Ayçiçek yağı fiyatları yine zamlandı: Tek çözüm üretim
Raf fiyatı en çok artan gıda ürünlerinden bir olan ayçiçek yağı fiyatları yine yükseldi. Aralık ayının son haftasında sembolik bir indirim yapılsa da 5 litrelik yağın fiyatını yeniden 119-140 liraya çıktı. Fiyat artışlarını hammadde sıkıntısına bağlayan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, fiyatları düşürme yolunun üretimi artırmaktan geçtiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıl fiyatı ne çok artan ve en çok konuşulan konulardan biri ayçiçek yağı fiyatlarındaki agresif zamlar oldu. Daha birkaç gün öncesine kadar rafta ortalama 109 liradan satılan 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı tekrar yükseldi ve 140 liraya kadar çıktı
Yağ fiyatlarındaki bu yükselişin nedenlerini ve çözüm önerilerini Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil anlattı.
Hasat dönemi sonrasında ülkemizin ürettiği hammaddenin sonlarına yaklaşıldığını söyleyen Büyükhelvacıgil, “Her yıl olduğu gibi, yeni hasat dönemine kadar ülkemizin ihtiyacını bundan sonraki dönemde ithalatla karşılayacağız” dedi.
ÜRETİM REKOR KIRDI
Pandemiden dolayı Türkiye’de ve dünyada bitkisel yağ piyasalarının çok sıkıntılı geçtiğini belirten Büyükhelvacıgil, şu bilgileri verdi: “
Ayçiçeği üretim rekoltemiz 1,7 milyon ton civarında gerçekleşti. Üreticinin de, sanayicinin de yüzünü güldüren bu rekolte, yıllık ihtiyacımız olan 2,5-3 milyon ton hedefine ulaşmada çok önemli bir gelişme. En çok ithalat gerçekleştirdiğimiz Karadeniz Bölgesi’nde de üretim geçtiğimiz yıl rekor kırdı. Sadece Ukrayna ve Rusya’da toplam üretim 35 milyon ton civarında gerçekleşti. Ancak bütün bunlar yağ fiyatlarının düşmesine yetmemiş görünüyor.”
3 MİLYON TONA ÇIKARABİLİRİZ
Girdi maliyetlerindeki yükselişe dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “En önemli hedefimiz, ayçiçeğinde üretimimizi 2.5-3 milyon tona çıkarabilmek. Bu ihtiyacımızı çözebilirsek fiyat ve üretim anlamında sektörümüzün ve vatandaşlarımızın rahatlamasını, sorunların çözümünü sağlayabiliriz. Yağlı tohumlarda ithalatı, dolayısıyla hammadde maliyetlerini düşürürsek, dünya ile çok daha güçlü bir şekilde rekabet edebilecek düzeye gelebiliriz. Türkiye, zengin tarımsal potansiyeli olan bir ülkedir” diye konuştu.
YÜZDE 75 DIŞARIYA BAĞIMLI HALDEYİZ
Büyükhelvacıgil, dünya bitkisel yağ piyasalarındaki olağanüstü fiyat hareketlerinin hem üreticilere, sanayicilere ve hem de tüketicilere zor günler yaşattığını hatırlattı. Büyükhelvacıgil, “Yağlı tohumlar, ülkemizin ithalattaki ilk 10 kalemi içerisinde yer alıyor. Ham madde bakımından maalesef yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız” diye konuştu.
DOĞRU PLANLAMA İLE YÜZLER GÜLER
Yılda 3,5- 4 milyar doları dışarıya ödediğimizi söyleyen Büyükhelvacıgil, “Güçlü bir sanayimiz ve Avrupa standartlarının üzerinde bir alt yapımız var. Doğru bir üretim planlaması ile ayçiçeğinde dışa bağımlılığı sona erdirerek dünyada fiyat dalgalanmalarında daha az etkilenir ve üreticinin de sanayicinin yüzünü güldürebiliriz" dedi.
RUSYA-UKRAYNA KRİZİ GIDA FİYATLARINI ETKİLER
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim nedeniyle ithalatta sorun yaşanmasının, başta ekmek olmak üzere, gıda fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bayraktar, "Ürün bulunamaması önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına sebep olacaktır. Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekiyor” uyarısında bulundu.
-
Vatan 1453 2 yıl önce Şikayet Etİran'da 5 litre ayçiçek yağı 30 TL bilin istedimBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hataylı Emekli 2 yıl önce Şikayet EtYazın oradan getirip Türkiye ye dağıtım yaparlar belki o zaman ucuza ayçiçek yağı alırız belki...Beğen
-
Mülayim 2 yıl önce Şikayet EtOlsun ben herzaman 50 liralık alıyorum....Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hasan 2 yıl önce Şikayet EtÜretim değil olum çözüm kimi kandırıyorsunuz tek çözüm stokculari vatana ihanetten idam etmek idam yok demi ömür boyu hapis bak bakalım bi allahin kulu stokculuk yapabilirmiBeğen Toplam 9 beğeni
-
Yusuf 2 yıl önce Şikayet EtHiç düşmedik. Biz ne ara bu kadar arsız tüccarlar yetiştirdik. Bunları bu halk zengin etmedimi bakkalı esnafı bunlara tercih eden bizler daha çok vururuz kafamızı. Devletimizde nasılsa ceza kesiyor sonra onuda bize ödetiyor zamlarla. Ya bakın lütfen Sami mi olalım. Evet bende reisimi çok seviyorum ama böyle olmuyor ömerin adaletinde bunlar yok bak reisim sana akıl vermek gibi olmaz ama bak bu hainler devletin kurallarına uymuyor alın ruhsatlarını bakalım birdaha hangi şirket hangi market hangi inşaatçı çalacak. Ama siz söylüyor siz çalıyorsunuz olma böyle. Bakın böyle devam edemez bize oy verenler zenginler deyil.Beğen Toplam 8 beğeni
-
murat 2 yıl önce Şikayet Etzamanıda et fiyatının yükselmesinden devlet fedakarlık yapıp kdv 18% den %8 çekti ne kasap nede market tınladı fiyatı aşağıya çekmedi fırsatcı gözüdoymaz bir milletiz ne yaparsan yap doymazlar bunların gözünü toprak doyurur boşuna uğraşmayın asla fiyatlar inmez asla anayasa yasa koyacaksın kara borsa fahiş fiyat yapanlara malına devlet el koyacak bak o zaman gör o gözüdoymazlarıBeğen Toplam 10 beğeni