Özellikle sosyal medyada Dolar ve altında Şubat ayında sert yükselişler olacak söylentileri dolaşırken Altı ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Şubat ayındaki düşüş beklentisini yineledi. Vatandaşlara sepet tavsiyesinde bulunan İslam Memiş, "Sepet yapan şanslıdır, Sepet yapan huzurlu bir uyku uyur ve fiyatlar ne olursa olsun kazanan olur" dedi.

20 Aralık'taki Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hamlesi ile dolardaki köpük alınarak dolarizasyon baskılarının azaltıldı ancak Merkez Bankası'nın ve Fed'in faiz kararı öncesi sosyal medyada dolar uçacak, sert yükselecek diye manipülasyonlar başladı. Sosyal medyadaki bu paylaşımlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen İslam Memiş, Şubat ayında kurdaki düşüş beklentisini sürdürdüğünü açıkladı. 

"SEPET YAPIN UYKULARINIZ KAÇMASIN"

Türkiye'de vatandaşların yatırım yaparken sepet alışkanlıklarının olmamasının büyük oranda yatırımcıları zarara uğrattığını söyleyen Memiş, "Sepet yaparak uykularınızın kaçmasını önüne geçersiniz. 24 saat televizyon ve telefon ekranında fiyatları yükseldi mi düştü mü diye ne olacak soruları atarsınız kafanızdan ve fiyatlar ne olursa olsun kazanan ben olacağım diyeceksiniz." diyerek yatırım yapacakları yardı. 

İşte İslam Memiş'in o açıklamaları;

"Yaklaşık bir aydır Merkez Bankası'nın faiz kararına ve devamında 26 ocak tarihinde Fed'in faiz kararına dikkat çektim. Bu süreçler TCMB'nın faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini ve bunun döviz kurlarında bir yükselişe neden olmayacağını o yüzden korku ve panikle birikimlerimize yön vermememiz gerektiğini ifade etmiştim.

Faizlerin sabit bırakılma kararı sonrası dolar kurunda bir geri çekilme yaşanarak 13,30 TL seviyesine kadar geri çekilme, tekrar devamında Fed'in faizlerde bir değişikliğe gitmediğini ve Fed BaşkanI Powell'ın açıklamaları sonrası dolar endeksinin değeri arttığı için yurtiçi piyasalarda Dolar/TL kurunun 13,63 TL seviyesi sınırında kaldığını gördük

"DOLAR UÇACAK SÖYLERİMİNE İNANMAYIN"

Özellikle 13 TL seviyesi aşağı yönlü kırılabilir 12,60 şubat ayında 12,20 TL seviyesi aşağı yönlü kırılabilir. Özellikle Fed'in faiz kararına kadar Gram Altın/TL fiyatının 788-820 TL aralığına sıkışacağını bu bant aralığında Fed'i görmek isteyeceği ifade etmiştim. Altının ons fiyatında 1790-1830 dolar aralığına sıkışacağını ve Fed'i bu bant aralığında bekleyeceğini ifade etmiştim. 

SEPET YAPAN TERSTE KALMAZ

Fed'in zaten faizleri artırmayacağı bekleniyordu, burada bir sürpriz yok. Ancak Fed'in Mart ayında bir faiz artırım süreci, özellikle doları uluslararası piyasalarda bir değer artışına neden oldu ama bir de sosyal medyada dolar uçacak diyenlere karşı lütfen sakin olun. Dolarda düşüş öngörümüz devam ediyor. Bizim sepetimizde dövizimiz var, altınımız var, gümüşümüz var ve TL'miz var.

Dolayısıyla bizim sepetimizde bu varlıklar olduğu için düşese de yükselse de bizim umurumuzda değil. Biz bir aydır sepet yaptık düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirdik. Bu sepet yapmamızın gayesi neydi; Türkiye'de finansal okur-yazarlılığı artırmak. Türkiye'de hiç bir yatırımcının tek bir enstrümana bağlı olarak aylarca beklemesini önlemek. Bir yatırımcıdan döviz alıp aylarca yükseldiği zaman düştüğü zaman panik alımları panik satışları yapmasının önüne geçmek için sepet yaptık. İnsanların çeşitliliği ve farkındalığını artırmak için sepet yaptık.

Eğer uzun vadeli bir yatırımcı olmadıysa parasını tek bir enstrümana bağlamışsa, sert düşüşlerde panik olup ters pozisyon alıyorlar, sert yükselişlerde daha fazla terse düşmeye devam ediyorlar. Biz Türkiye'de insanları ters köşe yapmamak için sepet alışkanlığını söylüyoruz. Sepet yapmak hep vardı, bu yeni bir şey değil ama insanlar bunu uygulamıyordu. Sepet yapan şanslıdır, Sepet yapan huzurlu bir uyku, rahat bir nefes, iyi bir yatırımcı alışkanlığını kazanmış olur. Sepet yaparak uykularınızın kaçmasını önüne geçersiniz. 24 saat televizyon ve telefon ekranında fiyatları yükseldi mi düştü mü diye ne olacak soruları atarsınız kafanızdan ve fiyatlar ne olursa olsun kazanan ben olacağım diyeceksiniz. 

Yorumlar 24 Yorum Var
  • acemi borsacı 28.01.2022 22:31
    sepet yapmak için roman yurttaşlardan kurs yada eğitim almak gerekmez mi.
  • Oğuz Kaan 28.01.2022 21:28
    Pınar -Sepet yapmak ne demek? -Değişik yatırım araçlarından oluşan portföy (Altin, gümüş, dolar, euro, sterlin vs.) liste uzar gider...
  • Ozca n 28.01.2022 19:19
    Dolar duserse kur korumali mevduata yatiran kur farki alamazsa 14 den faiz alacak bu enflasyon karsisinda onlarda zararda olacak su an en kazancli olan konut ve arsa alanlar oldu bir yilda ikiye uce katlayanlar oldu
  • Fatih 28.01.2022 18:01
    asıl Kur korumalı hesaba geçenler rahat eder dolar düşerse zarar etmez yükselirse de doları varmış kadar kazanır.
  • Rahim tekin 28.01.2022 15:00
    Dolar almam diyenleri merak ediyorum evindeki eşyadan bindiği arabaya acaba hangi ülkenin ürünü .
Daha fazla yorum görüntüle