İran'la ilgili büyük şüphe! Doğal gaz kesintisindeki teknik arıza yalan mı?

İran, 'teknik arıza' nedeniyle Türkiye'ye 10 gün süre boyunca doğalgaz akışı sağlanamayacağını duyurdu ancak ortaya atılan bir iddiaya göre sebep İran'ın kendi iç talebi olabilir. Öte yandan İran’dan Türkiye’ye gelen gazın kesilmesinin ardından Türk yetkililer İran'a gitti.

İran'la ilgili büyük şüphe! Doğal gaz kesintisindeki teknik arıza yalan mı?
İran'la ilgili büyük şüphe! Doğal gaz kesintisindeki teknik arıza yalan mı?
GİRİŞ 25.01.2022 10:54 GÜNCELLEME 25.01.2022 11:03
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye soğuk ve kar yağışlı havanın etkisindeyken İran Petrol Bakanlığı, Milli Gaz Şirketi'nin (NIGC) teknik bir arızayı gerekçe göstererek Gürbulak giriş noktasından Türkiye'ye doğalgaz arzını 10 gün süreyle durdurduğu bildirildi. İran'ın gaz akışının tekrar başladığını duyurmasına rağmen Türk yetkililer, perşembe günkü kesintiden bu yana akışın devam etmediğini belirtiyor. 

17 Ocak 2021 itibarıyla İran'ın gaz akışı kesmesiyle doğalgaz alımı Günlük Kontrat Miktarının yaklaşık 1/3’ü seviyesine kadar düştü.

İran’ın Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını durdurmasının ardından Türkiye aldığı önlemlerle gaz sıkıntısını minimize ederek konutlara doğal gaz akışını kesintisiz devam ettiriyor. Ancak doğalgaz akışında yaşanan azalışla elektrik ve doğal gaz sistem dengesinin korunması için ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler muaf tutularak büyük ölçekli sanayinin doğalgaz ve elektrik kullanımının da sınırlama getirildi.

TÜRKİYE ÖNLEMLERİNİ YILLAR ÖNCE ALDI
Türkiye'nin enerjide tam bağımsızlık parolasıyla enerji çeşitliliği, arz ve tedarikinde çağ atlayan Türkiye, gaz kesintisini konutlara hiç bir şekilde yansıtılmıyor. Bunun için Tuz Gölü ve Silivri depolama tesislerinde depolanan doğal gaz devreye alındı.

GAZ TÜKETİMİ REKOR KIRDI

Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketimi dün 287,6 milyon metreküple rekor kırdı. Önceki rekor 19 Ocak 2021'de kaydedilen 279 milyon metreküplük tüketimdi.

Teknik arıza gerekçe göstererek kesilen gaz akışı sonrası 'İran Doğalgazı neden kesti? sorusuyla ilgili farklı iddialar gündeme gelirken 'Türkiye borcunu ödemedi' iftirası ise yalan çıktı.

DOĞALGAZ KESİNTİSİNİN SEBEBİ İRAN'IN İÇ TALEBİ

İran'ın aldığı kesinti kararı sonrası ortaya atılan bir iddiaya göre ise 'teknik arıza' açıklaması gerçeği yansıtmıyor. İran'ın kendi içinde bazı bölgelere gaz tedarikinde sıkıntı yaladığı ve İran'ın doğalgaz kesintisindeki sebebin İÇ TALEP olduğu iddia edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bakan Dönmez de "İran'da iç talebin arttığı ve böyle bir kesinti olduğuna dair duyumları aldık ama resmi olarak bunu doğrultma durumumuz yok. İran da iç tüketimini planlamaları gerekiyor. Eğer mücbir sebep yoksa, alıcısına sözleşmeden kaynaklı bir takım yaptırım ve müeyyide hakları var. Karşı taraf kabul etmediğinde uluslararası tahkime taşınıyor konu. İnşallah o boyuta gelmeden çözülür. Sözleşmede her iki tarafın yükümlülüğü var. Bunlara uyulmadığı takdirde hangi yaptırımlar uygulanacağı belli." dedi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • Musa 2 yıl önce Şikayet Et
    Önlem alındı diyorsunuz da sanayi durmuş durumda gaz durunca. Nerde bu önlem ? Niye durdu sanayi ?
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    İran a hiçbir zaman güvenmiyoruz...
    Cevapla
  • Kürşat Kara 2 yıl önce Şikayet Et
    neyse cezası kesilsin kardeşim yazın ver ayarı kışın gaz sıkıntısı kes yok öyle dava 10 -20 katı ceza kesilsin
    Cevapla
  • emirhan 2 yıl önce Şikayet Et
    helal erkeğim benim :))))
    Cevapla