Yapılandırmada tarihi rekor! Bakan Nebati açıkladı

Kamu alacaklarının yapılandırılmasında 272 milyar TL ile tarihi rekor kırıldı. Bakanı Nureddin Nebati, “77.5 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi” dedi.

GİRİŞ 08.02.2022 12:49 GÜNCELLEME 08.02.2022 12:51
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Milyonlarca vatandaşa nefes aldıran, vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi kamu alacaklarına iki yapılandırmada 271.8 milyar liralık tarihi rekor kırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2020 ve 2021 yılında yapılandırma kapsamında 77.5 milyar liralık tahsilat gerçekleştiğini söyledi. Son iki yapılandırmaya başvuranların sayısı 16 milyonu geçti. 7256 ve 7326 sayılı kanunlarla vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kamu alacıklarının yapılandırılmasına ilişkin sorulara yanıt veren Bakan Nebati, 17 Kasım 2020'de yürürlüğe giren 7256 sayılı Kanun ile 9 Haziran 2021'de yürürlüğe giren 7326 sayılı Kanun ile alacakların daha uygun koşullarda ödenmesi konusunda vatandaşlara çok önemli imkân ve kolaylıklar getirildiğini söyledi. Bakan Nebati, soru önergesine verdiği yanıtta, 2020'deki yasal düzenleme kapsamında toplam 115.9 milyar lira, 2021'deki yasal düzenlemeyle de 155.9 milyar tutarında alacağın yapılandırıldığını açıkladı. Böylece iki yıllık dönemde toplam yapılandırma 271.8 milyar liraya ulaştı. Bakan Nebati, kanun kapsamında 2020'de 2.2 milyar lira, 2021'de da 21 milyar lira olmak üzere 23.2 milyar lira yapılandırılırken geçen yıl 54.3 milyar lira tahsilat yapıldığını ifade etti.

AVANTAJLAR SAĞLANDI

Her iki yapılandırma da vatandaşlara önemli avantajlar sağladı. Kamuya borcu olan vatandaşlara 18 aya kadar yapılandırma imkânı sağlanırken, genel sağlık sigortası borcunda anaparayı yatıranın faizi, gelir testi yaptıranın borcu silindi, primi de devlet ödüyor. Örneğin, prim yapılandırmasıyla 2008'de bin 200 lira anapara borcu olan bir kişi peşin ödemeyle 3 bin 580 liralık faiz borcundan sadece 82 lira ödeyerek kurtuldu.

ÖĞRENCİ KREDİSİNDE ADLİ TAKİPLER DURDU

Bakanlık verilerine göre 4 milyon üniversite mezununun da 5 milyara yakın öğrenim, harç kredisi borcu yapılandırıldı. Faizler nedeniyle anaparası iki üç katına çıkan Kredi Yurtlar Kurumu borçlarının faizsiz, cezasız kapatılma imkânı sağlandı. Peşin ödemede gecikme faizi silinirken, ödemeler 18 aylık taksitlerle yapılandırıldı.

EMEKLİLİK KAPISI AÇILDI

Binlerce Bağ-Kur'lu vatandaş dondurulan sürelere ait prim borçlarını yeni yapılandırma kapsamında ödeyerek emeklilik imkânı kazandı. Yapılandırma kanunu kapsamında ihya hakkından köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar da yararlandı. Emeklilik hakkı elde edenlere prim borçlarını kapatmaları için kamu bankaları aracılığıyla da kredi desteği de sağlandı.

"LONDRA'DAKİ GÖRÜŞMELER ÇOK OLUMLU GEÇTİ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Londra'da çeşitli bankaların üst düzey yöneticileri ve yatırımcılarla yaptıkları bire bir görüşmelerin çok olumlu geçtiğini bildirdi. Görüşmelere ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Nebati, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün (dün) Londra'da çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileri ile yaptığımız bire bir görüşmeler çok olumlu geçti. Türkiye Ekonomi Modelimizi ve atacağımız adımları aktarıp, karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Yarın da (bugün) görüşmelerimize devam edeceğiz."

KAYNAK: SABAH/HAZAL ATEŞ
YORUMLAR 65
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakanım 35 yıllık kobiyim. Pandemi kapattılar. Bankaların verdigi kredileri ödeyemedik. Yenileme yapıldı. İki kayına çıktı. Şimdi agır ekonomik kriz hiç ödeme şansı kalmadı. Bankalar haciz ve mala çökme için fırsat kolluyor ve devletimiz bizkerin yok olmasına müsade ediyor. Allah aşkına bir çare bulun.
    Cevapla
  • hettirik 2 yıl önce Şikayet Et
    savaş bu savaş anlamıyor musunuz. Reis dünya ile savaşıyor siz domates patlıcanla. Ah ah büyük resmi göremediniz hala. Çıkarın telefonlarınızı
    Cevapla
  • Huso 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok gizli Lozan anlasmasi sona erecek onu bekliyoruz. O kadar gizli ki dunyada kimsenin haberi yok.
    Cevapla
  • Musti 2 yıl önce Şikayet Et
    Borçtan sattik kardes telefonu..:)
    Cevapla
  • Arif inanç 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala kendimizi kadirmaya devam ediyoruz. Bankalar almışlar sazi eline çaldık ca caliyorlar. %14 den para al % 50 lerle sat. Ne o adı bankacılık. Tefeciliginin adı değişmiş. Havale masraflari ile bile milyarlar kazanıyorlar. Dolar serbest piyasanın üzerinde Merkez Bankası korumasinda ne ala iş. Böyle enflasyon ile mücadele olmaz. Kır zincir marketlerin zincirini Sayın Bakanım. Kaç kez yazdım. Ama yayınlayan yok. Ayçiçek yağın zam sabahtan beri haber portallarunda dolaniyor. Zade efendi açıklama yaptı. Çaykur müdürü bir konuştu % 20 zam . Almayalim arkadaşlar mümkün olduğunca. Tabiki ihtiyacimiz var. Ama başka türlü olmaz. Pazarda elma 4tl. Armut4tl. Portakal 3.5 tl. Her şey daha uygun.
    Cevapla
  • GÜZEL İNSAN 2 yıl önce Şikayet Et
    GERÇEKTEN HAYAT ÇEKİLMEZ OLDU Tek kurtuluş yeniden memur emekli asgari ücretli demeden her maaşa en az ikişer bin lira zam yapılmalıdır bunun için gerekirse yüzlerce yatırımlardan bir iki tanesi bir iki yıllığına ertelenmelidir yatırımlar geri gelir ama İNSANLARIN HAYATI GERİ GELMEZ
    Cevapla
  • Çayırova Gurmesi 2 yıl önce Şikayet Et
    Vergisini zamanında ödeyen vatandaşa akaryakıt faturalar ve temel gıdalardaki fahiş artışla ceza veriliyor. Risim bu işler ne zaman düzelecek Allah sana şifa versin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle