İngiltere ve Kanada'da enflasyon son 30 yılın en yüksek seviyesinde

İngiltere’den enflasyon geçen yılın aralık ayında yıllık bazda yüzde 5,4 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Kanada'da ise tüketici enflasyonu hızlanarak Aralık ayında son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İngiltere ve Kanada'da enflasyon son 30 yılın en yüksek seviyesinde
İngiltere ve Kanada'da enflasyon son 30 yılın en yüksek seviyesinde
GİRİŞ 19.01.2022 17:26 GÜNCELLEME 19.01.2022 17:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nden (ONS) yapılan açıklamada, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi’nin geçen yılın aralık ayında yıllık bazda son 30 yılın en yüksek seviyesini görerek yüzde 5,4 artış kaydettiği bildirildi.

Ülkede geçen yılın aralık ayında TÜFE’nin yüzde 5,2 seviyesinde artış kaydetmesi beklenirken, enflasyon geçen yılın bir önceki ayında (kasım) yüzde 5,1 seviyesindeydi.

ONS verilerine göre, ülkede enflasyon en son 1992 yılının mart ayında yüzde 7,1 olarak kayıtlara geçmişti.

Açıklamada, ülkede son dönemde gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan artışlarının enflasyonun rekor seviyelere ulaşmasında etkili olduğu kaydedildi.

Uzmanlara göre, enerji fiyatlarının artmaya devam etmesiyle gelecek dönemde de enflasyonda 1992 yılındaki seviyelere yeniden ulaşılması mümkün.

Merkezi Londra’da bulunan Capital Economics’in Ekonomisti Paul Dale, ülkede enflasyonun artık bu yılın nisan ayı itibarıyla yüzde 7 seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), geçen ay artan enflasyon baskısıyla mücadele etmek amacıyla politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25'e yükseltme kararı almıştı.

İngiltere’de geçen yılın eylül ayında yüzde 3,1 olan enflasyonun kasımda 5,1'e yükseldiğinin hatırlatıldığı Para Politikası Kurulu tutanaklarında ise enflasyonun kış aylarında yüzde 5’in üzerinde seyretmeye devam etmesinin ve 2022 yılının nisan ayında yaklaşık yüzde 6 ile zirve yapmasının beklendiği belirtilmişti.

KANADA'DA ENFLASYON ZİRVE YAPTI

Kanada İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre geçtiğimiz ay yıllık enflasyon yüzde 4,8 olarak belirlendi. Bu rakam ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu gerçekleşti.

Aylık bazda fiyatlar, benzin fiyatlarının düşmesi sonrası Aralık ayında yüzde 0,1 geriledi.

Genel olarak altta yatan fiyat baskısı için daha iyi bir gösterge olarak kabul edilen çekirdek gösterge ise yüzde 3 ile 20 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Veriler Tiff Macklem’in başkanlığını yaptığı Kanada Merkez Bankası politika yapıcılarının faiz artırım serisine önümüzdeki hafta başlayacağına dair beklentileri de tetikledi.

Piyasalar önümüzdeki 12 ay boyunca Kanada Merkez Bankası’nın altı faiz artırımı yapabileceğini fiyatlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Haberci 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala kendine gelemedin mi ?
    Cevapla
  • Haberci 2 yıl önce Şikayet Et
    TCMB sitesin de İstatistikler -Enflasyon Verileri -Enflasyon hesaplayıcı linkin de 2016 yılı Aralık ayı ile 2021 yılı Aralık ayı ( yani SON BEŞ YIL ) enflasyon % 134,82
    Cevapla