15 yıldır görüşülüyordu! Türkiye'den 10 milyar dolarlık tarihi imza

Türkiye ve Ukrayna arasında 15 yıldır devam eden Serbest Ticaret Anlaşması bu hafta imzalanması bekleniyor. Anlaşmayla beraber iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

15 yıldır görüşülüyordu! Türkiye'den 10 milyar dolarlık tarihi imza
15 yıldır görüşülüyordu! Türkiye'den 10 milyar dolarlık tarihi imza
GİRİŞ 02.02.2022 11:17 GÜNCELLEME 02.02.2022 11:18
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Dünyanın gözü Karadeniz’in kuzey yakasındayken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine dair endişeler de hızla artıyor. Böyle bir ortamda Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir ekonomik işbirliği hayata geçiyor. Türkiye’nin 15 yıldır müzakerelerini sürdürdüğü Ukrayna ve Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması önümüzdeki günlerde imzalanıyor. Anlaşmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkent Kyiv’de yapacağı resmi temaslar çerçevesinde imzalanacağını duyuran isim ise Türk-Ukrayna İş Adamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan oldu.

Türk-Ukrayna İş Adamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan

Geçtiğimiz hafta Ukrayna ve Rusya arasındaki siyasi gerilimin Türkiye’ye yansıması üzerine yaptığımız söyleşide de bu konunun imzalanması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, STA’nın hayata geçebileceğini ifade etmişti. Kyiv-Ankara arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal birlikteliğin son yıllarda hızla yükseldiğini dile getiren Pehlivan, “Coğrafyamızda kritik günler yaşarken Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, bugün Ukrayna Parlamentosu’nun 9 dönemi 7’nci oturumun açılışında tarihi müjdeyi milletvekilleri ile paylaştı. Başkan Zelensyk, güçlü bir ekonomik sinyal vermek adına Türkiye ile STA’nın 2 gün içerisinde imzalayacağını duyurdu. Bu tarihi bir müjde” dedi.

Volodimir Zelensky-Recep Tayyip Erdoğan

İLK KEZ 1998 YILINDA GÜNDEME GELMİŞTİ

İki ülke arasındaki STA ilk kez 1998 yılında ilk kez gündeme geldi. 2007 yılından bu yana da müzakereler devam ediyor. Pehlivan, “Karadeniz’in iki yakası birbirleriyle daha fazla entegre olacak. 3 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kyiv ziyaretinde Zelensky ile birlikte iki ülke arasındaki 10’uncu stratejik işbirliği konseyine başkanlık edecek. Bu görüşmeler sonunda anlaşma imzalanacak” diye konuştu.

Turizm

KISA SÜREDE 10 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Pehlivan şöyle devam etti:

“İki ülke arasında pasaportsuz ve vizesiz seyahat sağlanıyordu. İki ülke arasında ekonomik anlamda başarılı bir yılı geride bıraktık. Ukraynalı turist sayısı 2 milyondan fazla turist geldi. Müteahhitlerimizin aldığı iş rekoru da yüzde 130 artarak 1.6 milyar dolara ulaşarak tazelendi. İhracatımız da 3.2 milyar dolarlık ihracat rekoru kırdık. STA olmadan iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 52 artarak ve 7.4 milyar dolara ulaştı. STA ile birlikte kısa zamanda 10 milyar dolara ulaşacak.”

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar

"ANLAŞMA İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kiev'e yapacağı ziyaret ve Türkiye ile Ukrayna ilişkilerine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ziyaretin Türkiye ile Ukrayna arasındaki ikili ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını dile getiren Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması imzalanması için müzakerelerin devam ettiğini aktardı. Bodnar, "Bana göre her iki taraf da söz konusu anlaşmanın (serbest ticaret anlaşması) imzalamasına çok yakın. Sayın Cumhurbaşkanınızın ziyaretinde serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

“TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ TİCARET YÜZDE 50 ARTTI”

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaretin 10 milyar dolara ulaştırılmasının hedeflendiğini dile getiren Bodnar şunları söyledi:

"(Türkiye ile Ukrayna arasında) Serbest ticaret anlaşması olmamasına rağmen ticaret hacmimiz artmaya devam ediyor. Bizdeki verilere göre, 2021'in ilk 11 ayında ticari ürün bazında (iki ülke arasındaki ticaret ) 6,5 milyar dolara ulaştık. Bu da önceki yıla oranla yüzde 50'lik bir artış demek. Bu rakamlara hizmet sektörünü de eklersek yaklaşık 7,5 milyar dolara ulaşıyor."

“TÜRK ŞİRKETLERİ ÜLKEMİZE DAVET EDİYORUZ”

Bodnar, Türk iş insanlarının Ukrayna pazarında önemli bir yere sahip olduğuna, ülkedeki birçok projede Türk şirketlerinin imzası bulunduğuna işaret etti.

Rusya'dan geldiğini söylediği "güvenlik tehdidine" rağmen Ukrayna ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirten Bodnar, "Türk şirketlerini Ukrayna'da aktif şekilde rol almaya davet ediyoruz. Ticaretin yanı sıra karşılıklı yatırımlar, kendi üretim yerlerini, fabrikalarını veya Ukraynalı ortaklarıyla birlikte işletmelerini ülkemizde kurabilirler. Çünkü Ukrayna şu anda bir imkan, fırsat ülkesidir. Ukrayna'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarına ait birkaç dernek olması bunun en güzel ispatıdır." diye konuştu.

KAYNAK: DÜNYA/KERİM ÜLKER, AA
YORUMLAR 20
  • S.UYSAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunun yerlisi yapılmalı hani yerlisini Konyada Tümosan yapıyordu.Biz mi yanlış okuduk...
    Cevapla
  • Ali Ver 2 yıl önce Şikayet Et
    ÜÇ AYLAR geliyor, Sevabımız, KAZANCIMIZ biraz daha artacak ; B;NA ve ZİNA ARTACAK. Kovvid'i def'etmede yararlı olur.
    Cevapla
  • hikaye 2 yıl önce Şikayet Et
    şimdiye kadar nerdelerdi hikaye anlatmasınlar kendilerini savaşta savunacak yancı arıyorlar
    Cevapla
  • doğru 2 yıl önce Şikayet Et
    Yıllar önce amerikalılar ukrayna liderine söylemişlerdi. Türkiyeye askeri teknoloji vermeyin yoksa çok güçlenirler demişlerdi.(O zaman zelenski başkanmıydı hatırlamıyorum.) Sonuçta ukrayna sıkışmasa Türkiye ile bu kadar yakın olmazdı. Öyle veya böyle Türkiye kendi çıkarına bakmalıdır. Fırsatları değerlendirmelidir.
    Cevapla
  • Çaldıran....1514 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar iyi ise ilişkiler ; niye Tank Motor'u yapmayı öğrenemedik ?? Bu nasıl dostluk ??
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü Ukrayna da o kadar büyüğünü yapamıyor
    Cevapla
  • hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    aha chpkk cikar ukrayna 3lden gidiyor demesin şimdi hadi gülün ama kahkaha atarak vesselam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle