Üç kamu bankasından 48,6 milyar liralık sürpriz hamle

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank yaptıkları açıklamalarla toplamda 48,6 milyar liralık sermaye artırımı gerçekleştireceklerini duyurdu.

Üç kamu bankasından 48,6 milyar liralık sürpriz hamle
Üç kamu bankasından 48,6 milyar liralık sürpriz hamle
GİRİŞ 16.02.2022 09:44 GÜNCELLEME 16.02.2022 12:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının çekirdek sermayelerini artırma süreci için yeniden harekete geçerken, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank yaptıkları açıklamalarla toplamda 48,6 milyar liralık sermaye artırımı gerçekleştireceklerini duyurdu.

Finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda TVF, en son Mayıs 2020'de 3 büyük kamu bankasının sermayesinin toplamda 21 milyar liralık artırılması işlemini gerçekleştirmişti.

İşlem sonucunda Ziraat Bankası hisselerinin tamamını elinde tutan TVF'nin ortaklık payı Halkbank'ta yüzde 75,29 ve VakıfBank'ta yüzde 35,99'a yükselmişti.

Aynı amaç doğrultusunda yeniden harekete geçen TVF, bu kez 3 büyük kamu bankasında toplamda 48,6 milyar liralık sermaye artırımı sürecinde rol alacak.

ZİRAAT BANKASI

Ziraat Bankası'nın dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklanan finansal sonuçları kapsamında verilen bilgiye göre, bankanın halihazırda 13,1 milyar lira düzeyinde bulunan sermayesi 34,9 milyar liraya yükseltilecek.

Söz konusu 21,8 milyar liralık sermaye artırımının tamamı, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ tarafından nakden ödenecek şekilde gerçekleştirilecek. İşlem sonucunda TVF, bankanın tek hissedarı konumunda kalmaya devam edecek.

HALKBANK VE VAKIFBANK

Halkbank'ın 9 Şubat'ta tahsisli sermaye artırımına ilişkin KAP'ta yayımlanan açıklamasına göre, bankanın toplam 2 milyar 473,8 milyon lira olan çıkarılmış sermayesi, toplam satış hasılatı 13,4 milyar lira olacak şekilde artırılacak.

Artırılan sermaye tutarını temsil edecek payların tamamını, halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile Halkbank hissedarlarından TVF'ye gerçekleştirilecek. İhraçtan elde edilecek sermaye artırım tutarı ve hisse senedi ihraç primleri, reel sektörün uygun şartlarda finansman ihtiyacının sağlanması amacıyla Halkbank tarafından kullandırılacak krediler ve bankacılık hizmetlerine kaynak temininde kullanılacak.

Aynı şekilde VakıfBank'ın tahsisli ve nakdi sermaye artırımına ilişkin 9 Şubat'ta KAP'ta yayımlanan açıklamasına göre, bankanın 3 milyar 905,6 milyon lira olan çıkarılmış sermayesi toplamda 13,4 milyar lira artırılacak. Söz konusu sermaye artırımı kapsamında ihraç edilecek payların tamamı TVF'ye geçecek. Elde edilecek fon, bankanın mevcut sermaye yapısının güçlendirilmesi, finansal gücünün daha da artırılması, uzun vadeli sürdürülebilir karlılığının devamlılığının sağlanması amacıyla kullanılacak.

FON, SERMEYE BENZERİ KREDİ DESTEĞİ DE VERECEK

TVF, 3 büyük kamu bankasının yanı sıra Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım'da da sermaye benzeri kredi verilmesi sürecini başlattı.

Bu kapsamda Vakıf Katılım'dan yapılan açıklamaya göre, bankanın 5 milyar 720 milyon lira olan sermayesi, 9 milyar 635 milyon liraya çıkarılacak. Artırılan 3 milyar 915 milyon liralık sermaye ortaklar tarafından payları oranında karşılanacak.

Sermaye yapısının güçlendirilmesi amacıyla Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası TVF'ye bağlı fondan 1,5 milyar lira tutarında sermaye benzeri kredi sağlaması hususunda girişimde bulunulacağını duyururken, Emlak Katılım ilave ana sermaye niteliğinde 500 milyon liralık kredi temin edileceğini bildirdi.

TVF ve TVF Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu (PDİF) tarafından yapılacak işlemlerle kamu ve katılım bankalarının küresel piyasadaki dalgalanmalara karşı daha güçlü hale gelmeleri, büyüme stratejilerini sürdürmeleri ve aralarındaki sinerjinin artırılması hedefleniyor.

YORUMLAR 6
  • mdmrcn 2 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır bu devlet bankalarına yatırım yapmış küçük yatırımcıların bataklıktan ne zaman çıkacağını da söyleseler bari
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kamu bankaları, faizlerin aşağı çekilmesi için diğer bankalarla rekabet edecek mi?
    Cevapla
  • memo 2 yıl önce Şikayet Et
    devletin bankası kar ediyor demekki görevini yapmıyor
    Cevapla
  • 1289 2 yıl önce Şikayet Et
    paranızı devlet bankasına koyun onlarda geri size misliyle versin. paralar özel bankada ama kredi devlet bankasından isteniyor! kar ediyorlar diye ağladığında devlet bankalrından Halkbank'ın karı verdiği o kadar krediye aldığı o kadar riske rağmen 2021'de 1,3 Milyar TL iken(o da kağıt üstünde) kredi vermeyen Garanti 13 Milyar TL kar etti!!! Ne yapsın devlet bankaları batsın mı????
    Cevapla
  • sen 2 yıl önce Şikayet Et
    oda birşey mi sende bu ülkede yaşıyorsun ama yahudi ağzıyla yorum yapıyorsun üstüne birde bizimgibi Türkçe konuşuyorsun bundan daha ne kötü şey gelebilirki bu ülkeye
    Cevapla
  • ihtiyar 2 yıl önce Şikayet Et
    ne olması lazım. misal verin?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle