Ticaret Bakanı Muş açıkladı! İndirimlere 30 gün şartı geldi

İndirimli ürün satışlarına ilişkin verilen reklamların koşulları yeniden belirlendi. Buna göre bir malın indirim oranı, son 30 gün içerisindeki en düşük fiyat esas alınarak belirlenecek.

GİRİŞ 01.02.2022 12:34 GÜNCELLEME 01.02.2022 17:48
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği yenilendi. Resmi Gazete'de yer alan değişikliğe göre ürünün fiyatı indirimden önceki 30 gündeki, en düşük fiyatla kıyaslanacak. Mevcut durumda indirim oranı hesaplanırken ürünün bir önceki fiyatına bakılıyordu. İşte önemli değişiklikler...

Yönetmeliğin 13. maddesine eklenen fıkra ile bir mal veya hizmete ilişkin olarak tüketicinin satın alma davranışı ve diğer kişisel verileri analiz edilerek sunulan fiyatın kişiselleştirilmiş fiyat olduğu kabul edilecek.

Tüketiciye bu şekilde bir fiyat sunulması durumunda, bu hususa ilişkin bilgi ile o mal veya hizmet ile ilgili olarak satıcı veya sağlayıcı tarafından belirlenen güncel satış fiyatına ve kişiselleştirilmiş fiyata aynı alanda yer verilecek.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş

İNDİRİMLİ FİYATLARDA 30 GÜN İBARESİ

Aynı Yönetmeliğin 14. maddesinin birinci fıkrasına “reklamlarda;” ibaresinden sonra gelmek üzere “indirimden önceki fiyat,” ibaresi eklendi. Aynı maddenin üçüncü fıkrası şekilde değiştirildi:

Bir mal veya hizmetin indirimden önceki satış fiyatının tespitinde indirimin uygulandığı tarihten önceki otuz gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınır. Meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin reklamlarda indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken, indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınır. Bu hususlara ilişkin ispat külfeti reklam verene aittir.

KREDİLİ SATIŞLARA BİLGİLERE YER VERİLECEK

Resmi Gazete'de yer alan yönetmeliğe göre bir mal veya hizmetin bağlı kredi ile satışa sunulduğunun belirtildiği reklamlarda kredinin vadesine, faiz oranına, tüketiciye toplam maliyetinin aylık ve yıllık yüzde değerine ve geri ödeme koşullarına reklamın yayınlandığı alanda ya da bir bağlantı veya uyarı işareti ile tüketicilerin yönlendirilerek ayrıntılı bilgi alabileceği bir internet sitesinde veya açılır ekranda yer verilecek.

İnternet ortamında satışa sunulan bir mal veya hizmetin fiyat, nitelik ve benzeri hususlarında karşılaştırma yapılarak sıralama yapılması durumunda, sıralamanın hangi ölçütler dikkate alınarak oluşturulduğuna ilişkin bilgiye aynı alanda ya da bir bağlantı veya uyarı işareti ile tüketicilerin yönlendirilerek ayrıntılı bilgi alabileceği açılır ekranda kolayca görünebilecek şekilde yer verilecek.

Reklam veya sponsorluk ve benzeri anlaşmalara dayanılarak gösterilen sıralama sonuçlarında reklam ibaresine yer verilmesi zorunlu olacak.

TÜKETİCİ DEĞERLENDİRMELERİ

İnternet ortamında, satıcı ve sağlayıcılar ya da bunlar adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıları tarafından, tüketicilerin bir mal veya hizmete ya da satıcı veya sağlayıcılara ilişkin değerlendirme yapmasına imkân sağlanması durumunda; bu değerlendirmelerin, sadece ilgili mal veya hizmeti satın alanlar tarafından yapılmasına izin verilecek.

Bu değerlendirmelerin yayınlanmasına ilişkin belirlenen esas ve kurallara değerlendirmelerin yayınlandığı alanda ya da bir bağlantı veya uyarı işareti ile tüketicilerin yönlendirildiği açılır ekranda yer verilecek.

Tüketici değerlendirmeleri, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra olumlu ya da olumsuz ayrımı yapılmaksızın en az bir yıl süre ile herhangi bir yönlendirme yapılmadan tarih, değerlendirme notu, satıcı veya sağlayıcıya göre sıralanma gibi objektif bir ölçüte göre yayınlanacak. Belirlenen esas ve kurallar çerçevesinde yayınlanmasına izin verilmeyen tüketici değerlendirmelerine ilişkin hususlar değerlendirmeyi yapan tüketiciye derhal bildirilecek.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 16
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Etiket fiyatı,son bir aylık fiyatı vb. bunlar boş işler. Aldığı faturaya kar marjı koymaktan başka çare yok. 100 liralık malı 300 tl ile etiketle sonra % 50 indirim yap 150 tl.ye % 50 karla satış yap. Bir malda bu kadar yüksek etiket koymanın önü kesilmeli. Millet sahte indirim istemiyor. Gerçek fiyatının üzerine adilce,vijdanlıca,hakkaniyetle etiketlenerek satılmalı.
    Cevapla
  • Rmzn 2 yıl önce Şikayet Et
    gerçekçi olalım özel sektör istediği gibi at koşturuyor. özellikle gıda sektöründe
    Cevapla
  • fetih1453 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi bakalım denetlemeyi yaptınız nooldu değişen ne var merakediyom ekmeğin gramaja baktınız onu geçin çocukmu kandırıyonuz burda asıl önmli o fiyatların yarı yarıya düşmesi ondan haber verin öyle kuru kuruya denetleme ollmaaazzzz , ve ayrıca kooperatif marketleride gördük o fiyatları sözde uygun fiyatlı tabii yersen hiç değşen birşey yok..
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    bide anormal bir başıbozukluk var...mesala 2 kiloluk Sütaş marka yoğurt almaya bi markete gidiyorum fiat 20 tl,başka bir markete bakıyorum 25 tl,5 tl fiat farkı var.çoğu üründe öyle,aynı mandalinanın kilosunu bi yer 5 tl ye satıyor,bi yer 8 tl ye,ürün kalite aynı.bunada bir çare bulunsun,sabit fiat olsun .64 yaşımda hangi mal hangi dükkanda daha ucuz iye dükkan dükkan geze geze yoruldum.
    Cevapla
  • Gerçekci 2 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatlar hiç inmedeki son 30 günü baz alıyorsunuz zaten fiyatlar en yüksek sevide sabit kaldı bu şu anlama geliyor indirim yapılmıyor şu anki fiyatlar neyse bu şekilde zam yapılmadan devam edilecek.
    Cevapla
  • Malatyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Son bir ayda bazı ürünlere %50 ye yakın za geldi ne indirimi... Dolar bahaneydi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle