Kuruş kuruş soygun: Marketlere dava açabilirsiniz

Marketler 1, 5 ve 10 kuruş bulunmadığı gerekçesiyle para üstü vermiyor. Hukukçular, "Bozuk para yok" bahanesiyle ödenmeyen tutarlar için dava açılabileceğini ve 5 bin liraya kadar tazminat alınabileceğini söylüyor.

GİRİŞ 16.02.2022 08:16 GÜNCELLEME 16.02.2022 09:18
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Ürün pazarlamak için etiketlere kuruşlu fiyatlar yazan market ve mağazalar, kasada para üstü verirken fiyatları yukarı doğru yuvarlıyor. 1 kuruş, 5 ve 10 kuruş bulunmadığı gerekçesiyle vatandaşa para üstü verilmiyor.

Milyonlarca alışverişte kuruş kuruş biriken paralar, marketlerin kasasına kalıyor. Hukukçular, dikkat çekmek için etikete “19.99 lira”, “49.90 lira” gibi fiyatlar yazan, ancak 1 kuruş para üstünü “Bozuk para yok” bahanesiyle ödemeyen firmalara dava açılıp 5 bin liraya kadar tazminat alınabileceğini belirtiyor.

9,90 YAZIYOR, 10’A SATIYOR
Para üstünü tam olarak vermeyen iş yerlerinin vatandaşı mağdur ettiğini aktaran Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, çok fazla vatandaşın bu konudan şikayetçi olduğunu dile getirdi. Küsuratlı etiketlerin temel nedeninin algı oluşturmak olduğunu kaydeden Ağaoğlu, “Tüketicinin aklında 9 lira kalsın diye 10 liralık ürünlere ‘9,90 TL’ etiket basıyorlar. Bu uygulama tüketiciyi aldatmaya yönelik. Tüketiciye, kasada bozuk para olmadığını bahane edip 10 kuruş, 15 kuruş, 20 kuruş iade etmiyorlar. Bu noktada tüketici istismar ediliyor” dedi.

PARA ÜSTLERİ EKSİK
Alışveriş sonunda para iadeleri tam yapılmayacaksa ürün fiyatlarının “9,5-10” gibi düz şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:

“Aksi halde kredi kartı kullanmayıp nakit ödeme yapan vatandaşlar küçük küçük mağdur ediliyor. Zincir marketler çeşitli bahanelerle müşteriye tam para üstü vermiyor. Bu duruma müdahale edilmediği takdirde her alışverişte 10, 15, 20 kuruş vatandaşın cebinden çıkıp marketin kasasına giriyor.”

MUTLAKA ŞİKAYET EDİN
Vatandaştan hakkını savunmasını isteyen Ağaoğlu, “Bu gibi mağduriyetler yaşandığında tüketiciler haklarını savunsun. Vatandaş için küçük görünen, alamadığı 10 kuruş gibi para üstleri, marketlerin günlük cirolarını ciddi oranda arttırıyor. Zincir marketler bu durumu fırsata çeviriyor. Tüketiciler e-Devlet üzerinden hakem heyetine şikayetlerini bildirsinler. Daha da etkili olabilmesi için şikayetlerini devlet kurumu olan reklam kuruluna bildirsinler” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 108
  • Boşver 2 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye bu ya. Say ki hergün markete gittin. Say ki hergün senden 10 krş gitti. (Say ki marketçi hiç alacaklı olmadı Bir yılda 36,5 tl 10 yılda 365 tl. 5 lt zeytinyağı. Vay bee. 10 senede 5 lt zeytinyağı kaybetmişim. Ne büyük zarar. Şimdi bir de hikayeden gerçeğe dönüp geçen sene aylığınla kaç lt zeytinyağı alıyodun bu sene kaç lt alıyosun onu hesapla. Bu kadar uzun düşünmeye gerek yok da bu tarz haberler sanki alay gibi. Aklımızla alay etmeyin...
    Cevapla
  • Kafa işte 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin beynin anca bu kadar çalışır hergün yüzbinler giriyor o marketlere
    Cevapla
  • M.Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma bi haber, vatandaş alır para üstünü, ben hiç yaşamadım kasiyer neyse verir para üstünü, millet her yönden hamuduyla soyuluyor, 10 kuruşla mı abad olacak, deveyi görmeyip pireyi haber yapıyorsunuz
    Cevapla
  • Selma 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet zaten alışverişi kredi kartları işe yapıyor. Siz neyin kafasındasınız. Marketleri değil ülkeyi bu getirinleri haber yapın. Millete nakit para yok
    Cevapla
  • sddd 2 yıl önce Şikayet Et
    bıktık ya bıktıkk haramzadeler sıstem yok ulkede kım neye tutturrsa serbest pıyasa yerın dıbıne batsın
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet buna el atsin hersey 95 kurus tabiki oyun para ustu vermemek icin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle