BAE ile 64 milyarlık swap anlaşması imzalandı! Kavcıoğlu'ndan ilk açıklama geldi

SON DAKİKA HABERİ: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında 64 milyar liralık swap anlaşması imzalandı.

BAE ile 64 milyarlık swap anlaşması imzalandı! Kavcıoğlu'ndan ilk açıklama geldi
BAE ile 64 milyarlık swap anlaşması imzalandı! Kavcıoğlu'ndan ilk açıklama geldi
GİRİŞ 19.01.2022 10:26 GÜNCELLEME 19.01.2022 15:27
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile swap anlaşması imzaladığını duyurdu. TCMB'den yapılan açıklamada swap anlaşmasının 3 yıl geçerli olacağı belirtilirken nominal büyüklüğünün 18 milyar dirhem (AED) ve 64 milyar Türk lirası (TRY) olduğu belirtildi. 

Bugün yapılan duyuruya göre, Türkiye ile BAE merkez bankaları arasında 18 milyar dirhem ve 64 milyar liralık (5 milyar dolar) swap anlaşması imzalandı.

TCMB'den yapılan açıklamada, "İki ülke arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yoluyla finansal iş birliğinin daha da güçlendirilmesi amacını taşıyan anlaşma üç yıl süreyle geçerli olacak ve karşılıklı mutabakatla uzatılabilecektir. Anlaşma, BAEMB Başkanı Sayın Khaled Mohamed Balama ile TCMB Başkanı Sayın Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu tarafından imzalanmıştır." denildi.

Türkiye ve BAE arasında yeni Swap anlaşması imzalandı

Anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada Başkan Khaled Mohamed Balama, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile imzalanan bu anlaşma her iki ülkenin finansal konularda, özellikle de iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar alanında ikili iş birliğini artırma iradesinin bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu

SWAP ANLAŞMASI SONRASI KAVCIOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise, "Bu anlaşma, iki ülke merkez bankasının, ülkeleri arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin geliştirilmesi için yerel para birimleri üzerinden karşılıklı ticaretin derinleştirilmesine yönelik kararlılığını göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

TCMB en son, 12 Ağustos 2021'de Kore Merkez Bankası ile swap anlaşması imzalamıştı. Anlaşmayla, iki merkez bankası arasında azami 17,5 milyar lirası veya 2,3 trilyon Kore wonu (2 milyar dolar) değerinde yerel para birimi takasına imkan sağlanırken, söz konusu tutar, henüz hesaplara geçmedi.

Geçen yıl ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile swap anlaşması büyüklüğü de genişletilerek toplam 46 milyar lira ve 35 milyar Çin yuanına (6 milyar dolar) çıkarıldı.

TCMB, ilk swap anlaşmasını ise 17 Ağustos 2018'de Katar Merkez Bankası ile imzaladı. Söz konusu anlaşmanın büyüklüğü 26 Kasım 2019 ve 20 Mayıs 2020'de olmak üzere iki kez tadil edilerek 15 milyar dolar karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildi.

Bu arada Türkiye ile BAE merkez bankaları arasında yapılan swap anlaşması, geçen yılın kasım ayında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere imzalanan Mutabakat Zaptı'nın ardından geldi. TCMB, geçen yıl BAE'nin yanı sıra Özbekistan ve Türkmenistan'ın, 2020'de ise Azerbaycan ve Libya'nın merkez bankaları ile Mutabakat Zaptı imzalamıştı.

 

YORUMLAR 86
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Zekice bir swap anlaşması ; Petrol zengini olup , Dolar'ın kur dalgalanması ve enflasyona karşı dayanıklı körfez ülkeleriyle mutlaka sürdürülmeli .
    Cevapla
  • Hasan Ker 2 yıl önce Şikayet Et
    Swap ne demek ki? Borc almak gibi bir sey mi?
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankamıza onların para birimi dirhemi alıyoruz onlarda bizim TL yi alıp koyuyor. Alışveriş iki ülkenin parası ile yapılıyor
    Cevapla
  • Coşkun 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin BAE de liman ihalesini aidı ABD BAE tehdit etti güvenliğimiz için tehlikelidir dedi. BAE vaz geçmedi. Emiri saraydan indirmek için ABD harekete geçti. BAE Türkiyeden yardım istedi. Türkiye özel ekiple emiri getirdi ama dünyaya ziyaret için geldi türkiyeye denildi. Ama Türkiye inde Şartları Vardı. BAE tıpış tıpış uyguluyor..
    Cevapla
  • Baytarr 2 yıl önce Şikayet Et
    Swapp demek bende dolar kalmadı. Gel eski usul takas yapalım. Lidyalılar öncesi para mı vardı sanki nin güncel hali
    Cevapla
  • salim kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    bae fetöyü destekleyen bizim düşmanımız deği,lmiydi
    Cevapla
  • Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    ona kaldıysan abd avrupa hala destekliyor? boş konuşma uleeeeen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle