Üretimde zengin gelirde fakiriz

İSTİB Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu, Türkiye’nin fındıkta üretim zengini, gelir fakiri olduğuna işaret ederek “Fındıkta verimliliği artırmaz, katma değerli olarak satmayı başaramazsak dünya liderliğini elimizden alırlar” dedi.

Üretimde zengin gelirde fakiriz
Üretimde zengin gelirde fakiriz
GİRİŞ 09.02.2022 21:25 GÜNCELLEME 09.02.2022 21:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Meclis Üyesi ve Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Çetin Topaloğlu, Türkiye'nin fındıkta üretim zengini, gelir fakiri olduğunu söyledi.

"FINDIK TOPRAKTA YETİŞEN ALTINDIR"

“Fındık âdeta toprakta yetişen altındır” diyen Topaloğlu “Buna rağmen ne yazık ki gereği gibi değerlendiremiyoruz. Fındıkta verimliliği artırmaz, katma değerli olarak satmayı başaramazsak dünya liderliğini elimizden alırlar. Türkiye’de yaklaşık 400 bin aile fındık tarımı yapıyor. Ancak maalesef fındık üreten ülkeler arasında en düşük verim bizde. Bir dönümden elde edilen ortalama ürün ABD’de 236 kg, Fransa’da 225 kg, İtalya’da 128 kg iken Türkiye’de 96 kg civarında. Bu oranın düşüklüğünün nedeni, bölünmüş bahçeler, yaşlı fındık ağaçları ve doğru yöntemlerin kullanılmaması” değerlendirmesini yaptı.

"GİRİŞİMCİLERİMİZİN FINDIĞI DEĞERLENDİRMESİ GEREKİYOR"

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılan örnek bahçelerde, dönüm başına verimliliğin 350-400 kiloya kadar artırıldığını kaydeden Topaloğlu, şöyle konuştu: "Yani doğru yöntemlerle üretimimizi katlamamız mümkündür. Fındık ihracımızın yüzde 56’sı natürel iç fındık olarak yapılıyor. Yüzde 18’i işlenmiş, yüzde 26’sı ise ileri işlenmiş ürün olarak ihraç ediliyor. Yani ürünümüzün çoğunu ham madde olarak dışarı gönderiyoruz. Üretim verimliliğini artırmak için nasıl devletimizin teşvik çeşitlendirmesi gerekiyorsa, fındığın değerlenmesi için de girişimcilerimizin fındığı değerlendirmesi gerekiyor. Örneğin fındık ezmesi hâline getirerek satan ülkeler bundan en büyük geliri elde ediyorlar. Yani Türkiye fındığın üretim zengini, gelir fakiri bir ülke. Bu kısır döngüden kurtulmalıyız."

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 7
  • ABUZER 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunun sebebi hiçbir çiftçilik faaliyeti gerektirmediği halde fındık çiftçisi diye anormal yüksek taban fiyat verilmesidir.dünyanın en çok fındık yetiştiren ülkesi bir kilo iç fındığı 110tl ya satabilirmi.
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Geçmiş yıllarda daha az miktar satıp, daha yüksek gelir elde ediyorduk.. Şimdi...
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Tedarik zinciri çetesine operasyon yapmadıkça üretici de tüketici de hava alacak, yine simsar kazanacak o kadar.
    Cevapla
  • G28 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede üretici zararda ancak tüccarlar kazaniyor
    Cevapla
  • Siirtli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bölünmüş bahçe ile verim arasında alaka kuramadım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle