Türkiye, ikinci ve üçüncü nükleer enerji santralleri için gün sayıyor

Enerji arz güvenliğini sağlamasının yanı sıra yerli kaynaklarla enerjide çeşitliliğini artırmayı ve bu alanda dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefleyen Türkiye, iki nükleer enerji santrali için geri sayıma başladı.

GİRİŞ 04.02.2022 17:28 GÜNCELLEME 04.02.2022 17:50
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Pandemiyle birlikte patlak veren enerji krizi tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Enerji talebinde tarihi düşüşe neden olan Kovid-19 salgını, kapanmaların ardından tekrar açılan ekonomilerin hızla artan petrol, doğal gaz ve kömür talepleri karşısında fosil yakıt piyasalarında şiddetli dalgalanmalara yol açtı. Enerji kaynaklarının fiyatlarında rekor artışların yaşandı. Söz konusu enerji krizi, salgın döneminde istihdam kaybıyla mücadele eden ülkelerin yüksek fiyatlar nedeniyle daha da zarar görmesine yol açıyor.

Bu anlamda Türkiye, son yıllarda enerji alanında attığı adımlarla dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye attığı adımlarla enerji arz ve güvenliğini sağlamaya çalışmasının yanı sıra enerjideki çeşitliliği artırmayı ve yerli kaynaklarla bu alanda da dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyor. Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santrallerin ve bu kapsamda Türkiye'nin ilk NGS'si olan Akkuyu'nun önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun Türkiye’nin enerji çeşitliliğine yönelik başlattığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi çalışmalarını karalaması sonrası “Enerji yatırımlarını sabote etmeye kalkmayın” çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, "Bak Bay Kemal, yakında ikinci nükleer enerji santrali de geliyor. Biz durmuyoruz, çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından Türkiye'nin ikinci NGS'si olacak olan Sinop Nükleer Güç Santraline yönelik çalışmalarda gelinen son durum da merak konusu oldu.

İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL SİNOP'TA YAPILACAK

Sinop İnceburun mevkiinde, Elektrik Üretim AŞ'ye ait EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan, 4 reaktörden oluşacak Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yatırım bedeli de 20 milyar dolar olacak. NGS'ye ilişkin 3 bin 222 sayfalık nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) onaylanırken, ÇED'e ilişkin yapılan itirazların değerlendirilmesi sonrasında süreç hızlanacak.

Sinop Nükleer Güç Santrali

10 YIL SONRA DEVREYE ALINACAK

Sahada kazı çalışmalarına bu yıl başlanması planlanırken, ilk reaktörün ise 10 yıl sonra devreye alınması planlanıyor. Nükleer santralde yakıt olarak uranyum dioksit kullanılacak.

PROJE ŞİRKETİ KURULACAK

ÇED raporunda "Sinop NGS Projesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir Projesi olup, kurulacak olan Proje Şirketi tarafından Sinop NGS inşa edilecek ve işletilecektir" denilirken, rapora göre proje için tahsis edilen alanın tamamı 10 milyon 58 bin metrekareden oluşuyor. Bu alanın yaklaşık olarak 1 milyon 25 bin metrekaresinin santral alanı olarak kullanılması planlanıyor. Proje alanı Devlet Ormanı olarak sınıflandırılmış olup, Orman Ön İzni, 2024 yılına kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na verilmişti.

Anlaşma uyarınca, santrali işletecek konsorsiyum Japonya, Fransa ve Türkiye'den oluşacak; Türkiye'den kamu adına Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) %49, iki Japon şirketi toplam %30 ve Fransız ortak %21 hisse sahibi olacaklar.

Nükleer Santral

SANTRALİN TOPLAM KURULU GÜCÜ 4 BİN 560 MEGAWATT OLACAK

Proje, her biri net bin 140 megawatt kurulu güce sahip toplam dört adet basınçlı su reaktörü nükleer güç ünitesinden oluşacak. Santralin toplam kurulu gücü 4 bin 560 megawatt olacak. Her bir reaktörün kullanım ömrü işletmeye alınmalarından itibaren 60 yıl olacak. Sinop NGS'de üretilen elektrik miktarının yıllık 34 milyar kilowattsaat olması planlanıyor.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ KIRKLARELİ’NDE YAPILACAK

Türkiye, Sinop Nükleer Güç Santrali’nden sonra 3’üncü nükleer santrali için firmalarla görüşmelerine devam ediyor. 3'üncü nükleer santralin ise Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor.

Nükleer Santral

NÜKLEER DÜNYADA YEŞİL ENERJİ SAYILACAK

Nükleer santrallerin dünya genelinde yapım ve işletmesine yönelik çalışmalar da son sürat devam ediyor. Son olarak Fransa, Polonya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya'dan oluşan 10 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, nükleer "yeşil enerji" olarak kabul edilsin derken, Hollanda ve İsveç'te nükleere desteğini açıkladı.

Dünya genelinde 439 reaktör işletmede, 52 tanesi ise inşa halinde bulunurken, yalnızca Avrupa'da 173 reaktör işletmede, 16 reaktör ise inşa halinde bulunuyor. AB'nin elektriğinin yüzde 26'sı nükleerden karşılanırken, ABD'de 93, Fransa'da 56, Çin'de 54 ve Rusya'da 38 nükleer reaktör işletmede bulunuyor.

Akkuyu NGS Reaktör Basınç Kabı

İKİNCİ GÜÇ ÜNİTESİNİN REAKTÖR BASINÇ KABI AKKUYU NGS’YE ULAŞTI

Öte yandan Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için üretilen yeni malzeme ve ekipmanlar, sahada bulunan Doğu Kargo Terminaline teslim edildi. Rusya'nın kuzeybatısındaki Saint Petersburg Limanından yola çıkarak Türkiye'ye ulaşan yük gemisi, 2'nci güç ünitesinin reaktör basınç kabının yanı sıra, 3'üncü güç ünitesinin iç koruyucu kabuğunun ikinci katman bölümlerini, boru hatlarını ve diğer ekipman ile malzemelerini de sahaya ulaştırdı.

Akkuyu NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Akkuyu NGS için ana ekipmanın imalatı ve sevkiyatı, belirlenen takvime sıkı biçimde uyularak yapılmaktadır. NGS inşaat sahasına, santralin ikinci güç ünitesine kurulmak üzere tasarlanan reaktör basınç kabı geldi. Reaktör basınç kabı, Saint Petersburg’dan Mersin’e kadar yaklaşık 9 bin kilometrelik yolu başarıyla kat etti. Reaktör basınç kabının Türkiye’ye girişi için gerekli izinler, Akkuyu Nükleer A.Ş. Depo Lojistiği ve Gümrükleme Bölümü uzmanları tarafından Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan (NDK) alındı ve kargonun gümrük işlemleri gerçekleştirildi. Ekipman, gemiden Doğu Kargo Terminaline indirildi. Daha sonra reaktör basınç kabının giriş kontrolü prosedüründen geçeceği geçici depolama noktasına götürüldü ve yerleştirildi. Ekipmanın 2’nci güç ünitesinin reaktör bölmesine montajını bu yıl yapmayı planlıyoruz. Özel koşullarda çalışan reaktör basınç kabı, işletme sürecinde reaktörün sızdırmazlığını, güvenli yakıt ikmalini ve reaktörün en az 60 yıl süreyle çalışmasını sağlamaktadır” dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 62
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    dünya nükler santralden vazgeçiyor yenilenebilir enerji yatırımları artıyor biz ise
    Cevapla
  • Doğrucu davut. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi daha düşün, Fransa'ya protesto için git.
    Cevapla
  • Ceyhun 2 yıl önce Şikayet Et
    Kim vazgeçiyor? Hiç mümkün mü? ABD 'de 94 tane, Fransa' da 56 tane, Çin'de 49 tane var. O yüzden onlarda elektrik ucuz.
    Cevapla
  • AHMET ALİ ŞAHİN 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizin Nükleer den vazgeçiyor dediğiniz dünyada 576 adet santral var. ABd Japonya ve Fransa elektrik üretiminin %70 ini Nükleer den karşılanmaktadır
    Cevapla
  • Latif 2 yıl önce Şikayet Et
    Galiba tamamımını okumadın Avrupa birliğinin yarısı yeşil enerji diye kabul edip kullanıma başlıyor.
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanım onların gözü görmek istemez. Kulakları duymak istemez. Onlar Anadoluya ve İslama hizmet etmek için değil, Anadoluya ve İslama takoz olmak için kurulmuş bir partinin temsilcileri. Bunlar yerli ve milli değil. Bunlar dışarıya uşaklık eden siyonizmin uşaklarıdır.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Sinop santralinin temeli ne zaman atiliyor
    Cevapla
  • Adalet 2 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaskani daha fazla yapmaya calisti. Halki arkasina alan muhalefet hep engelledi. O yuzden bu sayi bu kadar dusuk oldu. Bizi uzen sey şu, bu adamlar giderse, chp bu kaynaklardan gelecek olanlarla bile bizi magdur eder.
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    80 yılda 0 nükleer santral. 20 senede 3 tane... Dünyanın en yüksek barajı vs onları hiç saymıyorum. Ama chpkk ötmeye devam. Cahil hain sonra biz oluyoruz.
    Cevapla
  • Grubetci 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun süper yorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle