Yastık altı altında iş birliği: Kuyumcu sayısı 1500'e çıkarılacak

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için çalışmalar hızlandı. Bireyler fiziki altınlarını bankaya gitmeden altın hesabına çevirebilecek. Kuyumcular aracılığıyla yapılacak bu işlemler için anlaşılan kuyumcu sayısı 1500'e çıkarılacak.

Yastık altı altında iş birliği: Kuyumcu sayısı 1500'e çıkarılacak
Yastık altı altında iş birliği: Kuyumcu sayısı 1500'e çıkarılacak
GİRİŞ 24.01.2022 17:14 GÜNCELLEME 24.01.2022 17:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altı altının sisteme dahil edilmesi için 150 kuyumcu ile yapılan işbirliği sayısının 1500'e çıkacağını söyledi.

"Müşterinin hurda altını kuyumcuda sisteme işlenecek"

Bu kapsamda vatandaşlar, fiziki altınlarını altın hesabına aktarmak için bankaya gitmek durumunda kalmayacak. Kuyumcular aracılığıyla bu işlemi yapabilecek.

Altın ve Para Piyasası Uzmanı İslam Memiş, "Vatandaş elindeki hurda altını kuyumcuya götürecek. Bu sisteme dahil olan müşterinin altınları 24 ayar karşılığı altın olarak sisteme girilecek ve kur korumalı mevduat hesabından faydalanarak yastık altındaki altınlar ekonomiye kazandırılmış olacak" dedi.

"BANKALARDA AYRI STANTLAR OLACAK"

İlerleyen günlerde bazı bankaların da yastık altı altınların sisteme kazandırılması için yeni bir uygulamayı devreye alması bekleniyor.

Memiş bu konuyla ilgili de şunları söyledi:

"Bankaların içinde bir stant oluşacak ya da ayrı bir bölüm oluşacak. Hurda altınlarını sisteme dahil etmek isteyen vatandaşlar ayrı stantta altın hesabına giriş yapmış olacak. Vezne uygulamasıyla altın uygulaması farklı sistemde olacak."

Uzmanlar sistemle birlikte bu yıl yaklaşık 2 ton altının ekonomiye kazandırılacağını tahmin ediyor.

YORUMLAR 5
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    TL nin bankaya yatırıyon komisyon ödemeden istediğin zaman çekiyorsun - Dövizini bankaya yatırıyon komisyon ödemeden istediğinde çekiyorsun - Altın ı yatırınca ya düşük kurdan TL karşılığını vermeye uğraşıyorlar ya da %2-3 fiziki teslimat komisyonu istiyorlar - Darphane 1-5-10-20-50 gramlık plastik kaplı certifikalı altın basmalı - isteyen altınını bu şekilde fiziki alabilmeli TCMB de bankalar bu fiziki altın likiditesini sağlamalı - en az 100 milyar dolarlık altın sisteme girer 5 yılda
    Cevapla
  • aga 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuyumcuya guvenmek aslana kendini teslim etmek demek her kacanin parasini devlet verecek belki icin de durust insanlar var da ben olsam devlet olarak o riski almak
    Cevapla
  • Şimal 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl olsa kuyumcular vergi vermiyor.Devlet eliyle vergi kaçağına kucak açılıyor.
    Cevapla
  • salih enez 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkaş doğru söylüyor
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    yakinda bayram baslar altini alan kacar hergun yeni ørnek bence devlet hata yapiyor madem koyacak ise direk bankaya koysun araciya ne gerek var
    Cevapla