AK Parti EYT için çalışma başlattı! İşte masadaki formül

AK Parti, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili teklif için çalışıyor. EYT düzenlemesi için öncelikle kapsam ve şartlar belirlenecek.

GİRİŞ 19.01.2022 15:47 GÜNCELLEME 19.01.2022 15:54
Bu Habere 279 Yorum Yapılmış

TRT Haber'in haberine göre; yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çalışma başlatıldı. AK Parti teklifi bu yıl Meclis Genel Kurulu'na getirmeyi planlıyor. EYT teklifi için bazı formüller üzerinde çalışılıyor. Öncelikle kapsam ve şartlar belirlenecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu

YAŞ VE SİGORTA ŞARTI

Emeklilik için bazı şartlar aranacak. Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak. 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi Bağ-Kur ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara emeklilik hakkı gelebilecek. Belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de masada. Kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu.

Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif AK Parti tarafından Meclis’e sunulacak. Tüm partilerin desteği istenecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu

NE OLMUŞTU?

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'lilerle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Akbaşoğlu, "2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız." açıklaması yapmıştı.

Akbaşoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"EYT ile kavramsallaştırılan bir yapılanma söz konusu. Bu AK Parti iktidarından önce bir düzenlemeyi ifade ediyor. Yani hem prim gün sayınız hem de yaşınızı doldurmanızla beraber emekli olabilme hakkının varlığını ortaya koyan 1999 yılına ait bir kanuni düzenleme söz konusu.

3600 Ek Gösterge

EYT VE 3600 EK GÖSTERGE AÇIKLAMASI!

Daha önce bu konu AYM’ye de götürüldü. AYM kademeli geçişi öngören bir düzenleme yaptı ve bu düzenleme halen uygulanıyor. Şimdi EYT yapılanması içerisinde olan değerli vatandaşlarımız bu konuda yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşın isabet ettiğini kimisinin 3-4 yaş daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ederek ben primimi doldurduktan sonra ve yaşa eriştikten sonra daha önce emekli olabileyim şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyorlar.

Emekli

TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİN TALEPLERİNİ DİNLİYORUZ

Biz bu konuda toplumun bütün kesimlerinin taleplerini dinleyen ve onlara çözüm üreten bir durumdayız. Biz sıralamayı ifade ettik. Bunu dinleyen EYT’li kardeşlerimle paylaşmak istiyorum. Bütün sorunların çözüme kavuşacağını da buradan ifade etmek istiyorum. 1’incisi asgari ücretle başlayacağız dedik ve aralık ayında yüzde 50.5 zam oranıyla 4 bin 253 liraya çıkardığımız bir asgari ücretle işe başladık. Memurlar ve emeklilerin durumuyla ilgili düzenleme yaptık. Yüzde 31’e varan bir zam oranını memurlar ve emekliler açısından öngördük. Temmuz ayında bir daha bununla ilgili ilave zam söz konusu olacaktır. İnşallah mayıs ayı içerisinde yasalaştırma suretiyle 3600 ek göstergeyi gerçekleştirmiş olacağız.

Asgari ücret

EYT İÇİN TARİH VERİLDİ

Bir de sözleşmeli personeller var. Çok çetrefilli statülerdir. Çok farklı hukuki düzenlemeler ve farklı hukuki sonuçlar doğuran bir sistematize söz konusu biz bunları yalınlaştırmak ve tek bir çatı altında daha da basite indirgeyerek bu ayrışmaları toparlayarak herkesin daha iyi bir noktada hak sahibi olarak yoluna devam etmesini istiyoruz. Sözleşmeli personellerin durumlarıyla ilgili bir çalışma yapılıyor. EYT’li vatandaşlarımızın durumu çalışma programımızın içerisinde yer alıyor. 2022 yılında EYT’liller ile ilgili ne yapacağımızın müjdesini Çalışma Bakanımızla ifade etmek isterim. 3600’ü çalışıyoruz akabinde sözleşmeli personel statüsünü düzenleyeceğiz ve EYT’li kardeşlerimizin durumunu ele alarak onların da memnun olacağı ‘Allah razı olsun’ diyeceği bir noktaya inşallah hep beraber geleceğiz."

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 279
  • Reisx 2 yıl önce Şikayet Et
    25 yıl 9750 prim günü ve 52 yaşla emekli olamıyoruz. Sözümüz söz 20 yıl 7200 günle 2023 te bizler sizleri emekliye ayıracağız. Merak etmeyin yaş şartı aramayacağız.
    Cevapla
  • Reisx 2 yıl önce Şikayet Et
    Özel sektörde 55-60 yaşına kadar iş bulup çalışan birine değil bir kere en az 2 kere emeklilik verilmeli. Ama devlete kapak atık 50 yaşında emekli olunur mu diyen masa başı klavye delikanlıları maaşlarınız, sağlık harcamalarınız bizim ödediğimiz ama emekli olamadığımız primlerle ödeniyor haberiniz ola.
    Cevapla
  • Reisx 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu kos kaca Dünya alem içindeki her şey yalan... Tıpkı EYT nin çıkacağı iddiaları gibi kocaman bir yalan.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Eyt çıkana kadar beş yıl daha geçer, zaten sonrasında az kişi kalır, hak kaybını giderdik dersiniz, akpyle çok şey hayaldi gerçek oldu, gerçekten muazzam bir hizmet var, çalışma hayatında ise, en çok kamu çalışanına fayda veriyor, emeklilik ise gerçekti hayal oldu, emeklilik yaşı özel sektörü kapsamayacaktı, çünkü bu insanların ne yıpranma payından haberiniz var, nede özeldeki berbat koşullardan, toplumsal buhranlar, iş davaları en çok özel sektörden çıkıyor, mahkemeler, hakimler boşuna meşgul ediliyor, özel sektör kanunu acilen çıkmalı, yoksa bu haksızlık çok ocaklar söndürür.
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala yok kaç kişiyi etkiliyor bakılacakmış, edilecekmiş boş laf geliyor bana. Yasa 2022 yılında 1999 öncesi haliyle çıkacak olursa erkekler için; 1999 girişli 43 yaşında, 1998 girişli 44 yaşında, 1997 girişli 45 yaşında, 1996 girişli 46 yaşında, 1995 girişli 47 yaşında, ..... emekliliği hak etmiş olacak. Devletin kayıtlarında bu bilgiler yok mu acaba ki bir türlü bu çalışma başlatılamadı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle