kullanımın çok olması nedeniyle iptal edilmişti. Fakat sektör temsilcileri 3 bin 500 kilogram ve üzeri ağırlıkların da yetersiz olduğu görüşünde. 

'3 BİN 500 KİLOGRAM BİZİM İÇİN YETERSİZ'

Sektör temsilcileri konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede alınan kararın mağduriyet oluşturduğuna dikkat çekti. 3 bin 500 kilogram ağırlığın kendileri için yetersiz olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, "Bizim hazır gıda sektöründe kullanmış olduğumuz altı tekerlekli kamyonetlerin 3 bin 500 kilogram taşıma hakkı var. Ama burada aracın ağırlığı zaten 2 bin 800 ile 3 bin kilogram arasında değişiyor. 3 bin 500 kilogram taşıma hakkı bizim için yeterli değil. Bizim talebimiz ise bu miktarın 5 bin 500 ile 6 bin kilogram arasında olmalı. 3 bin 500 kilogram bizler için yetersiz çünkü biz kantara her girdiğimizde tonaj cezası ile karşı karşıya kalıyoruz. Tonaj cezası da 28 bin TL civarında" ifadelerini kullanıyor. 

'AĞIR CEZALARLA KARŞILAŞIYORUZ'

Kararla birlikte ağır cezalarla karşılaştıklarını belirten yetkililer, "Günümüzün maliyetlerinde mazot, lastik, araç bakımı, eleman ve diğer maliyetleri göz önünde bulundurduğumuzda biz 500 kilo ile bu araca dağıtım yaptıramıyoruz, maliyetlerimizi karşılamıyor, maliyetler giderlerimizin üstünde kalıyor. Maalesef biz bu araçları 5 bin 500 ile 6 bin kilogram yük ile çıkarmak zorunda kalıyoruz. Bu yük ile çıktığımız zamanda da trafik polisleri her aracımızı kantara çekiyor. Kantar cezaları da ağır. Biz bununla ilgili bir yasal düzenleme istiyoruz. Bugün taze gıda dağıtımı yapan herkes bu durumdan mustarip" değerlendirmesinde bulunuyor. 

Yetkililer, "Biz bu dağıtımı kamyonlar ile yapamıyoruz çünkü kamyon yasak saatine saatine takılıyoruz. Kamyonlar saat 10:00'na kadar şehir içi trafiğine giremediği için burada bu sefer böyle bir sorun ile karşılaşıyoruz. Orda bu seferde kamyon yasak saatine takıldığımız için ceza alıyoruz" ifadelerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 32
  • Volkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizlerde pazarcı esnafı olarak bu konudan mağduruz.mal yaptığımız araç 3100kg boş ağırlığı fakat 400kg dan fazla mal atsak tonaji geçiyoruz aracin kapasitesi 5ton.bunun bir çözüme ulaşması gerekiyor biran önce ve dolayısı ile ürün tedariginde pazarlara yeterince ürün girmiyor
    Cevapla
  • Beycan 2 yıl önce Şikayet Et
    3.500 kg araçlara altı ton atmak Fiziki olarak doğru değil. Aracın ağırlığı hariç 2500 kğ yük Ne araca zarar verir nede yola Yeni bir kamyonet üçyüz eli dörtyüz civarında bu kadar para ver Beşyüz altıyüz yük için, hiç mantıklı değil Kimse bu tür araçları almaz Araç imalatcıları daha iyi bir çözüm bulmaları gerekir. Çözüm buluncaya kadar ,karayolları Tolarans tanımalı. r
    Cevapla
  • Eren 18 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu arada kantar muafiyeti kasalı kamyonetler değil panelvanlar için uygulanacak
    Cevapla
  • Eren 18 2 yıl önce Şikayet Et
    Burada konu 3500 kg altındaki araçların kantardan muaf olması iken sektör temsilcileri 3500 kg toplam ağırlık sınıfı araçların teknik uygunluğa bakılmaksızın 6000 kg tonaja çıkarılmasını talep etmekte. Bu çok farklı bi konu bi örnek vermek gerekirse 40 ton sınıfı tırın 70 tonla kantardan geçmesini talep ediyorlar. Bunun yerine 750 kg a kadar olan araçların şehiriçi kısıtlamalardan ve kantardan muafiyeti daha doğru bi talep olacaktır.
    Cevapla
  • Hayri 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet 6 tekerlekli kamyonetlerin kendi ağırlığı ile beraber 7 ton olmalı zaten kamyonetin ağırlığı 3 ton turların boş ağırlığı 13.5 ton yüklü ağırlığı 42 ton tırlar boş ağırlığının 2 kat fazla yük gülüyor da kamyonetlerde 7 tonla kanlardan geçmesi lazım
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    avrupa da var araba ve tasima kullanan toplam 3.5 bunu plaka kayit yaparsin bu kadar kolay sey tasima yuz o miktari gecti mi buyuk arac sayilir kisaca bir normal araba adam gider uc ton atar ise ne olacak o baska konu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle