Enerji oyununda Türkiye’nin artan değeri

Biden-Scholz görüşmesinden doğalgaz anlaşmazlığı çıktı. Gazeteci Mehmet Acet, Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için tüm yolların Türkiye'ye çıktığına işaret etti. İsrail Cumhurbaşkanı da Ankara'da bu konuyu görüşecek.

GİRİŞ 10.02.2022 09:25 GÜNCELLEME 10.02.2022 09:55
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Avrupa, Rusya'nın doğalgazı kesmesinden endişeli. ABD yönetimi ise Almanya'ya baskı yapıyor. Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için Türkiye'nin konumu oldukça önem kazandı. Gazeteci Mehmet Acet, tüm yolların Türkiye'ye çıktığını vurgulayarak önümüzdeki dönemde yaşanabilecek gelişmelere işaret etti. 

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Yeni Şafak Yazarı Mehmet Acet'in, "Enerji oyununda Türkiye’nin artan değeri" başlıklı yazısı şöyle: 

Almanya’nın çiçeği burnunda şansölyesi Olaf Scholz (Merkel’in halefi), birkaç gün önce Washington’da ABD Başkanı Joe Biden tarafından ağırlandı.

Scholz ve Biden’ın basın toplantısının soru cevap bölümünün odak noktasında, ABD/Rusya/Almanya üçgeninde uzun süredir ciddi bir gerilim konusu olan Kuzey Akım-2 boru hattının devreye girip girmemesi meselesi vardı.

Biden, ‘pişmiş aşa su katar’ gibi, hazır bitmiş, gaz geçişi için kullanılmayı bekleyen bu boru hattının devreye girmesini engellemeye kararlı görünüyor.

Kendisi, basın toplantısında, Almanya Şansölyesi yanı başında iken şöyle dedi:

“Kuzey Akım-2 hayata geçmeyecek. Olmayacak. Buna bir son vereceğiz.”

Biden böyle deyince, objektifler Şansölye Scholz’a yöneldi haliyle.

Almanya Başbakanı ise, Biden’ın beklentisini karşılamak yerine, Kuzey Akım-2 ile ilgili net sorulara net cevaplar vermek yerine, lafı sürekli dolandırarak, bağlayıcı bir cümle kurmadan geçiştirdi.

Almanca yaptığı konuşmasını İngilizce devam ettirip, gözüyle de Biden’ı işaret ederek “Ne yapacaksak birlikte yapacağız” dedi.

Demek ki görüş ayrılıkları giderilememişti.

Aynı basın toplantısında Biden, Scholz’un top çevirmesini fark ettikten sonra “Almanya tamamen güvenilir. Tamamen, tamamen, tamamen güvenilir. Almanya’dan hiç şüphem yok” diyerek abartılı bir müttefik sevgisi gösterisinde bulunsa da, gerçek farklıydı.

UKRAYNA KRİZİ ALMANYA’YI KÖŞEYE SIKIŞTIRDI

Almanlar, bu projeyle ilgili Amerikan tarafının baskılarına karşı yakın zamana kadar daha dik durabiliyorlardı.

Hatta Trump döneminde müstemleke valisi edasıyla açıklamalar yapan ABD’nin Berlin Büyükelçisi’ne karşı tepkilerini de açıktan gösterebiliyorlardı.

Ama şimdi işler değişti.

Ukrayna krizi nedeniyle Rusya tehdidinin askeri bakımdan da artmış olması, Berlin yönetimini ikilemlerle dolu bir sürecin içine soktu.

Bilindiği üzere İkinci Dünya Savaşı sonrası yapılan anlaşmalarla Almanya’nın güvenliği ABD garantisi altına girmişti.

Yani ekonomik bir dev olsa da, Almanya’nın askeri bir caydırıcılığından söz etmek mümkün değil.

Dolayısıyla ABD, bu güvenlik garantisini şimdi Kuzey Akım-2 projesiyle ilgili ‘koz olarak’ kullanıyor, Berlin yönetimini bir tercihe zorluyor.

Berlin yönetimi ise, “Ruslar böyle bir durumda gazımızı keserse hem donarız, hem de ekonomimiz alt üst olur” diyerek mazeret beyan ediyor.

İşte tam da bu noktada, yıllık ortalama 500 milyar metreküp (Türkiye’nin yaklaşık 10 katı) doğalgaza ihtiyaç duyan Avrupa kıtasının gelecekte gaz ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorusu karşımıza çıkıyor.

YENİ ENERJİ KORİDORU ARAYIŞLARI VE TÜRKİYE SEÇENEĞİ

ABD tarafı, Avrupa’nın özellikle de Almanya’nın gaz ihtiyacının Rusya dışındaki seçeneklerle giderilmesi için bir takım adımlar attığı biliniyor.

Birkaç hafta önce Katar Emiri Temim Beyaz Saray’da ağırlandı ve Katar gazının Avrupa’ya ulaştırılmasının çareleri konuşuldu.

(Daha önce burada yer alan bir yazımızda, ABD’nin Yunanistan’ın Dedeağaç limanına yaptığı yığınağın arka planındaki hedeflerinden birinin, bu limana sıvılaştırılmış gaz getirerek Avrupa’nın gaz ihtiyacına destek vermek olduğu yönünde bir görüş olduğundan söz etmiştim.)

Ama taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği ortada.

ABD’nin istediği gibi, Avrupa’nın Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığını daha fazla artıracak şeyler olmayacaksa, Kuzey Akım-2 boru hattı hayata geçmeyecekse, kısa vadeli geçici çözümler yerine, daha kalıcı ve endişeleri giderici adımlara ihtiyaç olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor.

İşte tam da bu noktada, Türkiye’nin enerji geçiş güzergâhı bakımından paha biçilemez konumu akıllara geliyor.

Kısa vadede ne olacak bilinmez ama orta ve uzun vadede Doğu ve Güney’den Kuzey ve Batı’ya doğru yeni enerji koridorları oluşturulacaksa eğer, coğrafi avantajı nedeniyle bütün yollar Türkiye’ye çıkıyor demek mümkün.

ABD’nin geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da yüzleri düşürecek şekilde ünlü East-Med projesinden desteğini çekmesi, bu durumla doğrudan ilişkili olmalı.

İsrail gazının Avrupa’ya taşınması için en ekonomik ve elverişli hattın Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattı olduğu görüşü giderek daha da güçleniyor.

Önümüzdeki ay Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenen İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un en önemli gündeminin enerji ve alt başlık olarak doğalgaz olduğunu şimdiden duyurmuş olalım.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi bahsiyle ilgili yaptığı açıklamalarda, geçmişte enerji işbirliği üzerinden sağlanan yakınlaşmalara atıflar yaptığı da biliniyor.

Tabii böyle bir işbirliği ortamının tesis edilmesi, Erdoğan yönetiminin Filistin meselesini unutulmaya terk edeceği şeklinde yorumlanmamalı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yaptığı şu açıklama ile konuyu bağlayalım:

“İsrail ile ilişkilerimizde atılacak herhangi bir adım, herhangi bir normalleşme bazı ülkelerin yaptığı gibi Filistin davası pahasına olmaz. Oradaki (Filistin davasındaki) pozisyonumuz her zaman nettir.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 22
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi anladınız mı Irak tezkeresi zamanı neden "TRABZON Limanı" istendiğini ? Emperyalizmin 40 yıllık planları bunlar. Bir yandan güneyde "Terör koridoru, KIBRIS ve Doğu Akdeniz doğalgaz yatakları" ele geçirilirken, diğer yandan da "Sözde Ermeni soykırım iddialarını hep canlı tutup" "Ukrayna, Gürcistan yolu ile Ermenistana yardım" vee sözde 1918 Wilson prensipleri gereği halaaa Büyük Kürdistan / Ermenistan devletlerini kurma amaçlı debelenmeleri..!!!
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Nisan 2019, ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ve Demokrat Senatör Bob Menendez “Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji İşbirliği Kanunu” tasarısını Kongre’ye sundu. Bu tasarıda, Doğu Akdeniz’de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında kurulan enerji ve güvenlik ortaklığına tam destek verilmesi öngörülüyor. Bu tasarı ABD’nin Doğu Akdeniz’deki uzun dönem stratejisini yeniden şekillendirmeyi hedefliyordu. Bu kapsamda 1987 yılından beri yürürlükte olan Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılması öngörülüyordu. Amaaa "Türkiye'yi dışlayannn bu plannnn TUTMADIIIII"..!!
    Cevapla
  • Kürşat 2 yıl önce Şikayet Et
    Savaş çıkarsa bizim çatışmamızı istiyorlar gavuroğlu gavurlar!
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu savaş olsada olmasa da kazançlı biz cikicaz
    Cevapla
  • öneri 2 yıl önce Şikayet Et
    Katarın ürdünün suudun israilin gazını avrupaya taşıyıp para kazanalım. Bizim gaz bedavaya bile gelebilir bu ticarette.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle