Marmara'da faylar stresini atıyor

Kandilli Rasathanesi'nin 'Marmara kaynıyor' açıklaması, olası Marmara depremine yönelik korkuları tetiklerken Prof. Üşümezsoy, Marmara'daki faylarla ilgili iyi bir haber verdi.

Marmara'da faylar stresini atıyor
Marmara'da faylar stresini atıyor
GİRİŞ 14.05.2008 08:57 GÜNCELLEME 14.05.2008 08:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Osman ASİLTÜRK'ün haberi


Kandilli Rasathanesi'nin 'Marmara kaynıyor' yolundaki açıklaması, olası Marmara depremine yönelik korkuları tetiklerken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'daki fayların stresini düzenli olarak attığını söyledi. İstanbul Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'daki fayların stresini düzenli olarak attığını belirterek 'Marmara'nın doğu kesimindeki stres yüzyıl evvel boşalmış, tekrak kırılabilmesi için 100 yıllık bir stres birikimine ihtiyaç vardır' diye konuştu.

AĞIZLARA SAKIZ ETTİLER

Bilim insanları 17 Ağustos depreminden sonra İzmit Körfezi'nden gelen fay Gebze'den geçerek Küçükçekmece'ye kadar uzanan ada fayında stresin yükseldiği iddia ediliyor. 'Bu fayda 7,5 şiddetinde bir deprem olacak' iddiasını sakız gibi tekrarlandığını ifade eden Üşümezsoy sözlerini şöyle sürdürdü:

İDDİALAR KÜLLİYEN ÇÜRÜDÜ

“TÜBİTAK tarafından yapılan GPS çalışması Adalar fayında hiçbir stresin birikmediğini göstermiştir. Bu, adalar fayının 17 Ağustos'ta tetiklendiği ve depreme gebe kaldığı söylemini külliyen çürütmektedir. Buradaki stres yılda 25 milimetre kadar akma yapmaktadır. Bunun anlamı fayda kitlenme yoktur. Kitlenme olmadığı için stres düzenli olarak boşalmaktadır.' Son zamanlarda “Marmara kaynıyor”, “Marmara'nın altından sular çıkıyor” yolundaki iddiaların yanlış lanse edildiğini anlatan Üşümezsoy, bu olayın 100 yıldan beri devam eden bir süreç olduğunu ortaya attı.

Üşümezsoy, 'Tekirdağ fayı 1912'de kırıldı ve kırılan bu faydan gazlar 100 yıla yakındır çıkıyor. Aynı şekilde 1894'te Çınarcık çukurunun güney fayı 1999'da tekrar kırılmıştır. Burada da gaz ve su çıkışları devam etmektedir. Sonuç olarak Marmara'da riskli alan Kuzey Marmara bölgesi değil, güney Marmara'daki Bozburun ve Mudanya fay hattıdır' dedi.

YORUMLAR 6
  • mimiga mimiga 16 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah olmaz ama.... Bir hafta kadar önce Kandilli uzmanlarının afetlerde gönüllü kurtarma ekibi eğitimlerine katıldım.Saatlerce süren eğitimden çıkardığım sonuç Marmara\'da çok güçlü bir deprem olacak ve herşey yerle yeksan olacak.Hepimiz fena halde ürktük ama aslında basit önlemlerle olası bir depremden daha az zararla çıkmayı öğrendik.Deprem öncesi,deprem anı ve deprem sonrası neler yapılmalı bilmeliyiz ve depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Eğitime katılmak isteyenler Kandilli Rasathanesi ile görüşebilir.
    Cevapla
  • Bahadir C. 16 yıl önce Şikayet Et
    Yüzyıl evvel boşalttıysa.... \"Marmara\'nın doğu kesimindeki stres yüzyıl evvel boşalmış, tekrak kırılabilmesi için 100 yıllık bir stres birikimine ihtiyaç vardır\" demiş. Yüzyıl önce boşalttıysa 100 yıl geçmiş demek ee?
    Cevapla
  • Murat Öztürk 16 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat Google Reklamlarina... EDİTÖR\'ÜN NOTU: Bu tür reklamları gördüğünüzde ilgili sitenin mail adresini bize buradan gönderebilirsiniz. SELAMLAR...
    Cevapla
  • ziya altınar 16 yıl önce Şikayet Et
    Kafanıza göre takılın..... Biri a diğer k bir diğeride başka bişey diyor....Afferin size toplumun örnek insanları....
    Cevapla
  • atabey paşa 16 yıl önce Şikayet Et
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^. Şu marmara depremide gelmedi gitti! Sanki komşu çağırır gibi davet edip duruyorlar:Geldi geliyor,yarın olmazsa ertesi gün,mutlaka gelir.... Sanki birilerinin acelesi var! Tv\'ye çıkıp felaket tellallığı yapmak keyf veriyor sanki millete. Çok ......,çok çocuk olmaz. Çok konuşulacağına,çok önlem alınsın kafidir. Birde çıkıp:Ordan değil burdan fay geçiyor,olursa burdan olur,yok sen bilmiyosun ben biliyorum... Kavgaları yokmu,aferin diyesi geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle