Kavcıoğlu'ndan bankalara faiz çağrısı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün düşük faizle üretimi desteklemesi gerektiğini söyledi. Kavcıoğlu, “Bugün ortalama maliyetler yüzde 16-17 civarında. Sizin bu maliyetinizle yüzde 30 faizle kredi vermeniz doğru değil” dedi. MB, yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahminini de 23,2’ye yükseltti.

Kavcıoğlu'ndan bankalara faiz çağrısı
Kavcıoğlu'ndan bankalara faiz çağrısı
GİRİŞ 28.01.2022 09:03 GÜNCELLEME 28.01.2022 09:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün, Merkez Bankasının sağladığı imkanları kendi imkanlarıyla birleştirerek üretimi finanse etmeleri konusunda gerekeni yapması gerektiğini belirtti.

Kavcıoğlu, “Bankaların daha düşük oranlarda kredileri finanse etmeleri gerekiyor” dedi. Merkez Bankası İdare Merkezi’ndeki 2022 yılının birinci Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nın ardından konuşan Kavcıoğlu, bankalara yönelik çağrısında şunları söyledi: “Bugün ortalama maliyetler aralık ayı kurlarına göre yüzde 16-17 civarında ve aşağı doğru geliyor. Sizin bu civardaki maliyetinizle yüzde 30 faizle kredi vermeniz doğru değil. Merkez Bankası olarak buna razı değiliz.”

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 23,2

Toplantı sonrası enflasyon tahminlerini de paylaşan Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 23,2, 2023 yıl sonunda yüzde 8,2 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 5 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzde 11,8’den yüzde 23,2’ye yükselttik” ifadelerini kullandı. Para politikası araçlarını fiyat istikrarının sağlaması noktasında güçlü bir şekilde kullanacaklarına dikkati çeken Kavcıoğlu, “Uzun dönemde sürdürülebilir bir fiyat istikrarının sağlanacağına inanıyoruz” diye konuştu. Birleşik Arap Emirlikleri ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması yapıldığını da hatırlatan Kavcıoğlu, "1-2 ülkeyle bu anlamda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

20 ARALIK'TA TEK KURUŞ SATMADIK

Kavcıoğlu, 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla vatandaşların "kur korumalı TL mevduat" ürününe büyük bir teveccüh gösterdiğini belirterek,"O gün TCMB tek kuruş satmamıştır. Bireyseller, kurumsallar yurt dışı yaklaşık 2 milyar 250 milyon dolar satış gerçekleştirerek kuru oldukça düşük bir seviyeye getirmiştir" dedi.

YORUMLAR 4
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun, Allah içerideki ve dışarıdaki düşmanlarımıza fırsat vermesin, tuzaklarını başlarına geçirsin
    Cevapla
  • Cengiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Birde şunu belirtmek istiyorum. İnsanlarin barınma hakkı var. bunuda fırsatçı daire sahipleri ve emlakçılar ellerinden alıyor 2 ay önce 500 bin tl olan daireye şimdi.1 milyon istiyorlar%100 bir zam var ortada.hükümetimiz buna bir çare bulması lazım.
    Cevapla
  • Akyürekler 2 yıl önce Şikayet Et
    Bankalarda mevduat olarak TL varmıki kredi verebilsinler
    Cevapla
  • Arif inanç 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Başkan. Devlet bankalarının destekleyerek bunun önüne geçebilirsiniz. Enflasyon, zincir marketler tarafından sürekli zamları yukseltilmetedir. Resmen ülkemizi satmakta lar. Patlıcan 34. Tl. Halde 10 tl. Haksız kazancın cezası yüksek cezalar olmalı. 3. De kapatma cezası olsa bakalım yapabilecekler mi? Cay kur Genel müdürü saçma sapan bir açıklama yapıyor ve anında tüm marketler birlikte cay 41.5 tl oluyor. Bunlarla enflasyonu dusuremezsiniz. Dolar için bırakın düşsün. Serbest sizden daha ucuz. Lütfen. Saygılarımla
    Cevapla