Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail doğal gazına yeşil ışık!

İran ile yaşanan doğal gaz krizine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğalgazda bir sıkıntımız yok. Irak'tan Türkiye'ye doğalgaz arzı gündemde" dedi. Erdoğan, İsrail gazına da yeşil ışık yaktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail doğal gazına yeşil ışık!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail doğal gazına yeşil ışık!
GİRİŞ 04.02.2022 15:07 GÜNCELLEME 04.02.2022 15:07
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Ukrayna'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye dönüş yolunda uçakta aralarında Ülke TV İstihbarat Şefi ve programcısı Mustafa Yıldız'ın bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Enerji konusunda dünya ve Türkiye'de yaşanan gelişmeleri ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, yaşanan doğal gaz krizine dikkat çekti. İsrail gazının Türkiye'den geçişine yeşil ışık yakan Erdoğan, Irak ile de bir doğal anlaşması yapılacağı sinyalini verdi. 

İran ile yaşanan krizine ilişkin de konuşan Erdoğan, "ben İran Cumhurbaşkanı ile görüşmemi yaptım. Aynı şekilde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın Yardımcısını, BOTAŞ’ın yetkililerini İran’a gönderdik. Onlar da orada görüşmelerini yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanı “Bize 10-15 gün müsaade ederseniz, biz bu işi toparlarız” dedi. Gerçekten de 15 gün içerisinde falan iş toparlandı ve yeniden normal akışa geçti" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değerlendirmelerinden satır başları:

SORU: Doğu Akdeniz’de önemli bir gelişme oldu. ABD EastMed projesinden desteğini çekti. Geriye İsrail gazı için tek yol da Türkiye kalıyor gibi gözüküyor. Doğu Akdeniz de dünyanın gözünün uzunca bir süredir üzerinde olduğu bir nokta ve bizim için çok önemli gelişmeler oluyor burada. Ayrıca Türkiye olarak Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle de bir taraftan normalleşme emareleri görüyoruz. Bunlar Türkiye için nasıl bir sürece işaret ediyor gelecek için?

CEVAP: Tabi bu çalışmalar böyle basit rakamlar değil, çok ciddi rakamlar. Şimdi burada da bana göre ABD beklediğini bulamadığı için ve bu işi mali noktada ekonomik bulmadığı için, buradan çekilmek durumunda kaldı. Yoksa ekonomik neticeyi bulmuş olsa ABD buradan çekilmezdi. Biz ise bölgede ne diyoruz? Burada Kuzey Kıbrıs’taki Türklerin hakları var. Bu haklar için de biz adımlar atıyoruz. Bizim şu anda 3 tane sondaj gemimiz var, 4’üncüyü aldık. 2 tane de sismik araştırma gemimiz var. Bunların şu anda çalışma alanlarını belirledik. İşte bir kısmı Karadeniz’de çalışıyor, bir kısmı da bundan böyle Akdeniz’de çalışmalarını sürdürecek. Tabi kendi gemilerimiz olması hasebiyle bunlar bizim maliyetlerimizi ciddi manada düşürüyor. İnşallah bunlarla beraber, hele hele şimdi bu Sakarya Gaz Sahası ve o bölgelerde attığımız adımlarda ve yaptığımız sondaj çalışmalarında neticeleri almaya başladığımız andan itibaren bir defa doğalgazı halkımıza mal etmemiz çok daha farklı olacak. Aynı şekilde geleceği görmede bundan böyle bizim gücümüz çok daha artacak.

İRAN: BU İŞİ 10-15 GÜN İÇİNDE TOPARLARIZ

Son dönemlerde bazıları diyor ki “doğalgaz artık sıfırı tüketiyor, doğalgazda durum şöyle kötü, böyle kötü.” Doğalgazın sıfırlanması, sıfırı tüketmesi gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil. İran’da bir arıza sebebiyle ufak bir sıkıntı oldu. O ayrı bir konu ama bu bizim doğalgazımızın tükenmesi anlamına gelmiyor. Bizim bir defa Tuz Gölü’nün altında doğalgaz depolama alanlarımız var. Silivri’de yine aynı şekilde doğalgaz depolama alanlarımız var. Bir de bunun yanında Azerbaycan’dan geliş devam ediyor. Bunun yanında yine aynı şekilde Rusya’dan doğalgazımız geliyor. Durum böyleyken kalkıp da vatandaşı, milleti bu konuda heyecanlandırmanın bir anlamı yok. Bizim buradaki yaklaşımımız nedir? Biz doğalgazımızı tasarruflu kullandık. Ne yaptık? Mesela en azından sanayiye doğalgaz verme olayını azalttık. Dedik ki kesinlikle konutlara kesinti yaşatmayacağız, konutlarımıza doğalgazı vermeye devam edeceğiz. Ve programımızı aynı şekilde uyguladık. Bu arada ben İran Cumhurbaşkanı ile görüşmemi yaptım. Aynı şekilde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın Yardımcısını, BOTAŞ’ın yetkililerini İran’a gönderdik. Onlar da orada görüşmelerini yaptılar. Sayın Cumhurbaşkanı “Bize 10-15 gün müsaade ederseniz, biz bu işi toparlarız” dedi. Gerçekten de 15 gün içerisinde falan iş toparlandı ve yeniden normal akışa geçti. Şu anda biz mesela Irak olayını da gündemimize aldık. Onu düşünüyoruz. Irak’tan da belki doğalgaz noktasında Türkiye’ye bir arz olabilir. O da olursa zaten daha da farklı olacak. Ama bizim şu anda Türkiye olarak doğalgazda herhangi bir sıkıntımız yok. Türkiye’nin böyle bir sıkıntısı yokken bunu varmış gibi göstermek, milletimizi bu kış mevsimi içerisinde psikolojik olarak olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramaz.

SORU: İsrail gazı da geldiği zaman, İsrail gazı da Türkiye’den geçecekse belki bir alternatif oluşturacak mı?

CEVAP: İsrail’le, Sayın Herzog’la bu konuyu da görüşeceğiz. Sayın Başbakan’la aynı şekilde yine bu konu görüşülecek. Biz, İsrail’le bu noktada geçmişte zaten yolumuzu açmıştık. Biz, İsrail doğalgazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak.

ENERJİDE TÜM TEDBİRLERİMİZİ ALDIK

SORU: Tüm dünyada enerji maliyetlerinin artmasının bizde de özellikle elektrik ve doğal gaz faturalarına bir yansıması oldu. Siz de vatandaştan gelen talep doğrultusunda elektrik fatura tarifelerinde kilovat oranını değiştirdiniz. Acaba vatandaşa, küçük esnafa yansıyacak yeni bir düzenleme olabilir mi? Doğalgazda da benzer bir düzenleme olabilir mi?

CEVAP: Biz doğalgazda ve elektrikte zaten bu süreç içerisinde ciddi manada sübvansiyon yaptık. Avrupa ile mukayese edilmeyecek derecede bir sübvanse yaptık. Şu an Avrupa’nın en ucuz doğalgazı bizde. Geçen yıl elektrik faturalarında yüzde 50, doğal gaz faturalarında yüzde 75 oranında devlet olarak sübvansiyon sağladık. Tarifelere yansıtılmayan toplam sübvansiyon tutarı 100 milyar lirayı buldu. 2022 yılında da doğalgazın 4’te 3’ü hala sübvanse ediliyor. Dünya enerji noktasında büyük bir darboğazda. Biz bu darboğazı öngördük ve güçlü, sosyal devlet mantığıyla tedbirlerimizi aldık. Kademeli tarife de Türkiye’deki hanelerin ortalama elektrik tüketimleri hesaplanarak 150 kilovatsaat olarak belirlenmişti. Gelen talepler üzerine birinci kademe aylık 210 kilovatsaate çıkarıldı. Bundan sonraki süreçte de biz vatandaşımızı dara, zora sokacak bir fiyat uygulamasını yapmayız.

IRAK İLE DOĞAL GAZ ANLAŞMASI 

SORU: Irak’tan gelecek gaz, Irak’ın kuzeyinden mi olacak? Neçirvan Barzani ile görüştünüz geçenlerde. Merkezi yönetim değil herhâlde, Kuzey Irak değil mi?

CEVAP: Neçirvan Barzani, Irak’ın kuzeyinde de olsa biz onunla Irak’ın merkezini de konuşabiliriz ve konuştuk. Neçirvan Barzani’yle olan dostluğumuz bizim çok çok farklıdır ve aramızdaki hukuk ileri derecededir. O da bu konuda elinden geleni yapacağını, döner dönmez merkezi yönetimle olsun, ilgililerle olsun konuyu görüşeceğini söyledi. İnşallah Irak doğalgazıyla ilgili de anlaşmalarımızı yapıp, oradan kazan-kazan esasına göre hem onlar kazanacak hem de biz kazanmış olacağız.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 73
  • Recep İvedik 2 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE İran doğalgaz anlaşmasına ABD müdahale ediyor İran buna kızıp doğalgaz kesiyor. Mısır İsrail hepsi ile dost olduk bir Esed kaldı onunla da barissakta Suriyeli sığınmacılar artık ülkesine dönseler
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanımız ne olursa olsun siyonist israille hiçbir şekilde irtibat istemiyoruz.Yerine göre yılana güven olur ama israile güven olmaz.
    Cevapla
  • Ekonomist 2 yıl önce Şikayet Et
    Düşünüyorum CHP başta olsa onlar bunu yapasa ne yorumlar gelirdi ?
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Fazla düşünme CHP de ne bunları düşünecek kafa var nede bu ülkeyi yönetecek beceri,vizyon var.Chp = koskoca bir Çöp
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'in dostları ak Parti ve sevenleri
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkenin menfaati ne gerektiriyorsa onu yapacaksın.Ama davandanda vazgecmiyeceksin.
    Cevapla
  • reisçi 2 yıl önce Şikayet Et
    israil bizim dostumuzdur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle