Salgın emekliliği teşvik etti, genç istihdamını artırdı

Türkiye’de salgın döneminde emekli sayısı artarken, istihdamda rekora koştu. TÜİK verilerine göre Mart 2020 itibariyle istihdamda 2.4 milyon kişilik artış yaşanırken, geçen yıl 810 binin üzerinde vatandaş emekli olarak aylık almaya başladı.

Salgın emekliliği teşvik etti, genç istihdamını artırdı
Salgın emekliliği teşvik etti, genç istihdamını artırdı
GİRİŞ 01.02.2022 10:13 GÜNCELLEME 01.02.2022 11:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Mart 2020'de ortaya çıkan Kovid-19 salgını çalışma yaşamından sosyal güvenliğe kadar birçok alanda olduğu gibi günlük hayatta da önemli değişimleri beraberinde getirdi. Bazıları emeklilik kararını öne çekti, bazıları iş, şehir değiştirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Aralık 2021 itibariyle 810 bin kişiye daha emekli aylığı bağlanırken, Türkiye'de emekli sayısı 13 milyon 644 bin oldu. Ülkedeki emekli sayısı aralarında Avusturya, İsviçre, Bulgaristan, İsrail, Ürdün ve Libya'nın bulunduğu birçok ülkenin nüfusunu geçti.

1 EMEKLİYE 2 ÇALIŞAN DÜŞÜYOR

Geçen yıl sonu itibariyle emeklilere toplam 419.6 milyar lira ödeme yapılırken, emekli kenti sıralamasında Zonguldak, Sinop, Bartın ilk üçte yer aldı. Nüfusa göre bu illeri Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Kırklareli, Burdur, İzmir, Rize izledi. Emeklilerin en çok olduğu iller de üç büyük şehir İstanbul, Ankara, İzmir başı çekti. Sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan sigortalı çalışanların, sistemden aylık alanların (emekliler, malullük veya ölüm aylığı alanlar) sayısına karşılık gelen aktif-pasif oranı 1.93 oldu. Dünyada sosyal güvenlik kurumlarının gelir gider dengesini sağlayabilmesinde ideal oran sistemde 1 emekliye karşı 4 çalışan şeklindeyken, Türkiye'de 1 emekliye karşılık 2 çalışan bulunuyor.

İSTİHDAMDA ARTIŞ DURMADI

Kovid-19 salgını ile birlikte tüm dünyada işsizlik yüksek seviyelere ulaşırken Türkiye de ise istihdamda 2.4 milyon kişilik bir artış yaşandı. Bu süreçte kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği başta olmak üzere devletin verdiği teşvikler birçok sektörü ayakta tuttu, çalışanların işini korudu. TÜİK verilerine göre pandemide çalışmaya başlayan 2.4 milyon kişinin 1.9 milyonu Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında sigortalı çalışanlar arasına katıldı. Salgınla mücadele süresinde çalışmaya başlayan 10 kişiden 8'si sigortalı olarak işe başladı. Aktif sigortalı sayısı bu dönemde 22 milyonu geçti. Bunun içerisinde 2.5 milyona yakın çırak, stajyer, kursiyer, tarımdaki aktif sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar bulunmuyor. Son bir yılda istihdamda en yüksek artış insan sağlı hizmetleri, inşaat, konaklama, perakende ticaret, giyim eşyaları imalatı sektöründe görüldü.

YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI

Bu yıl istihdama destek programları için bütçeden 44.6 milyar liralık destek sağlanacak. İlave istihdam oluşturan firmalar, düşük finansman maliyetleriyle kredi kullanabilecek. Geleceğin mesleklerinde yeni iş olanaklarını oluşturmaya katkı sağlayacak geçiş destekleri devreye alınacak. Aktif işgücü programları etkin bir şekilde kullanılacak. Yeni yılda salgın sonrası ekonomideki toparlanma süreci ve yüksek büyüme oranları kapsamında istihdam artışının ivme kazanmasıyla istihdam 1 milyon 277 bin kişi artacak. İşsizlik oranının yüzde 12'ye gerilemesi, işgücüne katılım oranının 1 puan artışla yüzde 52.4'e ulaşması öngörülüyor.

KAYNAK: SABAH/HAZAL ATEŞ
YORUMLAR 3
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu emeklilik sistemi reform edilmezse yakın bir zamanda gümler ..eyt çıkarsa zaten bakalım ne olacak..emekli ile bitse emekli ölünce eşine o yetmedi kızlarına, o yetmedi dul yetim yaşlı engelli hasta bakım daha neler neler bu kadar büyük bir yamalı bohça yırtılır arkadaş..
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    13 644 bin emeklinin kaçı halen çalışmaya devam ediyor neden çalışıyor. İstatistiklerinize ekleyin lütfen.
    Cevapla
  • Nazif 2 yıl önce Şikayet Et
    Geçimine yetecek kadar maaş alamıyor olabilir mi ya da maaşı düşük olan oğluna kızına yardımcı oluyordur yani biraz düşünsen cevabı bulacaksın ama işte düşünmek şart
    Cevapla