Türkiye yabancı yatırımcıların radarında: En büyük koz lojistik
Birkaç saatlik uçuşla dünyanın 94 ülkesine ulaşabilmek Türkiye’nin yatırım ve üretimdeki önemini artırıyor. Alman yatırımcıyla Rıfıs Makine’yi kuran Ali İhsan Nacak, “Lojistik ciddi maliyet. Üretici ürününü en az maliyetle pazara ulaştırmak istiyor. Türkiye lojistikte üstün konuma ulaştı” diyor. Nacak’a göre Türkiye’deki ticari partnerlerin esnek olması ve gerektiğinde hafta sonu çalışmaları da önemli avantaj. Güney Kore ortaklı Yudo’nun yöneticisi Alper Bozdoğan da ticarette rotanın Türkiye’ye döndüğünü belirtiyor.
Uluslararası alanda, küresel bir üretim merkezi olması öngörülen Türkiye, yabancı yatırımcıların radarında. Doğrudan yatırımların yanı sıra, Türk şirketlerle ortaklıklar kurarak Türkiye’de yatırım yapmayı tercih eden yabancı yatırımcıların sayısı da gün geçtikçe artıyor. O firmalardan ikisi de Güney Kore ortaklı Yudo ve Almanya ortamlı Rıfıs Makine. İstanbul’da üretim yapan 2 firma, yabancıların Türkiye’yi tercih etme sebeplerini anlattı.
15 YIL ÖNCE BAŞLADIK
2007 yılında makine parçaları imalatı sektöründe üretim yapmak üzere Alman yatırımcı Harry Fischer ve Türk ortağı Ali İhsan Nacak tarafından kurulan Rıfıs Makine, sektörde 15 yılını geride bırakmış. 4 milyon avro ihracat yapma potansiyeline kavuşan firma, özellikle pandemiden sonra artan sipariş yoğunluğunu karşılamak için kapasitesini artırmak ve Türkiye’ye yönelen yatırım potansiyelini değerlendirmek için yeni yatırımların fizibilitesini yapıyor. Alman ortak Fischer’ın sıklıkla Türkiye’ye geldiğini anlatan Türk ortak Ali İhsan Nacak, 15 yıl önce Türkiye’nin geleceğine güvendikleri için ne kadar haklı olduklarını bugün çok net olarak gördüklerini ifade edip, bugün de dünden çok daha fazla Türkiye’nin geleceğine güvendiklerini belirtiyor.
LOJİSTİKTE ÜSTÜN BİR ÜLKE
Alman ortağı Harry Fischer’ın gözünden yabancı yatırımcıların yatırım yapmakta neden Türkiye’yi tercih ettiklerini anlatan Nacak, şunları söylüyor: Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir ülke olmasındaki avantajları sıralayacak olursak; İlk sıraya lojistik üstünlüğünü koymamız gerekiyor. Bugün, 4 saatlik uçuşla Türkiye’den dünyanın 94 ülkesine ulaşım imkanı var. Lojistik dediğimiz ciddi bir maliyet. Üretici ürettiği ürünü en hızlı ve en az maliyetle pazara ulaştırmak istiyor. Bu bakımdan 3 kıtanın ortasındaki Türkiye, son dönemde hayata geçirdiği ulaşım projeleri ile lojistikte üstün bir konuma ulaştı.”
ALTYAPISI ÜRETİME HAZIR
Altyapının durumu özellikle yabancı yatırımcının dikkat ettiği hususların başında geldiğini ifade eden Nacak, şöyle devam ediyor: “Üretim altyapısı yatırımcının tercihindeki en önemli faktörler arasında. Ulaşım, enerji, iş gücü, finans, sağlık, kamu düzeni gibi alanlarda Türkiye bugün üretime hazır bir ülke konumunda. Türkiye’nin birçok noktası altyapı noktasında üretim yapılabilir bir seviyede. Hem lojistik avantajı hem de hazır bir altyapıya sahip olması ise Türkiye’nin rakip ülkelere nazaran maliyetler açısından avantajlı bir ülke olmasını sağlıyor. Maliyetler de yatırımcıyı cezbeden önemli faktörlerden biri. Bunların yanında Türkiye’nin iş gücü potansiyeli de dikkat çekici bir başka önemli faktör. Türkiye, dinamik bir nüfusa sahip, yetişmiş iş gücünde de her geçen gün daha iyi noktaya geliyor.”
TÜRKLER UYUMLU İNSANLAR
Ortağının sürekli Türk toplumunun sosyokültürel olarak sıcakkanlı ve anlaşması kolay bir toplum olmasına dikkat çektiğini ifade eden Nacak, “Türk insanı ile iletişim kurmak çok kolay aynı zamanda bir o kadar da keyifli. Katı bir ticari anlayışları da yok. Diğer ülkelere göre esnekler. Bir başka ülkede çok katı ticari disiplin olduğundan o ürünü yetiştirmek mümkün olmuyor, hafta sonu çalışmıyorlar ama Türkiye’nin esnekliği bu sorunu çözüyor” diyor.
YASAL KOLAYLIK CEZBEDİYOR
Nacak, Türkiye’de iş yapma kolaylığına da dikkat çekiyor: "Yatırımcının gözünde kuracağı fabrikanın bürokratik işlemleri hem uzun bir zaman kaybı hem de ağır bir yük. Bu konuda da Türkiye, yabancı yatırımcılara pek çok kolaylıklar sağlıyor. Sen yeter ki Türkiye’ye yatırım yapmaya karar ver mevcut sistemde yatırımcılar için işlemler hızlı ve kolayca ilerliyor. Bürokratik işlemlerle iş zorlaştırılmıyor aksine kolaylaştırılıyor."
TÜRKİYE OLMAZSA OLMAZ
Kalıpçılık sektöründe faaliyet yürüten Güney Kore ortaklı Yudo firmasının Türkiye yöneticisi Alper Bozdoğan ise “Dünyada 19 şubesi olan bir firma olarak yatırımda Türkiye’yi olmazsa olarak gördüklerini ifade ediyor.
Pek çok yatırımcı için Türkiye’nin yatırım yapılmak için çok cazip bir ülke olduğunu belirten Bozdoğan şunları söylüyor: “Türkiye, kalıpçılık sektöründe iyi bir noktada. Kalıp üretimi için bilgi ve makine gerekiyor. Her ikisi de Türkiye’de mevcut. Binlerce kalıpçı var Türkiye’de. Biz de bu alanda Uluslararası pazarda önemli bir paya sahip olan Güney Kore firması Yudo’nun Türkiye şubesiyiz” değerlendiresinde bulundu.
DAHA BÜYÜK FABRİKA KURMA PLANIMIZ VAR
Türkiye’nin yabancılar için özellikle jeopolitik konumu bakımından vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirten Alper Bozdoğan, “Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesişme noktasında bir üretim merkezi olarak gösteriliyor. Alt ve üstyapı gelişmişlik düzeyi de son derece iyi durumda. Sektörümüzde sürekli bir gelişim var. Çin ile çalışanlar pandemiden sonra rotayı Türkiye’ye çevirdi. Önemli bir oranda talep var. Bu da yabancıları Türkiye’de yatırım yapmak için iştahlandırıyor. Biz de üretimde ikinci aşamadayız. Üçüncü aşamaya geçmemiz durumunda firma kapasitesi yüksek olan bir fabrikasını Türkiye’ye kurmayı planlanıyor” diye konuştu.
-
Turk petrol şirketi 2 yıl önce Şikayet EtALTYAPISI ÜRETİME HAZIR dı zaten ama yatırım gelmiyor çünkü gerçekçi AB hikayesi de yok Çin gibi 2 milyar köle gücü de. Ama yol yapa yapa her yer boş paralel yollarla doldu. Aynı yere 4 farklı yoldan gidiliyor. Petrol gaz alıcı veya YOLU değil üretici satıcı olmalıyız arama yetkisi almalıyız trilyonluk libya ırak vs. den. Var orada kredimiz. Yetmez karadeniz gazı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtAman gelsinler ama toprak satmıyalım 49yıllığına kira karşılıgı bu gavur uşaklarından her türlü melaneti beklerimBeğen
-
Mizah 2 yıl önce Şikayet EtYılda 4 milyon dolar ihracat bizi kurtarmıyor ki. Devletin seferberlik ilan etmesi bir çok konuda öncülük edip ihracata yatırıma yönelmesi lazımken hala para getirmez boş yatırımlar ile ülke kaynaklarını yok ediyoruz.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Cem 2 yıl önce Şikayet EtArkadaşım damlaya damlaya göl olur.ayrica elektriği suyu dogalgazi, işçisi, ascisi, güvenlik görevlisi derken her yönden kazanırsın.olaya 4 milyon dolar diye bakma...Beğen
-
Isci 2 yıl önce Şikayet EtBakiniz. Ne. Diyor. Hafta. Sonu. Calismakta. Mümkün evet. Bu. Avrupanin her yerinde. Var ama. Maliyetli bizde. Sifir. Tabiki. Türkiye. Cennet. Ama. Patrona. Ya isci. Istanbulda. Ev kirasi 3. binden baliyor. En az 10. alacakki. Gecinesin insan gibi.Beğen Toplam 1 beğeni
-
bulent 2 yıl önce Şikayet Etkimil yetiş türkiye güvenli değil de gelmeyi can güvenliğiniz yok deBeğen Toplam 1 beğeni