Çiftçinin yüzünü güldürecek haber! Harekete geçiliyor: 5'i bir yerde...

Hükûmet, çiftçinin belini büken yüksek maliyetleri düşürmek için harekete geçti. Öncelikle işlevsiz hâle gelen tarımsal destekler kaldırılacak. "Gübre, yem, ilaç ve mazot" gibi dört ana gider kaleminde düzenleme yapılacak.

Çiftçinin yüzünü güldürecek haber! Harekete geçiliyor: 5'i bir yerde...
Çiftçinin yüzünü güldürecek haber! Harekete geçiliyor: 5'i bir yerde...
GİRİŞ 10.02.2022 06:13 GÜNCELLEME 10.02.2022 06:19
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Hükûmet, artan girdi maliyetleri sebebiyle zor günler geçiren çiftçilere yönelik yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda başta gübre ve mazot olmak üzere çiftçilere yüksek destekler verilmesi planlanıyor.

Yapılacak çalışma ile;

Onlarca kalemde verilen ve işlevsiz hâle gelen tarımsal destekler kaldırılacak.
Destekler gübre, mazot, yem ve ilaç olmak üzere, dört alanda yeniden düzenlenecek.
Bu program çiftçilere "yem, gübre ve ilaçların yüzde 50 indirimli verilmesi" şeklinde ayarlanacak.

Mazotta ise ayrıca bir vergi indirimi yapılması, düşünülen formüller arasında...
Tarımsal kredilerle ilgili yeni bir yapılandırmanın gündeme geleceği ifade ediliyor. Bu konuda da Tarım Kredi Kooperatiflerinin çalışma başlattığı kaydedildi.

Özellikle gübre konusunda bahar ekimleri için kısa sürede adım atılacağı belirtildi. AK Parti ekonomi kurmayları “Çiftçi, sonbaharda yüksek fiyatlardan dolayı yeterli gübre kullanamadı. Bahardaki ekimlerde de yeterli gübre olmaması, olumsuz sonuçlar doğurabilir” değerlendirmesini yaptı.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gübre fiyatları bir sene içinde dört kata yakın arttı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Küresel emtia piyasalarında yaşanan gelişmelerden dolayı gübre fiyatları arttı. Ancak ülkemizdeki artış, dünyadakinin altında” dedi.

ZİRAAT'TAN YAPILANDIRMA

Bu arada Ziraat Bankası, tarımsal kredi borçlusu müşterilerine yapılandırma programı sunma kararı aldı. Genel Müdür Yardımcısı Recep Türk’ün verdiği bilgilere göre; 30 Kasım 2021’e kadar olan takipteki tarımsal krediler dâhil olacak.

31 Mart 2022 tarihine kadar da başvurulması ve tek seferde kapatılması hâlinde, gecikme faizi talep edilmeyecek. Tek seferde ödeme imkânı bulunmaması hâlinde ise cari kredi faiz oranlarından hesaplanacak toplam borç, 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 89
  • Latif 2 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçiye destek olunacaksa önce tarım k.kooperatifleri kapatılsın. Sonra ziraat odaları, bak çiftçi somurulmekten nasıl kurtuluyor o zaman bu kurumlar her şeyi biz satalım batan bizi ilgilendirmez düşüncesinde
    Cevapla
  • ADIYAMAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Uydudan denetim var.Ekilmeyen yerin desteği verilmez
    Cevapla
  • belde 2 yıl önce Şikayet Et
    Adıyaman li çok haklısın. özellikle iç ve doğuda bu çok. adam dünya kadar boş araziye milyon destek alıyor.
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretilen ürüne destek verin .mesela ben şeftali üreticisiyim bana kg bası destek versin devlet.hem kayıt dışı azalmış olur
    Cevapla
  • Yörük 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu fiyatlar ile bahçeye gübre vermemiz imkansız
    Cevapla
  • Yaşar 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet vatandaşa her türlü destek veriyo, fakat millet suistimal ediyo, köyüm 400 hane 100 kişi kömür yardımı alıyo gerçekten ihtiyacı olan iki elin 10 parmağını geçmez, komşumdan bahsedeyim, kendisi engelli, iki evi var, elektrik indirimli, iki oğlu sgk'lı işte çalışıyo, kendisi engelli maaşı alıyo, hanımıda babasından maaş alıyo, iki oğlunada kömür yardımı geliyo, çünkü muhtar kendisine oy verdikleri için yardımcı oluyo, kömür deyil parası verilmeli vatandaş istediği yerden almalıdevlet nakliye yapmamalı, muhtarlar kendine oy verme şartıyla liste yapıyo, denetim şart illada denetim,
    Cevapla
  • Mehmet kılıç 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarlayı icar ekiyoruz icarlama vermiyor tarla sahibi mazot güpre desteginde vaydalanamıyoruz güpre mazotu masrafını yapan vaydalanamıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle