İran krizi sonrası duyurdular! Dünya devi Türkiye'ye ilave gaz getirecek

SOCAR Enerji Ticaret AŞ, şubatta Ardahan'daki Türkgözü giriş noktasından günlük 4 milyon metreküp spot boru gazı getirecek.

GİRİŞ 26.01.2022 17:00 GÜNCELLEME 26.01.2022 20:00
Bu Habere 111 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Sözcüsü İbrahim Ahmedov, Türkiye'ye doğal gaz ihracatını artıracaklarını bildirdi. Ahmedov, İran'dan Türkiye'ye doğal gaz ithalatıyla ilgili teknik sorunların neden olduğu geçici ihtiyacın giderilmesi için Türkiye'nin Azerbaycan'a müracaatta bulunduğunu belirtti. Türkiye'ye şubatta günlük 4 milyon metreküp ilave gaz gelecek.

İran'ın teknik arıza gerekçesiyle 20 Ocak itibarıyla Türkiye'ye gaz girişini durdurması ve hava şartlarından dolayı konut tüketiminin rekor seviyeye ulaşması nedeniyle artan talebi karşılamak için sanayi ve doğal gaz santrallerinde kısıtlamaya gidildi.

TürkAkım Boru Hattı

Türkiye hali hazırda TürkAkım boru hattı üzerinden günlük 44 milyon metreküp ve Mavi Akım üzerinden günlük 47 milyon metreküp gaz ithal ediyor.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden ise günlük 17,3 milyon metreküp tam kapasite gaz girişi sağlanıyor.

Dev LNG gemisi Türkiye'ye ulaştıDev LNG gemisi Türkiye'ye ulaştı

Egegaz Aliağa Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Terminali'nden (LNG) günlük 38 milyon, Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden günlük 35 milyon, Ertuğrul Gazi FSRU tesisinden günlük 20 milyon ve Etki Liman FSRU tesisi üzerinden günlük 25 milyon metreküp gaz sisteme verilebiliyor.

 Ertuğrul Gazi FSRU

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi hali hazırda günlük 30 milyon metreküp, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi de günlük 15 milyon metreküp gazı şebekeye iletiyor. Ayrıca, Türkgözü giriş noktasından Azerbaycan'dan günlük yaklaşık 7 milyon metreküp gazın Türkiye'ye gelmesi sağlanabiliyor.

Türkiye'de bir ilk olacak! 250 milyon dolarlık başvuru yapıldıTürkiye'de bir ilk olacak! 250 milyon dolarlık başvuru yapıldı

Böylece, toplamda Türkiye'ye günlük ortalama 270 milyon metreküpün üzerinde doğal gaz giriş kapasitesi bulunuyor.

GÜNLÜK 4 MİLYON METREKÜP GAZ GELECEK

Bugün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan spot boru gazı ithalatına hak kazanan SOCAR Enerji Ticaret AŞ, şubatta Türkgözü giriş noktasından günlük 4 milyon metreküp gaz getirecek.

SOCAR Enerji Ticaret AŞ

Öte yandan, İran'dan gaz akışının 31 Ocak'ta yeniden başlamasıyla bu kapasite daha da artacak. Söz konusu hattın tam kapasite çalışması durumunda günlük akış miktarı 28 milyon metreküpe çıkabiliyor.

Konutlarda doğal gaz tüketimi

HAVALAR SOĞUDU TÜKETİM REKORU KIRILDI

Türkiye'de kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle artan taleple 19 Ocak'ta yaklaşık 288 milyon metreküp doğal gaz tüketilerek tüm zamanların rekoru kırılmıştı. Tüketimin hızla arttığı bu dönemde İran'dan gaz akışının kesilmesiyle arz-talep dengesizliği yaşanmıştı.

Doğal gazda İran krizi! Türkiye tahkime gidiyorDoğal gazda İran krizi! Türkiye tahkime gidiyor

KAYNAK: AA
YORUMLAR 111
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    ADAM putinin yanına selamunaleykum diye giriyor olmadık nedenlerle müslüman ülkenin gazi kesiyor yazık
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Denizlerimizde olsun karalarımızda olsun ne pahasına olursa olsun bulunan gazlarımızı çıkarmalıyız bu için silah kullanmaktan cekinmeyecegimizi cümle aleme ilan etmeliyiz ülkenin geleceği için enerjimize bir an önce ulaşmalıyız
    Cevapla
  • Metin KIRCAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya dan buğdayı en çok Çin alıyordu şimdi biz alıyor. Anadolu toprakları mi bugday üretmiyor yoksa Türk çiftçisi yerine başka ülke çiftçisi mi kazansın istiyorlar. Neyse mart ayında simit 5 lira olsun diyen fırıncılar ekmeği kaç lira düşünüyorlar?
    Cevapla
  • Muzaffer demir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala orda mısınız. Dünyanın en fazla un ihraç eden ülkesinin. Aldığın buğdayı işleyip ihraç ediyorsun
    Cevapla
  • Yiğido SİVAS 2 yıl önce Şikayet Et
    İran Müslüman Türk milletinin hiçbirzaman yanında durmamıştır daha yeni Azerbaycan savaşında paşinyanın yanında Suriyede geberen Süleymani vasıtasıyla Esada destek olup binlerce müslüman suriyeliyi katlettirmiştir Allah İrana Müslüman TÜRK Milletini muhtaç etmesin
    Cevapla
  • vatansever32 2 yıl önce Şikayet Et
    artık bulduğumuz gazdan faydalanmaya başlasak ne iyi olacak. her zaman başka ellere mi bakıp duracağız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle