BBVA hissedarlarına 7 milyar euro ödeyecek

Garanti Bankası'nın İspanyol sahibi BBVA hissedarlarına 2021 ve 2022 yılı için 7 milyar euroluk ödeme yapmayı planladıklarını duyurdu. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres, açıklamasında Garanti Bankası'ndaki alımlara da değindi.

BBVA hissedarlarına 7 milyar euro ödeyecek
BBVA hissedarlarına 7 milyar euro ödeyecek
GİRİŞ 17.01.2022 16:03 GÜNCELLEME 17.01.2022 16:03

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres bankanın 2021 ve 2022’de hissedarlarına yaklaşık 7 milyar euro dağıtmayı planladıklarını duyurdu. Bu rakam bankanın piyasa değerinin yaklaşık beşte birine denk geliyor.

Torres, 7 milyar euroluk rakam içinde büyüklüğü 3,5 milyar euroluk hisse geri alım planının yaklaşık 1,5 milyar euroluk bölümünün de dahil olduğunu vurguladı.

Söz konusu rakam içinde yeni temettü politikası nedeniyle yıllık kârın yüzde 40-50’sini dağıtmayı planlayan bankanın vereceği iki yıllık kâr payı ödemesinin de dahil olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE BBVA İÇİN STRATEJİK BİR ÜLKE'

BBVA'nın geri hisse geri alım planının önemli bir kısmını Garanti Bankası hisseleri için yaptığı teklif oluşturuyor. Torres, Garanti Bankası hisseleri için yapılan teklife dikkat çekerek "Türkiye, yaş ortalaması 32 olan 85 milyonluk nüfusu, Avrupa ile sahip olduğu güçlü ticari bağları ve hala düşük bankacılık kullanımı nedeniyle BBVA için uzun vadeli potensiyeline önem verdiğimiz stratejik bir ülke. Bu sayede Avrupa'daki yüzde 1,5'luk büyümeye kıyasla yüzde 3,5'luk büyüme sağlayabildi" ifadesini kullandı.

Garanti BBVA'nın ülkenin en büyük özel bankası olduğunun altını çizen Torres, bankanın geçtiğimiz beş yılda zorlu bir ekonomik ortamda yıllık ortalama 1,2 milyar euro getiri sağladığına işaret ederek bu performansın devam edeceğini düşündüklerini söyledi. Bankanın kendilerine ait olmayan yüzde 50'lik hissesi için teklif yaptıklarını belirten İspanyol devinin başındaki isim bu hamleyle grubun riskini artırmadıklarını fakat net toplamdaki paylarını artıracaklarını vurguladı. Hisselerin tamamının alımıyla bankayı daha verimli hale getirmeyi ve tatmin edici finansal sonuçlar almayı umduklarını belirten Torres, operasyonun uzun vadeli sonuçlarının BBVA ve hissedarları için oldukça cazip olacağını kaydetti.

'2021 VE 2022'DE HİSSEDARLARA BANKA KÂRININ YARISINI DAĞITMAYI PLANLIYORUZ'

2021 ve 2022 için hissedarlara 7 milyar euronun üzerinde bir miktar dağıtmayı planladıklarını söyleyen Torres, bu rakamın bankanın piyasa değerinin yaklaşık beşte birine denk geldiğini belirtti. Torres bu rakama 3,5 milyar euroluk hisse alımının dahil olduğunu ve bu planın 1,5 milyar euroluk ilk ayağının hali hazırda gerçekleştiğini dikkat çekti ve bunun yanında bankanın yeni temettü dağıtma planı çerçevesinde 2021 ve 2022 için analistlerce belirlenen tahmini karın yüzde 40-50'sini dağıtacaklarını da ekledi.

Temettü dağıtımı ve başarılı olması halinde Garanti hisselerinin tamamının alımını da kapsayan hisse alım programı sonrası ellerinde 2 milyar euroluk sermaye kalacağını belirten Torres bu miktara gelecek senelerin sermayesini de ekleyerek büyüyen şubelerine yatırım yapmaya ve hissedarlarına dağıtmaya devam edeceklerini söyledi.

BBVA Kasım ayında yaptığı açıklamada Garanti Bankası'nın kendilerine ait olmayan yüzde 50,15'lik hissesi için hisse başına yüzde 15 primli 12,20 TL fiyatla gönüllü pay alım teklifi yapacağını duyurmuştu.