İngiltere'den çarpıcı Türkiye analizi: En kötü korkular bile boşa çıktı!

İngiltere'de yayın yapan Financial Times Gazetesi'nde 'Türk ekonomisinin dayanıklılığı, en kötü korkuları bile boşa çıkardı' başlıklı bir analiz yayımlandı. Makalede Türkiye'nin onca zorluğa rağmen ayakta kababildiğinin altı çizildi.

İngiltere'den çarpıcı Türkiye analizi: En kötü korkular bile boşa çıktı!
İngiltere'den çarpıcı Türkiye analizi: En kötü korkular bile boşa çıktı!
GİRİŞ 12.02.2022 07:20 GÜNCELLEME 12.02.2022 07:49
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Merkezi Londra'da bulunan yatırım şirketi FIM Partners'ta Gelişmekte olan Piyasalar Baş Yatırım Danışmanı olarak görev yapan Francesc Balcells'in kaleme aldığı analizde, "2011-2013'te uyarılar yapılıyordu; 'Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değeri 2 lirayı geçerse ekonomi çöker' deniyordu." ifadelerine yer verildi.

Türk ekonomisine ilişkin durum tespitinin yapıldığı analizde "2 lira aşıldığında, çökme sınırı 3'ten 5'e çıktı. Şu anda dolar 13 lira. Ekonomi hala ayakta duruyor." değerlendirmesine yer verildi.

ŞOKLARA KARŞI DİRENCİ ARTTI

Zaman içerisinde hem bankaların hem de hane halkının şoklara karşı direncinin arttığını belirten Yatırım Uzmanı Balcells, bankaların hane halkına döviz cinsinde döviz borcu vermesinin yasaklanmasının dayanıklılığa katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bu yasağın düzenleyici kurumların en büyük öngörüsü olduğunun altını çizen Balcells, Türkiye'nin kredi profilinin değiştiğini, oynak fon akışlarının büyük ölçüde azaldığını kaydetti.

Geçmişte yabancıların Türkiye'nin tahvil piyasasının yaklaşık yüzde 30'una sahip olduğunu hatırlatan Balcells, bu oranın yüzde 5'in altına, bir başka deyişle 3 milyar dolara, gerilediğini; bu sırada da Türk vatandaşlarının ülkenin Avro tahvillerinin neredeyse yarısına sahip olduğunu belirtti.

Barcells makalesinde Türkiye'nin dış kredi kaynaklarına bağımlı hale geldiğini belirtse de, sendikasyon kredisi, ticaret finansmanı, şirketler arası borçlanma ve yerli borç verenler olarak sıraladığı kaynakların, yabancı portföy yatırımcılarına kıyasla daha sabırlı, daha uzun vadeye odaklı olduklarını kaydetti.

Barcells ayrıca geçen zaman içerisinde "dış borç zincirinde en zayıf halka" olarak tanımladığı Türk şirketlerinin de borç seviyelerini azaltıp olumlu kısa vadeli döviz alım-satım pozisyonuna girdiklerini ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 39
  • yine misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    rumla rusla ingilizle abd li ile aynı duaya amin diyenler var
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    ayakta duruyoz da nası duruyoz onu soran yok, doğalgaz 720 lira, elektrik 400 lira, dükkana iş yerine gelecek faturalar evlere geliyor! Pazara gidip 300 liradan az para harcamadan eli boş dönmemek imkansız gibi bir şey oldu.
    Cevapla
  • Oku-yorum 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan'a git, orda bedava.
    Cevapla
  • Şevket Özsoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilirkişi evet haklısın, kazanabilirsek. Allah korusun CHDP gelirse bütün kalkınma ve girişim hamlelerini, sağlık ve savunma sanayisindeki atılımları durdurma yönünde hareket edecektir. Asıl felaket budur. Çünki 1930-40'larda bunu yaptı ve Türkiye'nin kendi uçağını yapabilmesini engelledi. Allah fırsat vermesin.
    Cevapla
  • oki 2 yıl önce Şikayet Et
    O dediklerin Menderes zamanında oldu
    Cevapla
  • Suat66 2 yıl önce Şikayet Et
    Eeee beceremediniz İngiliz ABD Avrupa hepsi boşa çıktı REİS hepinizin hakkından geldi Türkiye yi batıramadılar Türkiye yede iç savaş çıkartamadınız oyunlarınız boşa çıktı ulan adiler Türkiye nin başında REİS gibi bir lider var Allah a şükürler olsun o bir Müslüman Allah var başımızda sizin gibi KAFİR topluluklara ezdirmez bizi
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Rakamların ve istatistiklerin ayak oyunları galebe çalıyor da ondandır, entrikalar ile alavere dalavere ye devam..... Not: İngiltere övüyor ise korkmak gerek....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle