BOTAŞ'tan doğal gaz açıklaması: İhtiyacı karşılayacak durumda

Tuz Gölü gaz deposunun, Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda devreye girerek bu ihtiyacı karşılayacak durumda olduğu duyuruldu. Tuz Gölü doğal gaz deposu, toplam 1,2 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip.

GİRİŞ 31.01.2022 10:35 GÜNCELLEME 01.02.2022 10:09
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Talha Pamukçu, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin toplam 1,2 milyar metreküp doğal gaz depolama kapasitesine sahip olduğunu belirterek, "Depolarımız, Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda devreye girerek bu ihtiyacı karşılayacak durumdadır." dedi.

Pamukçu, AA muhabirine, tesisin günlük geri üretim kapasitesinin toplam 40 milyon metreküp olduğunu söyledi.

Tesisin bu kapasiteyle gerekli durumlarda Türkiye'nin günlük doğal gaz ihtiyacının bir kısmını karşılayabileceğini ifade eden Pamukçu, "Tesis toplam 1,2 milyar metreküp doğal gaz depolama hacmine sahip. Yaz döneminde depolarımızı tamamen doldurduk ve kışa hazırlığımızı yaptık. Depolarımız, Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda devreye girerek bu ihtiyacı karşılayacak durumdadır. Endişeye mahal bir durum yok. Depolarımız 7 gün 24 saat görevini ifa etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Pamukçu, tesisin ikinci etabının tamamlanmasıyla, toplam 5,4 milyar metreküplük doğal gaz depolama hacmine ulaşılacağını ve böylece dünyanın en büyük tuz yataklarında depolama tesisinin Türkiye'ye kazandırılacağını dile getirdi.

Söz konusu genişletme çalışmalarının 2023'te tamamlanmasıyla tesisin günlük kapasitesinin ise 80 milyon metreküpe ulaşacağını aktaran Pamukçu, bu kapasiteyle Türkiye'nin günlük doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unun karşılanabileceği bilgisini verdi.

TESİS, ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALIYOR

Pamukçu, tesisin yazılım ve donanım özellikleri açısından benzerleriyle kıyaslandığında daha ekonomik olduğunu anlattı.

Emisyon değerleri düşük olan tesisin çevreci özelliğine dikkati çeken Pamukçu, şöyle konuştu:

"Tesis, çevrecidir, sessiz çalışır, gürültü üretmez, gerçekten emisyon değerleri düşüktür. Tesisin ikinci etabı Dünya Bankası finansmanıyla genişletiliyor. Buradaki kriterler, üretim ve çevre boyutuyla, iş sağlığı ve güvenliği boyutuyla yüksektir. Dolayısıyla bu hassasiyetler bize çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlardan ödül olarak yansıdı. Bunun yanında, kendi enerji ihtiyacını karşılayabilme hedefi koyduk ve bir megavatlık güneş enerjisi santralini devreye aldık. Bu yıl içinde 2 megavatlık güneş enerjisi ihalesi de başladı, ihale süreci devam ediyor. Önümüzdeki yaz tamamlamış olmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla yaklaşık 3 megavatlık güneş enerjisi santrali kuracağız. Tesisin tamamı kendi personelimiz tarafından işletilmektedir. Bu anlamda da 7 gün 24 saat emre amadedir. İhtiyacı karşılayacak durumdadır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Depolar sadece vatandaş için var patronlar için değil. Karşılama oranlarına bakın!
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu devran böyle gitmez . Mutlaka Mısır , İsrail ve Körfez Arap gazını sisteme entegre etmemiz lazım . Etrafımız petrol ve gaz zenginlikleri kaynıyor , neden istifade etmiyoruz .
    Cevapla
  • yavuz erdoğan 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşla dalga mı geçiyorsunuz. Madem depolar doluydu niye fabrikaları durdurdunuz o zaman?
    Cevapla
  • krcrsy 2 yıl önce Şikayet Et
    o yüzden doğalgaz kesildi allahtan depolar dolu
    Cevapla
  • Sercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar bu dogalgaz depolamaya bile karıştı demekki herseyi en iyi şekilde görüyorlar ve engel için tüm çabaları gösteriyorlar ama şunu bilsinler besledikleri alan devamlı küçülüyor bu daha fazla küfür etmelerine neden oluyor çünkü yıkmak için harcadıkları para azalıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle