Elektrik en büyük gider kalemi oldu

Son dönemde ekonomilere ilişkin sorunlar vatandaşlar için pandeminin önüne geçti. Yapılan araştırmaya göre ise elektrik giderleri yüzde 55 oranla aile bütçesini sarsan unsurlar arasında ilk sırada yer alıyor.

Elektrik en büyük gider kalemi oldu
Elektrik en büyük gider kalemi oldu
GİRİŞ 12.02.2022 13:48 GÜNCELLEME 12.02.2022 13:51
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü ile toplumun memnuniyet ve beklentileri, tüketim ve yatırım davranışları ve gündeme ilişkin düşünceleri ölçüldü. 18 yaş üstü Türkiye temsili 800 birey ile 1-4 Şubat tarihleri arasında seçili verileri kapsayan araştırma ile ülkemizde toplumu en çok zorlayan gider kaleminin ne olduğu, hane tüketiminde en çok hangi alışveriş kalemlerinden ve alanlarından vazgeçildiği, tüketilen ürünleri daha ucuza mal etmenin yollarını arayıp aramadığı, hangi kategorilerden vazgeçtiği incelendi.

Bu dönemde elektrik giderleri toplumu en çok zorlayan gider kalemi oldu. Bireylerin %55'i elektrik giderlerinin kendilerini çok zorladığını belirtti. Elektrik giderlerinin yanı sıra vatandaşları zorlayan diğer gider kalemleri giyim, doğal gaz, ev temizlik ve gıda ürünleri olarak öne çıkıyor. Ancak genel olarak bakıldığında aslında her türlü gider kaleminin bireyleri zorladığı görülüyor.

"MARKET ALIŞVERİŞİNDEN AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Toplumun çoğunluğu market alışverişlerinde harcamalarını azaltmaya çalışıyor. Bireylerin %66’sı market alışverişlerinde asgari ihtiyaçlarını karşılamaya ve gerekirse bazı kategorilerden vazgeçerek harcamalarını minimumda tutmaya çalışırken %24’ü de tükettikleri ürünleri daha ucuza mal etmenin yollarını arıyor.

Fiyat artışlarında vatandaşı en çok etkileyen kalemin elektrik faturası olduğu ortaya çıkan araştırmada kış mevsiminin de etkisi ile giyim masraflarının önemli bir kalem olduğu görülüyor. Doğal gaz, su gibi diğer kaçınılmaz aylık fatura kalemleri de önemli etki yapıyor. Her üç kişiden ikisi market alışverişlerinde tasarruf için bazı ürün kategorilerini tüketmekten vazgeçebileceğini belirtiyor. 

EKONOMİ SİYASİ TERCİHLERDEN BAĞIMSIZ BİR SORUN HALİLNE DÖNÜŞTÜ

Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, ekonominin, siyasi tercihlerden bağımsız bir sorun haline dönüştüğünü belirterek şunları söylüyor:  "Bunu her on kişiden sekizinin ülke ekonomisinin durumunu kötü olarak nitelendirmesinden anlıyoruz, hiç bir siyasi partinin veya ittifakın %80 oy oranı yok, vatandaş oy tercihinden bağımsız olarak ekonomiden memnuniyetsiz.”

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 30
  • Çataldağlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik dağıtım şirketleri 2016 yılında 0.11 kuruş dağıtım bedeli alırken Bugün 0.35 kuruş edindiğim bilgiler yanlış değilse nolduda bu beş yılda bu %300 arttı eğer bu dağıtım bedeli şirketlere kalıyorsa valla bunlar elektiriği üretenlerden bile çok para kazanıyorlar.
    Cevapla
  • ARTUK BEY 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben faturaya itiraz ettim bana bir mesaj geldi ve fatura 212.90 tl oldu diye mesaj geldi ödeme yapayım dedim bir de ne göreyim 2 taksit yapmışlar yasa gereği itiraz ettim diye taksit olmuş bunlar benim adıma neler yapıyor acaba elektirik dağıtım şirketi nasıl benim adıma karar alıyor...
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet olsaydi millet aglardi.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet kovalasın seni. Muhalefet mi özelleştirdi şirketleri? Zarar de etse kamu menfaati var diye işletiyorlardı ucuza rahatladın mı faturaları görünce.
    Cevapla
  • Selahaddin 2 yıl önce Şikayet Et
    Elektirik , Dogalgaz Ekmek bunlar devletin olmali , isteyen özel sektörde yapabilmeli
    Cevapla
  • 05su0 2 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikten alınan vergiler düşürülmeli. Kayıp kaçak bedeli kaldırılmalı. Sayaç okuma bedeli kaldırılmalı. İşine gelmeyen şirketlere devlet el atmalı. Katı keskin kurallara ihtiyaç var. Ya uy ya işi bırak. Milleti bunlara ancak böyle ezdirmezsiniz. Herkes durumdan vazife çıkarmaya kalkarsa bu işin sonu felaket olur. Dünyada acayip işlerin olduğu kriz anlarında devlet mülayim olmamalı bence. Radikal önlemler olmalı. Daha keskin daha sert önlemler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle